Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΚΟΥΑΡΤΕΤΟ
Αντιλαϊκές διεργασίες με τις προδιαγραφές του εγχώριου κεφαλαίου

Eurokinissi

Το κλίμα «επιστροφής στην κανονικότητα» επιχειρεί να συντηρήσει η κυβέρνηση ενόψει της επίσκεψης του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, στην Αθήνα και των δεσμεύσεων προς το μεγάλο κεφάλαιο που θα παρουσιάσει στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός. Βεβαίως, η «κανονικότητα» για το κεφάλαιο έχει ως προϋπόθεση νέο αντεργατικό μπαράζ με τα δεκάδες προαπαιτούμενα για την τρίτη «αξιολόγηση» που ξεκινά το επόμενο διάστημα και το σφαγείο του λαϊκού εισοδήματος με την κατάθεση του προσχεδίου κρατικού προϋπολογισμού για το 2018.

Ειδικότερα:

-- Η έναρξη του νέου κύκλου της αντιλαϊκής επίθεσης «εγκαινιάζεται» στο πλαίσιο της ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, ενώ την ίδια περίοδο, ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν, με τη συνοδεία επιχειρηματικής αποστολής, γαλλικών μονοπωλίων και ομίλων, θα βρεθεί στην Ελλάδα, με φόντο βέβαια την κλιμάκωση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, με έμφαση στον κλάδο της Ενέργειας, την εκχώρηση και τον έλεγχο και άλλων νευραλγικών υποδομών. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση «τρέχει» την ολόπλευρη εφαρμογή του επιχειρηματικού πλάνου από την πλευρά του ΤΑΙΠΕΔ, με βάση τη λίστα των υπό ιδιωτικοποίηση κρατικών συμμετοχών σε επιχειρήσεις που βρίσκονται στη διαχείρισή του, όπως για το 66% του ΔΕΣΦΑ, το 17% της ΔΕΗ, το 65% της ΔΕΠΑ, το 35% των ΕΛΠΕ, το 30% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών κ.ά.

-- Στη συνέχεια, περί τα μέσα Σεπτέμβρη, καταφθάνουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια του κουαρτέτου, στο πλαίσιο των αντιλαϊκών διεργασιών για την τρίτη «αξιολόγηση».

-- Στις 2 Οκτώβρη, κατατίθεται στη Βουλή το προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού για το 2018. Στην πρώτη γραμμή του σφαγείου θα βρεθούν τα προνοιακά επιδόματα που έχουν απομείνει για την κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών αναγκών της λαϊκής οικογένειας.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση, στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τους δανειστές, ετοιμάζει τα επόμενα χτυπήματα στα Εργασιακά, βάζοντας νέα εμπόδια στην κήρυξη εργατικών απεργιών.

-- Στις αρχές Οκτώβρη, αναμένονται στην Αθήνα τα υψηλόβαθμα κλιμάκια του κουαρτέτου, σχετικά με την επίσημη έναρξη της τρίτης «αξιολόγησης». Τα αντιλαϊκά «ορόσημα» και τα «προαπαιτούμενα» προδιαγράφονται στα «επικαιροποιημένα» μνημόνια και τις συμφωνίες της κυβέρνησης τόσο με την Ευρωζώνη όσο και με το ΔΝΤ, η επικεφαλής του οποίου, Κρ. Λαγκάρντ, αναμένεται να έρθει για περαιτέρω συνεννοήσεις στην Αθήνα στα τέλη Σεπτέμβρη, ενόψει του κύκλου της τρίτης «αξιολόγησης».

Το αντιλαϊκό φόντο και οι διεργασίες για την προσεχή περίοδο συμπληρώνονται από τις συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ (15 Σεπτέμβρη και 9 Οκτώβρη), καθώς και από τη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας που θα ακολουθήσει στα μέσα Οκτώβρη στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της οποίας αναμένεται να τεθεί το ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού κρατικού χρέους, με φόντο τους ενδοκαπιταλιστικούς ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται με την πλευρά της Ευρωζώνης.

Ο προγραμματισμός της κυβέρνησης περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη σημερινή συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, με επίκεντρο τα νομοσχέδια των υπουργείων Παιδείας και Εργασίας.

Ετοιμάζεται και η ΝΔ

Στα «γεμάτα» σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις απέναντι στο κεφάλαιο έχει μπει και η ΝΔ. Ηδη από τις προηγούμενες μέρες κυκλοφόρησε μια λίστα με προηγούμενες υποσχέσεις Τσίπρα, που ο πρωθυπουργός δεν υλοποίησε και οι οποίες αφορούν την καπιταλιστική ανάπτυξη, όπως π.χ. ότι θα οριστικοποιούνταν μέτρα και τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, ότι θα αυξηθούν οι δημόσιες επενδύσεις, ότι θα ξεκινούσαν άμεσα οι εργασίες στο Ελληνικό κ.ά.

Χτες, άνοιξε άλλο ένα τέτοιο ζήτημα και επιχειρώντας να κατευθύνει την αντιπαράθεση σε τέτοια θέματα, επιτέθηκε στην κυβέρνηση ότι «αρνείται να εφαρμόσει ψηφισμένους νόμους για τον έλεγχο αγοράς καυσίμων» και ότι το Δημόσιο χάνει πολλά έσοδα από το σχετικό λαθρεμπόριο, το οποίο η κυβέρνηση, όπως υποστηρίζει η ΝΔ, δεν καταπολεμά.

Εξάλλου, ο τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, μιλώντας χτες στον τηλεοπτικό «ΣΚΑΪ», είπε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση ετοιμάζεται να παρουσιάσει στη ΔΕΘ ένα «ολοκληρωμένο, ρεαλιστικό κοστολογημένο πρόγραμμα με αιχμή μια λελογισμένη δημοσιονομική προσαρμογή, που θα στηρίζεται στη μείωση των φορολογικών συντελεστών και την ενίσχυση της ρευστότητας» στην εγχώρια καπιταλιστική οικονομία. Οτι η ρευστότητα θα επιτευχθεί με αξιοποίηση κοινοτικών κονδυλίων, ρύθμιση «κόκκινων» δανείων και αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα. Εταξε, επίσης, γοργή υλοποίηση διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπονται από το μνημόνιο, όπως και άλλων που είναι «πέρα από το μνημόνιο» και θα αναλάβει να τις παρουσιάσει και να τις υλοποιήσει μια κυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ