Πέμπτη 31 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ «ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΕΕ»
Συζήτηση περί Ευρώπης «πολλών σχημάτων»

Επισημάνσεις Μακρόν και Μέρκελ, στο φόντο της όξυνσης του ανταγωνισμού με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα

ΠΑΡΙΣΙ - ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Εντείνονται οι συζητήσεις και οι διεργασίες γύρω από το μέλλον της ΕΕ, τόσο για την ενίσχυση της θέσης της απέναντι σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα όσο και ως προς ζητήματα εσωτερικής της λειτουργίας και «ισορροπιών», στο πλαίσιο της όξυνσης των ανταγωνισμών ανάμεσα σε μονοπώλια και κράτη - μέλη.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, συνεχίζει μια σειρά επαφές ενόψει και της επόμενης ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής, τον Οκτώβρη: Την προηγούμενη βδομάδα περιόδευσε σε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, πρόσφατα οργάνωσε «μίνι Σύνοδο» με αιχμή το Μεταναστευτικό (στο περιθώριο της οποίας συζητήθηκαν μια σειρά «ευρωπαϊκά θέματα»), ενώ προχτές υποδέχτηκε στο Παρίσι τους πρωθυπουργούς του Λουξεμβούργου και του Βελγίου, αναζητώντας - όπως υποστήριζε η «Λε Μοντ» - συμμαχίες για τις προτάσεις που θα καταθέσει για την ΕΕ μετά τις γερμανικές εκλογές. Μεταξύ άλλων, ο Γάλλος Πρόεδρος χαρακτήρισε απαραίτητο «η Ευρωπαϊκή Ενωση να εναρμονίσει τα φορολογικά συστήματα και να καθορίσει από κοινού τους φορολογικούς συντελεστές», προσθέτοντας ότι «η εναρμόνιση της φορολογίας θα μπορούσε να αποτελέσει παράδειγμα για την ενδεχόμενη εμβάθυνση της ΕΕ από μια ομάδα χωρών - μελών».

Αλλωστε, προχτές, μιλώντας σε συνάντηση των πρέσβεων της χώρας του, δήλωσε σήμερα πως θέλει μια Ευρώπη «επανιδρυμένη» και «με πολλά σχήματα», την οποία να ωθεί προς τα εμπρός μια «πρωτοπορία» χωρών οι οποίες θα θέλουν «να προχωρήσουν πιο μακριά» στη σύγκλιση των οικονομιών και των πολιτικών τους. Στο παρελθόν, υποστήριξε, οι χώρες της ΕΕ «δεν τολμούσαν ούτε να συνεδριάσουν στο σχήμα της Ευρωζώνης για να μη στενοχωρήσουν άλλοι τους Βρετανούς, άλλοι τους Πολωνούς» και συμπλήρωσε: «Αυτό πρέπει να μας υποχρεώσει να είμαστε περισσότερο καινοτόμοι: Οφείλουμε να σκεφτούμε μια Ευρώπη πολλών σχημάτων, να προχωρήσουμε μακρύτερα με όλους αυτούς που επιθυμούν να προχωρήσουν, χωρίς να εμποδίζονται από κράτη που επιθυμούν, και είναι δικαίωμά τους, να προχωρήσουν λιγότερο γρήγορα ή λιγότερο μακριά». Ενώ τόνισε ακόμα: «Οφείλουμε να βγούμε από ένα δεσμευτικό πλαίσιο στο οποίο θα πρέπει να προχωρήσουμε αύριο με τους 27 ή τίποτα, με τους 19 ή τίποτα. Αυτό δεν είναι αλήθεια, ανέκαθεν προχωρούσαμε με μια πρωτοπορία της επιθυμίας, την οποία ακολουθούσαν μερικοί άλλοι».

Ανάμεσα σε άλλα, ο Μακρόν είπε ότι δεν πρέπει «να αφήσουμε την ανάγκη για προστασία στους εθνικιστές όλων των πλευρών», ενώ ανέφερε και ότι η Γαλλία και οι χώρες που το θέλουν θα οργανώσουν μέσα στους επόμενους μήνες «δημοκρατικές συνελεύσεις για να συνδέσουμε καλύτερα τους συμπολίτες μας με ένα στοχασμό για το μέλλον της Ευρώπης».

«Εξωτερική συνοχή», άμυνα, ανταγωνιστικότητα

Αλλά και η καγκελάριος της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ, σε προχτεσινή συνέντευξη Τύπου αναφέρθηκε σε μια σειρά ζητήματα που αφορούν την ΕΕ, ξεχωρίζοντας μεταξύ άλλων το θέμα της «εξωτερικής συνοχής της Ευρωπαϊκής Ενωσης», για την οποία το Βερολίνο εκτιμά ότι «δεν είναι ικανοποιητική» και πρόσθεσε: «Οταν π.χ. σκέφτομαι μια ενιαία στάση έναντι της Κίνας, θα ήθελα μια πολύ μεγαλύτερη συνοχή μεταξύ των κρατών - μελών της ΕΕ».

Οσον αφορά τις συζητήσεις για μια σειρά ζητήματα που πρέπει να απαντηθούν «για την εξέλιξη της Ευρωζώνης», αυτές «εξακολουθούν να είναι σε αρχικό στάδιο», υπογραμμίζοντας πάντως ότι «είναι πολύ θετικό, ότι σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα έχουμε καταλήξει σε πολύ καλύτερη συνεργασία σε θέματα άμυνας». Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε θετικά στην πρόταση του Β. Σόιμπλε για ένα Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο, αλλά και συνολικά στην περαιτέρω ανάπτυξη και το «βάθεμα» της Ευρωζώνης. Για την πρόταση για έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης είπε ότι «πρέπει να ξεκαθαριστεί τι θα μπορούσε να κάνει αυτός», ώστε «να επιτευχθεί ένας υψηλότερος βαθμός τυποποίησης της ανταγωνιστικότητας». Δηλαδή, «η ανταγωνιστικότητα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο όμοια. Κάθε χώρα μπορεί να προβεί στις δικές της συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις», πρόσθεσε.

Επίσης, εξήγησε πώς εννοεί η ίδια το ρόλο ενός κοινού ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, ο οποίος «θα μπορούσε να ενισχύει με μικρά ποσά χώρες που διεξάγουν μεταρρυθμίσεις και δεν έχουν ευχέρεια δαπανών π.χ. για την ενίσχυση ερευνητικών ιδρυμάτων. Αυτή η περικοπή στην έρευνα δεν βελτιώνει την ανταγωνιστικότητα αυτή καθαυτή». «Δηλαδή να βοηθά σε τέτοιες φάσεις μεταρρυθμίσεων, αυτή είναι η σκέψη μου», πρόσθεσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε τη σημασία της ολοκλήρωσης της τραπεζικής ένωσης και της ψηφιακής ενιαίας αγοράς.

Να σημειωθεί, τέλος, ότι χτες η Μέρκελ αναμενόταν να συναντηθεί στο Βερολίνο με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ