Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Μηνύματα για την υπεράσπιση της «ανεξαρτησίας της χώρας»

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Η Τουρκία θα συνεχίσει να εξοντώνει απειλές κατά της ύπαρξής της στη ρίζα τους» διαμήνυσε χτες ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την 95η επέτειο από τη μάχη στο Ντουμπλουπινάρ, που γιορτάζεται ως «Μέρα Νίκης». Πρόκειται για την τελευταία μάχη που έγινε τον Αύγουστο του 1922 μεταξύ τουρκικών και ελληνικών δυνάμεων κοντά στο Αφιόν Καραχισάρ και θεωρείται μία από τις κρίσιμες για τη μετέπειτα ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας

Ο Τούρκος ηγέτης υποσχέθηκε δραστική αντιμετώπιση «απειλών, επιθέσεων και προσπαθειών για να υπονομευτεί η οικονομική και πολιτική ανεξαρτησία» της χώρας, στέλνοντας μηνύματα όχι μόνο για την αποφασιστικότητα αντιμετώπισης «τρομοκρατικών οργανώσεων» όπως το PKK, οι κουρδικές οργανώσεις PYD κ.τ.λ., αλλά και για την «αντιμετώπιση» γεωπολιτικών και συνοριακών ανακατατάξεων που μαίνονται σε όλη τη Μέση Ανατολή. «Η νίκη της 30ής Αυγούστου είναι η διακήρυξη της θέλησης του έθνους μας προς ολόκληρο τον κόσμο να ζει ανεξάρτητο στην πατρίδα του, την οποία θεωρεί πιο πολύτιμη από τη δική του ζωή...», ανέφερε ο Ερντογάν.

Συνέχεια επαφών για τους «S-400»

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Στρατιωτικής και Τεχνολογικής Συνεργασίας της Ρωσίας, Ντμίτρι Σουγκάγιεφ, δήλωσε προ ημερών ότι Ρωσία και Τουρκία έχουν σχεδόν καταλήξει σε συμφωνία για την πώληση των συστημάτων αντιπυραυλικής άμυνας «S-400». Μιλώντας στην εφημερίδα «Kommersant», είπε πως «το εν λόγω ζήτημα στην ουσία έχει "τελειώσει"», ενώ επισήμανε ότι πρόκειται «για ένα ιδιαίτερο (οπλικό) σύστημα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν διάφορες πτυχές».

Παράλληλα, σημείωσε ότι παρατηρείται μεγάλη ζήτηση στα συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας και για τους «S-400 Triumf» αυτήν τη στιγμή εξετάζονται περίπου 10 αιτήματα. «Ο προσανατολισμός μας εξακολουθεί να είναι στραμμένος προς τη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού, δυο περιοχές στις οποίες αντιστοιχεί περίπου το 40% των πωλήσεων οπλικών συστημάτων», πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Μεγάλο ενδιαφέρον για τα ρωσικά οπλικά συστήματα δείχνει η Σαουδική Αραβία, ενώ σταθερά αναπτύσσεται η διακρατική συνεργασία με Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Μπαχρέιν, Ιορδανία, Μαρόκο, Αλγερία, Αίγυπτο και Λίβανο, ανέφερε ο ίδιος και συμπλήρωσε: «Στην ουσία έχουμε καλύψει όλη αυτήν την περιοχή με την οποία έχουμε οικοδομήσει σταθερές και μακροχρόνιες σχέσεις».

Η εφημερίδα «Kommersant» επισημαίνει ότι το 2015 τα έσοδα της Ρωσίας από τις πωλήσεις οπλικών συστημάτων άγγιξαν τα 15 δισ. δολάρια, ενώ το 2000 ήταν στα 3 δισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ