Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αναβάθμιση των επιχειρήσεων στο Αφγανιστάν με ευρύτερες στοχεύσεις

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ανακοίνωσε αύξηση των αμερικανικών και ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, παρεμβαίνοντας και προς τις κυβερνήσεις Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδίας

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Κλιμάκωση της δράσης των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Κεντρικής αλλά και όλης της Ασίας προμηνύουν οι ανακοινώσεις που έκανε χτες ξημερώματα από το Φορτ Μάιερ της Βιρτζίνια ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, επιβεβαιώνοντας την ενίσχυση των κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, με στόχο την προώθηση των αμερικανικών γεωπολιτικών και μονοπωλιακών συμφερόντων και φόντο την όξυνση των ευρύτερων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, με Ρωσία, Κίνα κ.τ.λ.

Μετά τις προεκλογικές του υποσχέσεις για «απόσυρση» των αμερικανικών στρατευμάτων από την περιοχή, ο Τραμπ υποστήριξε ότι η στρατιωτική απεμπλοκή των ΗΠΑ δεν θα πρέπει να γίνει εσπευσμένα γιατί θα δημιουργηθεί «κενό» που θα εκμεταλλευτούν οι «Ταλιμπάν», «όπως έγινε στο Ιράκ με το "Ισλαμικό Κράτος" με την "αποχώρηση" των αμερικανικών στρατευμάτων το 2011».

Ο ίδιος απέφυγε να πει πόσοι Αμερικανοί στρατιώτες θα αναπτυχθούν εκ νέου στο Αφγανιστάν, μολονότι ήδη ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχει ενημερώσει το Κογκρέσο ότι προτείνεται η αποστολή περίπου 4.000 Αμερικανών στρατιωτικών.

Κάλεσε παράλληλα και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ να προχωρήσουν σε αύξηση των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή, αποφεύγοντας να αναφερθεί στο χρονοδιάγραμμα δράσης των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων στο Αφγανιστάν, για να διαφυλάξει τάχα το στοιχείο «της έκπληξης» σε επιχειρησιακό επίπεδο. «Δεν θα υπαγορεύσουμε στον αφγανικό λαό πώς θα διοικήσει τη χώρα του... Δεν λέω πότε θα επιτεθούμε, αλλά θα επιτεθούμε. Δεν θα κάνουμε ξανά οικοδόμηση κράτους. Σκοτώνουμε τρομοκράτες...», είπε προσπαθώντας να διαφοροποιηθεί από την πολιτική του προκατόχου του, Μπαράκ Ομπάμα.

Επιπλέον, ο Πρόεδρος Τραμπ διεμήνυσε ότι ο τρόπος συνέχισης της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν «δεν είναι λευκή επιταγή», τονίζοντας ότι «η Αμερική θα συνεργαστεί με την αφγανική κυβέρνηση στο βαθμό που βλέπουμε δέσμευση και πρόοδο». Απείλησε εμμέσως το Πακιστάν με διακοπή της αμερικανικής «βοήθειας», τονίζοντας ότι δεν θα ανεχθούν οι ΗΠΑ άλλο να προσφέρουν οι πακιστανικές δυνάμεις «ασφαλές καταφύγιο στους τρομοκράτες τους οποίους εμείς πολεμάμε».

Ασκησε πιέσεις και στη (σύμμαχο των ΗΠΑ απέναντι στην Κίνα...) Ινδία, καλώντας την «να μας βοηθήσει περισσότερο στο Αφγανιστάν ιδιαίτερα στην περιοχή της οικονομικής βοήθειας και της ανάπτυξης», ώστε να αξιοποιήσει κάποια από τα «δισεκατομμύρια δολάρια που κερδίζει κάθε χρόνο η Ινδία από το εμπόριο με τις ΗΠΑ...».

Σε άλλο σημείο, άφησε ανοικτό «παράθυρο» για μία πιθανή πολιτική συμφωνία με τους «Ταλιμπάν», λέγοντας: «Κάποια μέρα, έπειτα από μια αποτελεσματική στρατιωτική προσπάθεια, ίσως να υπάρξει πολιτικό κλίμα που θα περιλαμβάνει κάποια στοιχεία των "Ταλιμπάν" του Αφγανιστάν, αλλά κανένας δεν γνωρίζει αν και πότε θα συμβεί αυτό...».

Η πρόσκληση Τίλερσον στους «Ταλιμπάν»

Η αναφορά του Τραμπ στην πιθανότητα «πολιτικής συμφωνίας» με τους «Ταλιμπάν» δεν ήταν άστοχη, ούτε τυχαία. Λίγες ώρες αργότερα, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον, απηύθυνε πρόσκληση στους «Ταλιμπάν» για διάλογο, λέγοντας πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να στηρίξουν ειρηνευτικές συνομιλίες «δίχως προϋποθέσεις».

Οπως είπε: «Οι Ταλιμπάν έχουν ένα μονοπάτι προς την ειρήνη και την πολιτική νομιμότητα μέσω μίας πολιτικής διευθέτησης, μέσω διαλόγου, για τον τερματισμό του πολέμου... Αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα, ιδιαίτερα από τους γείτονες του Αφγανιστάν, να ενώσουμε τις προσπάθειές μας για να υποστηρίξουμε μία ειρηνευτική διαδικασία στο Αφγανιστάν. Αναμένουμε από το Πακιστάν να αναλάβει αποφασιστική δράση κατά των ένοπλων οργανώσεων που έχουν τη βάση τους στη χώρα και που είναι απειλή για την περιοχή».

Οι αντιδράσεις εντός και εκτός Καμπούλ

Ο Αφγανός Πρόεδρος Ασραφ Γάνι χαιρέτισε «τη βιώσιμη δέσμευση» των ΗΠΑ στη χώρα του, εκφράζοντας... «ευγνωμοσύνη στον Πρόεδρο Τραμπ και τον αμερικανικό λαό γι' αυτήν τη δήλωση στήριξης (...) στον κοινό μας αγώνα να απαλλάξουμε την περιοχή από την απειλή της τρομοκρατίας». Και αυτός απευθυνόμενος στους «Ταλιμπάν», τους κάλεσε σε διαπραγματεύσεις εκτιμώντας ότι δεν μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο.

Η «νέα» στρατηγική των ΗΠΑ αποδοκιμάστηκε από τους «Ταλιμπάν», που διαβεβαίωσαν ότι «το Αφγανιστάν θα γίνει το νέο νεκροταφείο των Αμερικανών».

Ο εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού, στρατηγός Ασίφ Γκαφούρ, διέψευσε τη συνεργασία των πακιστανικών δυνάμεων με τους «Ταλιμπάν», ισχυριζόμενος πως στη χώρα του «δεν υπάρχουν κρησφύγετα τρομοκρατών» και πως έχει ληφθεί δράση εναντίον τους, συμπεριλαμβανομένου και του «δικτύου Χακάνι».

Ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, επιβεβαίωσε τα σχέδια για αύξηση των στρατευμάτων του Βορειοατλαντικού Συμφώνου στο Αφγανιστάν, για να διασφαλιστεί τάχα πως η χώρα «δεν θα ξαναγίνει ασφαλές καταφύγιο για τρομοκράτες που επιτίθενται στις χώρες μας».

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας, που είναι ο μεγαλύτερος πάροχος οικονομικής βοήθειας για την ανοικοδόμηση του Αφγανιστάν έχοντας δώσει πάνω από τρία δισεκατομμύρια δολάρια τα τελευταία 15 χρόνια, χαιρέτισε τις πιέσεις Τραμπ έναντι του Πακιστάν, τονίζοντας πως συμμερίζεται «και τις ανησυχίες και τις επιδιώξεις».

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, κάλεσε τις ΗΠΑ να συμβουλευτούν την Ευρώπη «για το πώς θα κάνουν το Αφγανιστάν πιο ειρηνικό και περισσότερο ασφαλές».

Η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας, Χούα Τσουνγίνγκ, παίρνοντας το πλευρό του Πακιστάν δήλωσε με τρόπο πως το Πακιστάν «είναι στην πρώτη γραμμή του αντιτρομοκρατικού αγώνα και έχει κάνει μεγάλες θυσίες, πολεμώντας αυτούς που θέτουν απειλή στην περιοχή και τον κόσμο».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αναδιάταξη δυνάμεων με το βλέμμα στη διαπάλη με την Κίνα(2021-04-17 00:00:00.0)
Περιοδεία Τίλερσον με «αντι-ιρανική» ατζέντα...(2017-10-24 00:00:00.0)
Πολύνεκρες επιθέσεις(2011-05-20 00:00:00.0)
Ενισχύεται η προπαγάνδα επέκτασης του πολέμου(2010-11-10 00:00:00.0)
Συγκρούσεις και διαπραγματεύσεις(2009-05-02 00:00:00.0)
Επίσκεψη Γκέιτς με γκρίνιες και επιδρομές(2007-01-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ