Παρασκευή 7 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Θέλουν εγκλωβισμένο το λαό

Οσο πλησιάζει η ώρα της συμφωνίας για το επόμενο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων και φανερώνεται η σύγκλιση όλων των αστικών κομμάτων στην κατεύθυνση και τους στρατηγικούς στόχους της πολιτικής που διευθύνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για λογαριασμό του κεφαλαίου, τόσο ενισχύεται η προσπάθεια των αστικών επιτελείων να εγκλωβίσουν το λαό σε ψευτοδιλήμματα και κάλπικες διαχωριστικές γραμμές.

Πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτό έχουν αναμφίβολα η κυβέρνηση και η ΝΔ, με εναλλασσόμενους και αλληλοσυμπληρούμενους ρόλους. Για παράδειγμα, ο καβγάς τους για τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης και το εύρος των ανατροπών καταλήγει στον εκβιασμό του λαού να αποδεχτεί τα αντιλαϊκά μέτρα, προκειμένου να υπάρξει γρήγορα συμφωνία και να αποφευχθεί ο κίνδυνος ανάσχεσης των προϋποθέσεων για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τον ίδιο τρόπο προσπαθούν να σκεπάσουν τη συμφωνία τους στους στρατηγικούς στόχους του κεφαλαίου, με φασαρία για σκάνδαλα και Εξεταστικές Επιτροπές, που συν τοις άλλοις συγκαλύπτουν τις πραγματικές αιτίες και το βάθος της διαφθοράς στον καπιταλισμό, αποτέλεσμα της διαπλοκής του αστικού κράτους με τα μονοπώλια.

Αυτό που επιδιώκουν είναι να προλάβουν αντιδράσεις και να ενσωματώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να την εκτονώσουν στο μεταξύ τους ανταγωνισμό για τη διακυβέρνηση και να την εγκλωβίσουν στις διεργασίες που γίνονται γι' αυτό το σκοπό σε όλο το φάσμα του αστικού πολιτικού συστήματος. Να αποσπάσουν ανοχή και συνενοχή του λαού στα μέτρα και στην πολιτική που τον εξοντώνουν.

Σε κάθε περίπτωση, τους απασχολεί πώς θα βάλουν εμπόδια στην οργανωμένη έκφραση της δυσαρέσκειας των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων, στην ανάπτυξη της ταξικής πάλης και στο δυνάμωμα της συμμαχίας τους, μπροστά στη νέα στενωπό που ετοιμάζουν για το λαό.

Από τη μια, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ κατηγορεί τα άλλα αστικά κόμματα που την αντιπολιτεύονται και κυρίως τη ΝΔ, ότι παίζουν το παιχνίδι των σκληρών κύκλων των δανειστών, βάζουν εμπόδια στην ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης και στην υποτιθέμενη προσπάθειά της να ελαφρύνει τα λαϊκά στρώματα. Προσπαθώντας έτσι να κρύψει ότι ο καβγάς τους αφορά το ποιος θα διαχειριστεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, τις κατευθύνσεις της ΕΕ, ότι μαζί ψήφισαν το προηγούμενο μνημόνιο, ότι άφησε η κυβέρνηση ανέπαφο όλο το αντιλαϊκό πλαίσιο που ψήφισαν οι προηγούμενοι κ.λπ. Ταυτόχρονα, αξιοποιεί εκδηλώσεις αντικομμουνισμού στελεχών της ΝΔ για να συντηρήσει το προφίλ «αριστερής δύναμης». Από την άλλη, η ΝΔ μαζί με άλλες αστικές δυνάμεις βάζει στην πρώτη γραμμή το ζήτημα να φύγει «η χειρότερη κυβέρνηση», τη συγκρότηση «αντικυβερνητικού μετώπου» για να έρθει η δικιά τους, που θα συνεχίσει από εκεί που θα έχει σταματήσει αυτή εδώ. Το χιλιοπαιγμένο έργο, δηλαδή, της κυβερνητικής εναλλαγής.

Προσπαθούν να θολώσουν την πραγματική διαχωριστική γραμμή, η οποία καθορίζεται από τη συμφωνία τους στους στρατηγικούς στόχους και τα συμφέροντα του κεφαλαίου, απέναντι στα οποία στέκεται το ΚΚΕ, που το χωρίζει άβυσσος απ' όλα τα αστικά κόμματα και την πολιτική τους. Γι' αυτό μπορεί και εκφράζει με ταξική συνέπεια την αντίθεση του λαού σε παλιά και νέα μέτρα, πρωτοστατώντας στην οργανωμένη πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες του.

Το ΚΚΕ πρωτοστατεί με τις δυνάμεις του στο κίνημα για να αναπτυχθούν αγώνες απέναντι σε παλιά και νέα μέτρα, ενάντια στην πολιτική έντασης της εκμετάλλευσης και ενίσχυσης της εξαθλίωσης, ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο, το κεφάλαιο, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τις ενώσεις των μονοπωλίων όπως είναι η ΕΕ, τα κόμματα και τις κυβερνήσεις που υπηρετούν αυτά τα συμφέροντα. Τα μέλη και τα στελέχη του πρωτοστατούν στον αγώνα για να ενισχυθούν τα αντικαπιταλιστικά - αντιμονοπωλιακά χαρακτηριστικά της πάλης και η συμμαχία των εργαζομένων με τα άλλα λαϊκά στρώματα.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org