Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Συνέχιση της έντασης μεταξύ Σερβίας - ΠΓΔΜ

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΣΚΟΠΙΑ.--

Συνέχεια στην πρόσφατη ένταση των σχέσεων μεταξύ Βελιγραδίου και Σκοπίων, με πιθανή αφορμή τα διαφαινόμενα σχέδια της ΠΓΔΜ για την υποστήριξη της υποψηφιότητας του Κοσσυφοπεδίου για ένταξη στην ΟΥΝΕΣΚΟ και φόντο τις ευρύτερες κόντρες και τους ανταγωνισμούς στην περιοχή, έδωσε χτες ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Ιβιτσα Ντάσιτς. Αφορμή έδωσε η εντολή της σερβικής κυβέρνησης για αποχώρηση του προσωπικού της σερβικής πρεσβείας στα Σκόπια, καθώς φέρεται πως παρακολουθούνταν από τις μυστικές υπηρεσίες της ΠΓΔΜ.

Ο Ντάσιτς, μιλώντας χτες στο τηλεοπτικό δίκτυο «Pink Tv» και απευθυνόμενος στα Σκόπια, είπε πως οι σερβικές αρχές «γνωρίζουν τα πάντα» για αυτά, όπως «τι έχουν αποφασίσει και τι θα κάνουν». Είπε ότι η Σερβία θα μπορούσε να αλλάξει τη στάση της στο θέμα αναγνώρισης της ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία (σ.σ. «Μακεδονία»), επαναλαμβάνοντας ότι όταν την αναγνώρισε ως τέτοια «χτυπήσαμε τους φίλους μας τους Ελληνες στο μάτι, βλάπτοντας τα δικά μας κρατικά και εθνικά συμφέροντα». Συσχέτισε τις επόμενες κινήσεις και αποφάσεις της σερβικής κυβέρνησης με τη στάση της ΠΓΔΜ σε επόμενη διαδικασία ψηφοφορίας στην ΟΥΝΕΣΚΟ για ένταξη του Κοσσυφοπεδίου. Επέκρινε την προχτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών στα Σκόπια πως η ΠΓΔΜ θα καθορίσει τη στάση της στο θέμα της υποψηφιότητας του Κοσσυφοπεδίου στην ΟΥΝΕΣΚΟ ανάλογα με τη στάση «της πλειοψηφίας των χωρών της ΕΕ», τονίζοντας ότι «όλη η Ευρώπη έχει καταχωρίσει τα Σκόπια ως FYROM». «Θέλουμε καλές σχέσεις με τα Σκόπια, αλλά οι σχέσεις μας πρέπει να βασίζονται στην αρχή της αμοιβαιότητας», είπε ο Ντάσιτς.

Ωστόσο, σε άλλο σημείο ανακοίνωσε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για άμβλυνση της έντασης με τα Σκόπια, ανακοινώνοντας ότι σήμερα θα γίνει σχετική τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα στον Σέρβο Πρόεδρο, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ, και ότι ο ίδιος θα επικοινωνήσει με τον ομόλογό του στην ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Νωρίτερα, αίσθηση προκάλεσε χτεσινό δημοσίευμα της σερβικής εφημερίδας «Μπλιτς» πως οι μυστικές υπηρεσίες της ΠΓΔΜ παρακολουθούσαν Σέρβους διπλωμάτες στα Σκόπια και επεξεργάζονταν τις πληροφορίες που συνέλεγαν με τις προτροπές ή τη συνεργασία «ξένης δύναμης». Το ρεπορτάζ ανέφερε πως υπήρξαν και κρούσματα ή απόπειρες «εκφοβισμού» Σέρβων διπλωματών.

Πάντως, και χτες, ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, αρνήθηκε ότι οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας του παρακολουθούσαν Σέρβους αξιωματούχους και θεσμούς.

  • Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές ανέφεραν χτες ως πιθανή την πραγματοποίηση επίσκεψης στα Σκόπια του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών, Ν. Κοτζιά, στις 30 και 31 τρέχοντος μηνός.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ