Παρασκευή 7 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
«Στον αέρα» η σίτιση και η στέγαση των πυροσβεστών στα περιφερειακά αεροδρόμια

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται από την κυβέρνηση η διαδικασία μετάθεσης και μετακίνησης πυροσβεστών στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της κοινοπραξίας «Fraport - Κοπελούζου», αποψιλώνοντας πυροσβεστικούς σταθμούς και χωρίς να έχει εξασφαλιστεί σίτιση και στέγαση των πυροσβεστών! Την υπόθεση αυτή ανέδειξε ξανά χτες η συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ. Είναι η δεύτερη Επίκαιρη Ερώτηση που καταθέτει το ΚΚΕ για αυτό το θέμα, ενώ στις 29 Μάρτη αντιπροσωπεία του Κόμματος κατέθεσε και σχετικό υπόμνημα στον υπουργό Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, και τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Ν. Τόσκα, στο πλαίσιο συνάντησης.

Οπως σημείωσε ο Χρήστος Κατσώτης κατά τη χτεσινή συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης, στην οποία απάντησε ο Ν. Τόσκας, στη συνάντηση με τους υπουργούς «υπήρξαν δεσμεύσεις για τη λήψη μέτρων». Ωστόσο, αντί αυτού η κυβέρνηση συνεχίζει με γρήγορους ρυθμούς τις μετακινήσεις, ενώ ανέφερε ως παράδειγμα την αιφνιδιαστική μετακίνηση μέσα σε 24 ώρες 100 πυροσβεστών (31 Μάρτη τέλειωσε η εκπαίδευση, την 1η Απρίλη παρουσιάστηκαν στα περιφερειακά αεροδρόμια) «με αποτέλεσμα να μην προλάβουν ούτε τα προσωπικά τους είδη να πάρουν μαζί τους. Αναγκάστηκαν να ταξιδέψουν χωρίς να έχουν καν φύλλο πορείας». Επιπλέον, από τους πυροσβέστες αυτούς όσοι παρουσιάστηκαν ειδικά σε Θήρα, Κεφαλονιά, Μυτιλήνη, Σκιάθο και Μύκονο, διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν όχι πυροσβεστικές υποδομές, αλλά η παραμικρή εγκατάσταση! Ακόμη, πήγαν και γύρισαν με δικά τους έξοδα!

Απαίτησε, ακόμα, «οι οδηγοί πυροσβέστες της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που υπηρετούν σήμερα στα 14 αεροδρόμια, να διατηρήσουν τις θέσεις τους, τα εργασιακά και μισθολογικά δικαιώματά τους». Επιπλέον, ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό να ξεκαθαρίσει αν το γεγονός ότι η κυβέρνηση ξεσπιτώνει τους πυροσβέστες για να τους στείλει στα αεροδρόμια της «Fraport», χρεώνοντάς τους από πάνω το κόστος της σίτισης και στέγασης και αποδυναμώνοντας πυροσβεστικούς σταθμούς, σχετίζεται με όρο της σύμβασης - η οποία ακόμα δεν έχει περάσει από τη Βουλή - που προβλέπει ότι σε περίπτωση ατυχήματος μεγάλης έκτασης, η εταιρεία δεν φέρει ευθύνες και ότι αυτές «φορτώνονται στο ελληνικό κράτος και την κυβέρνηση». «Αυτό σημαίνει - πρόσθεσε - ότι δεν υπάρχουν μέτρα ασφάλειας, υγείας των εργαζομένων, των πελατών, των επιβατών κ.λπ.» και ζήτησε να γίνει γνωστή η σύμβαση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός ανέφερε ότι «οφείλουμε να διασφαλίσουμε τις κατάλληλες υπηρεσίες, ώστε να εξυπηρετηθούν οι πτήσεις, να εξυπηρετηθεί ο τουρισμός». Πρόσθεσε ότι μέχρι τώρα έχουν μετακινηθεί ήδη 135 πυροσβέστες «διαφόρων βαθμών χωρίς τη θέλησή τους», ενώ παραδέχτηκε ότι υπάρχει πρόβλημα σίτισης και στέγασης, ιδιαίτερα «στη Μύκονο και στη Θήρα της Σαντορίνης, εκεί όπου πράγματι τα ενοίκια είναι ακριβότερα» και πως «στη Μύκονο δεν υπάρχει πυροσβεστικός σταθμός». Είπε ότι θα δοθούν στους πυροσβέστες αυτούς επιπλέον 200 ευρώ, όταν όπως σημείωσε ο Χρ. Κατσώτης, τα ενοίκια ειδικά σε νησιά όπως η Μύκονος είναι πολλαπλάσια και ο μισθός των πυροσβεστών είναι 750 ευρώ. Ο Ν. Τόσκας συμπλήρωσε, ακόμα, ότι «αύριο το πρωί (σ.σ. σήμερα) θα πάει στη Σαντορίνη ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να συζητήσει και με τον δήμαρχο και τους άλλους τοπικούς φορείς τι μπορεί να γίνει για τη στέγαση αυτών των ανθρώπων»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ