Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΠΕΞ ΗΠΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑΣ
Ευρωπαϊκές ανησυχίες για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

«Δεν θέλουμε να καταστρέψουμε τις οικονομικές μας σχέσεις με τη Ρωσία, ιδιαίτερα στον τομέα της Ενέργειας» επισήμανε στον Αμερικανό ομόλογό του, Ρεξ Τίλερσον, το βράδυ της Τρίτης στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στην Ουάσιγκτον, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, εκφράζοντας «έντονες ανησυχίες» για τις επιπτώσεις που θα έχουν στην Ευρώπη οι πρόσφατες αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος της Μόσχας.

Ο Γερμανός υπουργός, που αποφάσισε πριν λίγο καιρό την επίσκεψη - αστραπή στις ΗΠΑ, σημείωσε σε δημοσιογράφους πριν τη συνάντησή του με τον Ρ. Τίλερσον πως η Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες θέλουν να διασφαλίσουν ότι οι νέες αμερικανικές κυρώσεις έναντι της Ρωσίας δεν θα οδηγήσουν σε μια νέα «εποχή των παγετώνων» στις σχέσεις Ρωσίας - Δύσης. Κατά τ' άλλα, ο Γκάμπριελ χαιρέτισε την απόφαση του Αμερικανού Προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, να συντονίσει τις περαιτέρω ενέργειες της κυβέρνησής του έναντι της Μόσχας με αυτές των συμμάχων του. Προηγουμένως, βεβαίως, ο Γκάμπριελ είχε επικρίνει τις τελευταίες αμερικανικές κυρώσεις, καθώς θίγουν, μεταξύ άλλων, και τα συμφέροντα γερμανικών και άλλων ευρωπαϊκών μονοπωλίων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας.

Η συνέχιση της κόντρας των γερμανικών μονοπωλίων με τις ΗΠΑ για το θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας αποκαλύφθηκε νωρίτερα και με δηλώσεις της Γερμανίδας υπουργού Οικονομίας, Μπριγκίτε Τσίπρις, που πρότεινε στην ΕΕ να προβεί σε αντίποινα ενάντια στις ΗΠΑ, στην περίπτωση που οι νέες κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας οδηγήσουν στην επιβολή κυρώσεων ενάντια σε γερμανικές εταιρείες!

Σε άλλο σημείο, ο Γκάμπριελ κάλεσε τη Ρωσία να εκπληρώσει το ρόλο της στην εφαρμογή της εύθραυστης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην Ανατολική Ουκρανία, που συμπεριλαμβάνει την απομάκρυνση βαρέων όπλων, εκτιμώντας ότι «αυτό θα μπορούσε να είναι ένα σημείο εκκίνησης για τη βελτίωση των σχέσεων».

Είναι ενδιαφέρον, πάντως, το γεγονός πως οι δύο υπουργοί δεν έκαναν δημόσια δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησής τους, στην οποία εκτός από τις συνέπειες των πρόσφατων αμερικανικών κυρώσεων στη Ρωσία συζητήθηκε ευρεία γκάμα θεμάτων, μεταξύ των οποίων η κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο, οι εξελίξεις στο Παλαιστινιακό, τη Συρία και την ευρύτερη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν και οι γερμανο-αμερικανικές σχέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ