Πέμπτη 24 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
Οι υψηλοί τόνοι δείχνουν σύνθετες αντιθέσεις και διεργασίες

Θέμα παραμονής της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ θέτουν πολιτικές δυνάμεις στη Γερμανία

Από παλιότερη συνάντηση των ηγετών Τουρκίας - Γερμανίας

Copyright 2017 The Associated

Από παλιότερη συνάντηση των ηγετών Τουρκίας - Γερμανίας
Βαθιές και περίπλοκες αντιθέσεις, που επεκτείνονται σε διάφορους τομείς, φανερώνουν οι συνεχιζόμενοι διαξιφισμοί ανάμεσα στην Τουρκία και τη Γερμανία, αλλά και γενικότερα την Τουρκία και την ΕΕ. Απ' αυτήν τη σκοπιά, δεν είναι τυχαίες οι εκατέρωθεν επισημάνσεις που αφορούν τις σχέσεις της Τουρκίας με διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς και ενώσεις, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών και υποψήφιος καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, δήλωσε ότι τάσσεται κατά της εμβάθυνσης της ισχύουσας τελωνειακής ένωσης της ΕΕ με την Τουρκία και απέκλεισε το ενδεχόμενο ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ έως το 2023 (σ.σ. χρονιά συμπλήρωσης 100 χρόνων από την ίδρυση της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας).

Χαρακτηριστικές ήταν και οι «προβλέψεις» του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, Ρόντεριχ Κίζεβετερ, ότι «μεσοπρόθεσμα η Τουρκία θα εγκαταλείψει το ΝΑΤΟ», με δεδομένο ότι απομακρύνεται από την ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε ότι η χώρα του και η υπόλοιπη Ευρώπη θα πρέπει να στηρίξουν τη «δημοκρατικά σκεπτόμενη» πλειονότητα των Τούρκων που δεν υποστηρίζουν τον Τούρκο Πρόεδρο. «Πιστεύω ότι πολλοί στην Τουρκία βασίζονται στην Ευρώπη και τη Γερμανία για να στηρίξουν την Τουρκική Δημοκρατία. Δεν πρέπει να κοιτάνε απλώς άπραγοι», είπε προχτές. Ωστόσο εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την επιβολή οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.

Προχωρώντας ακόμη παραπέρα οι Γερμανοί υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, Ζ. Γκάμπριελ και Χάικο Μάας (σοσιαλδημοκράτες), αντίστοιχα, ανακοίνωσαν αυστηρότερους ελέγχους με στόχο «να διασφαλίσουμε ότι οι θρησκευτικές κοινότητες των μουσουλμάνων δεν θα βρεθούν στη σφαίρα επιρροής του Προέδρου Ερντογάν». Ακόμα, ο Μάας είπε ότι θα θέσει και σε ευρωπαϊκό επίπεδο ζήτημα για το πώς θα αντιμετωπίζονται στο εξής διεθνή εντάλματα σύλληψης που εκδίδει η Τουρκία. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών, Στέφαν Χάρμπαρτ, κάνει λόγο ακόμα και για αποκλεισμό της Τουρκίας από την Ιντερπόλ.

Προχωρά το παζάρι για τους «S-400»

Καθόλου άσχετες με τα παραπάνω είναι και οι εξελίξεις γύρω από τη συμφωνία Τουρκίας - Ρωσίας για την αγορά των υπερσύγχρονων ρωσικών πυραυλικών συστημάτων «S-400». Σύμφωνα με δηλώσεις του γενικού διευθυντή του ρωσικού αμυντικού κολοσσού «Ροσομπορονεξπόρτ», Αλεξάντερ Μιχέγεφ, «η υπογραφή της συμφωνίας πλησιάζει (...) Οι εργασίες συνεχίζονται, τεχνικές λεπτομέρειες απομένουν».

Θυμίζουμε ότι δυνάμεις, όπως οι ΗΠΑ, έχουν εκφράσει τον έντονο «προβληματισμό» τους για την επιλογή της Αγκυρας να στραφεί στη Μόσχα και να απορρίψει τις προσφορές δυτικών «εταίρων» της. Η ρωσο-τουρκική αυτή συνεργασία προχωρά αντανακλώντας ευρύτερες γεωπολιτικές αντιθέσεις, που επιδρούν και στις εσωτερικές ισορροπίες του ΝΑΤΟ. Οι Αμερικανοί έχουν επανειλημμένα «ζητήσει εξηγήσεις» από τους Τούρκους για τη συγκεκριμένη επιλογή, ανήσυχοι - συν τοις άλλοις - και για το ότι οι ρωσικοί «S-400» «δεν θα είναι συμβατοί» με τα ΝΑΤΟικά οπλικά συστήματα και ότι ενσωματώνουν ρωσική τεχνογνωσία, γεγονός που καθιστά ευάλωτη τη «ΝΑΤΟική άμυνα».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ