Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
«Προσαρμογή στην εποχή μας» οι νέες ανατροπές

Η υπουργός Εργασίας ξεκίνησε τον τελευταίο γύρο επαφών με τους «κοινωνικούς εταίρους»

Τα νέα μέτρα θα απελευθερώσουν κι άλλο το καθεστώς απολύσεων (φωτ. από επίσκεψη του Μακρόν σε ναυπηγεία)
Τα νέα μέτρα θα απελευθερώσουν κι άλλο το καθεστώς απολύσεων (φωτ. από επίσκεψη του Μακρόν σε ναυπηγεία)
ΠΑΡΙΣΙ.--

Νέο γύρο επαφών με τους «κοινωνικούς εταίρους» εγκαινίασε χτες η υπουργός Εργασίας της Γαλλίας, Μουριέλ Πενικό καθώς στις 31 Αυγούστου θα παρουσιαστούν οι νέες αντεργατικές ανατροπές στην τελική τους μορφή.

Τον περασμένο Ιούλη οριστικοποιήθηκε ότι για την εφαρμογή των νέων ανατροπών θα αξιοποιηθεί χωρίς όριο η μέθοδος των Προεδρικών Διαταγμάτων, ενδεικτικό της πρεμούρας να προχωρήσει η νέα επίθεση.

Στο επίκεντρο των νέων μεταρρυθμίσεων βρίσκονται μεταξύ άλλων: Ο «εξορθολογισμός» (βλ. το πετσόκομμα) των διαφόρων κοινωνικών επιδομάτων που διατηρούνται, είτε πρόκειται για την προστασία των ανέργων είτε πρόκειται για άλλες παροχές Πρόνοιας κ.τ.λ. Η νέα δραστική «αναβάθμιση» των επιχειρησιακών Συλλογικών Συμβάσεων, σε βάρος των κλαδικών, ώστε η μεγαλοεργοδοσία να μπορεί να «αναπροσαρμόζει» διαρκώς μισθούς, ωράρια και γενικά τις συνθήκες απασχόλησης του προσωπικού. Η ακόμα πιο αποφασιστική διεύρυνση των μηχανισμών «κοινωνικού διαλόγου», ώστε να χτυπηθούν καίρια η αγωνιστική, ενιαία οργάνωση και η πάλη των εργαζομένων, να σχεδιαστεί ακόμα καλύτερα η ενσωμάτωσή τους, σε συνδυασμό με τις πολύτιμες υπηρεσίες των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών. Η ακόμα μεγαλύτερη «απελευθέρωση» των απολύσεων.

«Το εργατικό μας δίκαιο, που διαμορφώθηκε πριν από 70 χρόνια, πρέπει να προσαρμοστεί στην εποχή μας, στην πλήρη τεχνολογική και κοινωνική της μεταλλαγή», σημείωσε σε πρόσφατη συνέντευξή της η Πενικό, η οποία έχει υπηρετήσει ως διευθυντικό στέλεχος σε διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους. Υποστήριξε ότι στόχος των νέων μεταρρυθμίσεων είναι «να φέρουν περισσότερη ελευθερία και περισσότερη ασφάλεια, τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τις εταιρείες» και πρόσθεσε ότι «για να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, πρέπει να αποκαταστήσουμε έναν πραγματικό κοινωνικό διάλογο».

«Η πρόκληση - συνέχισε - είναι να απελευθερώσουμε την εμπιστοσύνη των εταιρειών ώστε να προσλαμβάνουν και την επιθυμία των εργαζομένων να προχωρήσουν για να φτιάξουν την καριέρα τους...». Φυσικά, όταν μιλάει για «εμπιστοσύνη των εταιρειών» εννοεί την άνεση του μεγάλου κεφαλαίου να αγοράζει ακόμα πιο φτηνά την εργατική δύναμη, ενώ όταν μιλά για «καριέρα» των εργαζομένων εννοεί το κυνήγι του μεροκάματου με τους όλο και σκληρότερους όρους που υπαγορεύει η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Σημειώνουμε ότι οι ανατροπές στη Γαλλία θεωρούνται σταθερά «βέλτιστες πρακτικές», που επικαλούνται για την «αποτελεσματικότητά» τους οι μεγαλοεργοδότες και τα αστικά κόμματα και στην Ελλάδα. Πρόσφατα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) εφιστούσε την προσοχή ειδικά στην αξία της «υπερίσχυσης» των επιχειρησιακών συμβάσεων, αξιοποιώντας ασφαλώς οδηγίες που συναποφασίζονται ενιαία στην ΕΕ. Είναι κατανοητό ότι οι νέες μεταρρυθμίσεις στη Γαλλία θα αποτελέσουν χρήσιμο «μπούσουλα» για την αντεργατική επίθεση και σε άλλες χώρες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σύγχρονο(27/11/2019)
Κλιμακώνεται η επίθεση στα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα(22/11/2019)
Νέος γύρος ανατροπών για φτηνά εργατικά χέρια(6/10/2017)
Ανταλλαγή τεχνογνωσίας για τις «βέλτιστες (αντεργατικές) πρακτικές»(26/8/2017)
Νέα μέτρα σε βάρος των λαϊκών οικογενειών(18/10/2014)
Οι «μεταρρυθμίσεις» φάρμακο κατά της κρίσης(23/10/2008)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org