Σελ. /20
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017 - αριθ. φύλλου: 12809

ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ 2017
Πρέσα διαρκείας στα κονδύλια ακόμα και για στοιχειώδεις λαϊκές ανάγκες

ΣΕΛ.  7
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΣΤΗ ΔΕΘ
Στους χώρους δουλειάς μεταφέρεται η μάχη για την επιτυχία του

ΣΕΛ.  20

Ο χυδαίος αντικομμουνισμός της ΕΕ δεν έχει πάτο

  • Η ταύτιση του ανεπανάληπτου έργου του Καρλ Μαρξ «Το Κεφάλαιο» με το ναζιστικό μανιφέστο «Ο Αγών μου» του Χίτλερ ήταν ανάμεσα στα ανήκουστα που ειπώθηκαν στο «συνέδριο» της εσθονικής προεδρίας της ΕΕ στο Ταλίν
  • Με πρωτοβουλία του ΚΚΕ, 62 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα απ' όλο τον κόσμο καταγγέλλουν την αντικομμουνιστική φιέστα, ενώ συνεχίζεται η συλλογή υπογραφών
  • Η ΕΕ διαρκώς ενισχύει και επεξεργάζεται τον αντικομμουνισμό της, τη λεγόμενη εξίσωση κομμουνισμού - ναζισμού, που τελικά δικαιώνει το αποκρουστικό τέρας του ναζισμού. Αυτή είναι «η ΕΕ που αλλάζει» του ΣΥΡΙΖΑ - και αλλάζει προς το αντιδραστικότερο -, αυτή είναι «η Ευρώπη της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης» της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού, που είναι η ΕΕ των πολέμων και των επεμβάσεων, του ευρωστρατού, των εκατομμυρίων ανέργων και εξαθλιωμένων.
  • ΚΚΕ: Οι λαοί της Ευρώπης και η νεολαία δεν πρέπει να δείξουν καμιά ανοχή στον αντικομμουνισμό και τους εκπροσώπους του, που προετοιμάζουν το έδαφος για νέα σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, παραπέρα χτύπημα των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, νέο γύρο ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πολέμων. Οι λαοί μπορούν να δυναμώσουν την πάλη τους ενάντια στον αντικομμουνισμό, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών, που συνδέεται με την πάλη για να απαλλαγεί οριστικά η εργατική τάξη, ο λαός μας απ' όλα τα δεσμά της εξουσίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου και να βαδίσει το δικό του δρόμο.

ΣΕΛ.  3   -   6

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ε, δεν έγινε και τίποτα...

Η προσπάθεια να υποβαθμιστεί η προχτεσινή εκδήλωση της εσθονικής προεδρίας της ΕΕ δεν είναι τυχαία. Ο χυδαίος αντικομμουνισμός που ξέρασαν οι συμμετέχοντες στο συνέδριο και στις παράλληλες εκδηλώσεις, φτάνοντας στο σημείο να ταυτίζουν το «Κεφάλαιο» του Μαρξ με το ναζιστικό μανιφέστο «Ο Αγών μου» του Χίτλερ, αποκαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις των διοργανωτών και επαληθεύει τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ, που έχει για επίσημη ιδεολογία τον αντικομμουνισμό.

Ειδικά σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, κανένας δεν πρέπει να ξεγελαστεί από την προσπάθειά της να εμφανιστεί δικαιωμένη για την επιλογή της να μη συμμετάσχει στο αντικομμουνιστικό «συνέδριο», επειδή σε αυτό εκπροσωπήθηκαν με υπουργούς Δικαιοσύνης μόνο 8 από τα 27 κράτη - μέλη της ΕΕ.

Οι αντικομμουνιστικές εκδηλώσεις στο Ταλίν είχαν την επίσημη σφραγίδα της ΕΕ, στο πλαίσιο της «Μέρας Μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων», που καθιέρωσε με ψήφισμά του το Ευρωκοινοβούλιο και σε αυτές εκπροσωπήθηκε η πλειοψηφία των κρατών - μελών (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία κ.ά.) σε διπλωματικό επίπεδο, όπως είχε κάνει πέρυσι και η ελληνική κυβέρνηση στην Μπρατισλάβα. (Συνέχεια στη σελίδα 3)

Με αυτά ως δεδομένα, η προσπάθεια της κυβέρνησης να υποβαθμίσει το θέμα συγκαλύπτει τους κινδύνους που κρύβουν για το λαό η ένταση του αντικομμουνισμού στην ΕΕ και η εξίσωση του κομμουνισμού με το ναζισμό, η μεθοδική αναθεώρηση της Ιστορίας, για την οποία μάλιστα η ΕΕ διαθέτει αφειδώς χρήμα και μέσα, στηρίζοντας και οικονομικά ένα πολυπλόκαμο δίκτυο από «επιστήμονες», πανεπιστήμια, ιδρύματα, ινστιτούτα και ΜΚΟ στα κράτη - μέλη.

Αλλωστε, ακόμα και το επιχείρημα ότι υπήρξε υποαντιπροσώπευση από τα κράτη - μέλη της ΕΕ στο αντικομμουνιστικό «συνέδριο», χρησιμοποιείται από την κυβέρνηση για να αποδείξει ότι δεν είναι απομονωμένη (!) από τους «εταίρους» της.

Από εκείνους, δηλαδή, με τους οποίους συναποφασίζει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, στο όνομα της ανάκαμψης του κεφαλαίου, στα απόνερα του αντικομμουνισμού, που είναι προπομπός νέων αντιλαϊκών - αντεργατικών μέτρων και παραπέρα περιστολής λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Εξίσου προκλητικό και επικίνδυνο για το λαό είναι το επιχείρημα που αναπαρήγαγε μερίδα του Τύπου, ότι το περιεχόμενο του «συνεδρίου» στην Εσθονία δεν αντανακλά τις επίσημες κατευθύνσεις του ψηφίσματος του Ευρωκοινοβουλίου το 2009, επειδή εκεί καταγγέλλονταν τα «εγκλήματα του σταλινισμού» και όχι γενικά του κομμουνισμού. Την ίδια διάκριση επιχείρησε να κάνει και η κυβέρνηση τις προηγούμενες μέρες, αναζητώντας άλλοθι για τη μη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις της εσθονικής προεδρίας.

Αυτό που κρύβουν είναι ότι η «σταλινολογία» είναι η αιχμή του δόρατος στην προσπάθεια των αναθεωρητών της Ιστορίας να εξισώσουν τον κομμουνισμό με το ναζισμό, να παρουσιάσουν ως «απολυταρχία» και «ολοκληρωτισμό» την πρώτη ιστορικά προσπάθεια να οικοδομηθεί ο σοσιαλισμός.

Οτι βάση του αντικομμουνιστικού παροξυσμού είναι η διαστρέβλωση της Ιστορίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την πρώτη περίοδο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στην ΕΣΣΔ και την ανυπέρβλητη συμβολή του λαού της στην ήττα του ναζισμού.

Υπάρχει όμως και ένα σημείο στο οποίο συναντιούνται ο χυδαίος αντικομμουνισμός της ΝΔ με την προσπάθεια της κυβέρνησης να αναζητήσει άλλοθι αριστεροσύνης στην αντιλαϊκή της πολιτική, μέσω ...Εσθονίας: Και οι δύο συμφωνούν ότι αυτά που προέχουν τώρα είναι η «καθημερινότητα», η οικονομία και ο στόχος της ανάκαμψης. Και ότι τα ζητήματα της Ιστορίας έχουν κριθεί σε παρελθόντα χρόνο.

Τίποτα απ' αυτά δεν είναι αλήθεια. Ο αντικομμουνισμός είναι το αναγκαίο «συμπλήρωμα» της επίθεσης που ετοιμάζουν από κοινού τα κόμματα του κεφαλαίου, υπηρετώντας την ίδια στρατηγική της ανάκαμψης και της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Στόχο έχει να βάλει εμπόδια στην οργάνωση της εργατικής τάξης, να χτυπήσει τους κομμουνιστές που πρωτοστατούν στην ανασύνταξη του κινήματος και στη συγκρότηση της Κοινωνικής Συμμαχίας, να κρύψει ότι υπάρχει διέξοδος για το λαό από αυτό το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης, των ιμπεριαλιστικών πολέμων, της φτώχειας και της προσφυγιάς. Με αυτό το βλέμμα χρειάζεται να δει ο λαός όλους όσοι πρωταγωνίστησαν σ' αυτόν τον τελευταίο γύρο της αντικομμουνιστικής έξαρσης και να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα.ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ ΤΥΠΟΥ
Μάχη για δουλειά και δικαιώματα, ενάντια σε κυβέρνηση και εκδότες

Μαζική κινητοποίηση έξω από το υπουργείο Εργασίας έκαναν χτες οι εργαζόμενοι στο πρακτορείο διανομής Τύπου «Ευρώπη», στο πλαίσιο 24ωρης απεργίας, που κήρυξε η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και στην οποία οι εργαζόμενοι του πρακτορείου είχαν καθολική σχεδόν συμμετοχή.


ΣΕΛ.  10


ΑΝΑΡΤΗΘΗΚΑΝ ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΕΙ - ΤΕΙ
Να δυναμώσει η πάλη των νέων για ζωή και σπουδές με δικαιώματα

Ανακοινώσεις του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ


ΣΕΛ.  9
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
«Ποινές» για όσους αντιδρούν στην «αξιολόγηση»

ΣΕΛ.  11


Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org