Συζήτηση στη Βουλή Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ
«Το ερώτημα είναι τι μέτρα θα πάρετε ως κυβέρνηση για να αποσοβηθούν οι κίνδυνοι από την εκδήλωση πυρκαγιών τη φετινή αντιπυρική περίοδο και γενικότερα για τη θωράκιση της πυροπροστασίας της χώρας», ανέφερε ο Χρ. Κατσώτης. Επισημαίνοντας τη μεγάλη σημασία που δίνει το ΚΚΕ στο θέμα της πρόληψης, έκανε αναφορά στην ημερίδα που διοργάνωσε, αλλά και στις διαπιστώσεις των επιστημόνων που πήραν μέρος, οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν, αν πράγματι η κυβέρνηση είχε την πολιτική βούληση να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα για να αποφευχθούν φέτος οι καταστροφές, προειδοποιώντας ότι «αν συνυπάρξουν μια σειρά επιβαρυντικοί παράγοντες, όπως ξηρασία, υψηλές θερμοκρασίες, ισχυροί άνεμοι, τότε» οι κίνδυνοι σε βάρος του δασικού πλούτου, της περιουσίας του λαού θα είναι μεγαλύτεροι.
Τόνισε ότι «η αγωνία μας είναι βάσιμη, αν θα δούμε και τις πρόσφατες μεγάλες πυρκαγιές στην Ηλεία και στη Νάξο», η οποία πηγάζει «από τα ίδια τα αποτελέσματα της επικίνδυνης πολιτικής που εφαρμόζεται συνολικά από το 1998 και μετά, όπου άρχισε να αποδομείται αυτός ο στρατηγικός σχεδιασμός πυροπροστασίας στη χώρα μας, προς όφελος των επιχειρηματικών συμφερόντων».
Εξάλλου, όπως σημείωσε, οι συνεχώς μειούμενοι προϋπολογισμοί για το Πυροσβεστικό Σώμα, η απουσία προληπτικών μέτρων όπως δασικοί δρόμοι, αντιπλημμυρικές ζώνες, υδατοδεξαμενές, το μειωμένο προσωπικό, οι πολλαπλές σχέσεις εργασίας στο Σώμα, η διάχυση της πυροπροστασίας σε δήμους και Περιφέρειες, αντί να υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός, δείχνουν και το μέγεθος του προβλήματος, όσο και αν διατείνεται η κυβέρνηση ότι σήμερα είναι καλύτερη η κατάσταση.
Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Ν. Τόσκας προσπάθησε να υποβαθμίσει το πρόβλημα, κάνοντας λόγο για υπερπροβολή των πυρκαγιών από τα ΜΜΕ, λέγοντας ότι πέρσι υπήρχαν μεν πολλές πυρκαγιές, αλλά λιγότερες καμένες εκτάσεις. Παραδέχτηκε ότι τα αεροσκάφη κυρίως είναι παλιά (ακόμα και με έτος κατασκευής το 1974), αλλά, όπως είπε, είναι σε εξέλιξη επιχείρηση συντήρησης, παρουσίασε ως επίτευγμα την ανανέωση της θητείας 1.500 πυροσβεστών εποχικής απασχόλησης και την «ένταξη στο μόνιμο προσωπικό 2.165 πυροσβεστών 5ετούς υποχρέωσης», συνεργασία με ξένες χώρες και πάει λέγοντας, όμως για την ταμπακιέρα, δηλαδή τα μέτρα πρόληψης, όπως σχολίασε ο Χρ. Κατσώτης, δεν ανέφερε κουβέντα. Αλλωστε, όπως ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός είπε, «εμείς κάνουμε αυτό που κάνουμε με όχι πολλά χρήματα που έχουμε», επιβεβαιώνοντας τους πετσοκομμένους προϋπολογισμούς.
Μάλιστα, ο Χρ. Κατσώτης επισήμανε ότι την πραγματική πολιτική βούληση της κυβέρνησης δείχνει και το γεγονός ότι απέρριψε την τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ, που έλυνε το πρόβλημα των τριών και τεσσάρων μορφών απασχόλησης που υπάρχουν σήμερα στο Πυροσβεστικό Σώμα, με την πρόσληψή τους με μόνιμη σταθερή εργασία στην Πολιτική Προστασία, αλλά και το γεγονός ότι δεν τηρούνται ακόμα και στοιχειώδη μέτρα προστασίας που αφορούν την ίδια τη ζωή των πυροσβεστών, όπως το ωράριο, ακόμα και η προμήθεια νέων στολών για να αντικαταστήσουν τις φθαρμένες.