Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
«Φίλια» πυρά σε Αμερικανούς στρατιώτες στο Μανμπίτζ

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Τα πυρά ενόπλων αντικαθεστωτικών του «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που έως πριν λίγα χρόνια εκπαιδεύονταν και εξοπλίζονταν από πράκτορες της CIA και σήμερα υποστηρίζονται από την Τουρκία, δέχτηκαν προχτές Αμερικανοί στρατιώτες έξω από την κουρδική πόλη Μανμπίτζ της Βόρειας Συρίας. Οπως αποδεικνύεται, το μπερδεμένο «κουβάρι» των συμμάχων και αντιπάλων των ΗΠΑ στην περιοχή περιπλέκεται, ολοένα και περισσότερο, αυξάνοντας επικίνδυνα τις τριβές και τις ευρύτερες κόντρες μεταξύ Ουάσιγκτον και Αγκυρας...

Ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Ερικ Παχόν, μιλώντας χτες στο CNΝ, επιβεβαίωσε την επίθεση που δέχτηκαν οι Αμερικανοί σε κουρδικές περιοχές στη Βόρεια Συρία. Δήλωσε πως οι Αμερικανοί ανταπέδωσαν τα πυρά «χωρίς να υπάρξουν θύματα σε καμία πλευρά» και αποχώρησαν από την περιοχή. Τόνισε ότι οι δυνάμεις του διεθνούς συνασπισμού των ΗΠΑ κατά των τζιχαντιστών ενημέρωσαν την Τουρκία «ώστε να πει» στους αντικαθεστωτικούς που υποστηρίζει ότι «δεν είναι αποδεκτά τα πυρά σε δυνάμεις του συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ».

Σημείωσε πως τα γεγονότα αυτά διαδραματίστηκαν «πρωτίστως σε εδάφη υπό τον έλεγχο μαχητών που υποστηρίζονται από την Τουρκία» και πως οι ΗΠΑ «είναι σε συνεννόηση με την Αγκυρα και άλλες πλευρές για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο». Αργότερα, άλλα αμερικανικά ΜΜΕ ανέφεραν πως οι ΗΠΑ διαμαρτυρήθηκαν μέσω διπλωματικών διαύλων για το περιστατικό στην Τουρκία, η κυβέρνηση της οποίας επέλεξε να απαντήσει διά της σιωπής...

Βομβαρδισμοί των ΗΠΑ στη μεθόριο Συρίας - Ιράκ

Στο μεταξύ, χτες βράδυ, εκπρόσωπος του «διεθνούς συνασπισμού» των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους» σε Συρία και Ιράκ ανακοίνωσε πως αεροσκάφη της συμμαχίας χτύπησαν κομβόι τζιχαντιστών στη μεθόριο της Συρίας με το Λίβανο.

Ο Αμερικανός συνταγματάρχης, Ράιν Ντίλον, πρόσθεσε πως το κομβόι χτυπήθηκε ενώ ερχόταν από έδαφος των τζιχαντιστών στη Συρία για να παραλάβει μισθοφόρους του «Ισλαμικού Κράτους» που είχαν πρόσφατα εγκαταλείψει τις θέσεις τους στη μεθόριο του Λιβάνου, έπειτα από συμφωνία με το λιβανέζικο στρατό. Αποδοκίμασε τη συμφωνία λέγοντας πως οι δυνάμεις των τζιχαντιστών έπρεπε να «εξουδετερωθούν» στα πεδία των μαχών.

Τη θέση αυτή απέρριψε ο διοικητής του λιβανέζικου στρατού, στρατηγός Τζόζεφ Αούν, που υπερασπίστηκε τη συμφωνία απομάκρυνσης των τζιχαντιστών από τη μεθόριο της χώρας του με τη Συρία, λέγοντας ότι οδήγησε σε περισσότερες πληροφορίες για την τύχη εννιά Λιβανέζων στρατιωτών που είχαν απηχθεί (και κατά τα φαινόμενα δολοφονηθεί) το 2014 από το «Ισλαμικό Κράτος».

Ιρανική προειδοποίηση στο Κιρκούκ

«Εσφαλμένη, προκλητική και απαράδεκτη» χαρακτήρισε χτες το Ιράν την απόφαση του Συμβουλίου Διοίκησης της Επαρχίας Κιρκούκ στο Βόρειο Ιράκ να συμμετάσχει στο κουρδικό δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία στις 25 Σεπτέμβρη.

Ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μπαχράμ Κασεμί υποστήριξε ότι η εξέλιξη «παραβιάζει την εδαφική ακεραιότητα, το σύνταγμα και την κυριαρχία του Ιράκ», δημιουργώντας «κρίσεις στην περιοχή και στα σύνορα του Ιράκ που δεν θα γίνουν ανεκτές».

Παρόμοια αρνητικές αντιδράσεις είχαν προχτές η τουρκική και η ιρακινή, κεντρική κυβέρνηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ