Τετάρτη 23 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Πιέσεις Μάτις για αναβολή του δημοψηφίσματος των Κούρδων...

Ενώ συνεχίζονται οι σφαγές αμάχων από τις επιδρομές των ΗΠΑ στη Ράκα της Συρίας...

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας με τον Ιρακινό ομόλογό του στη Βαγδάτη

Copyright 2017 The Associated

Από τη χτεσινή συνάντηση του Αμερικανού υπουργού Αμυνας με τον Ιρακινό ομόλογό του στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Ιράκ, Βαγδάτη, και στο Ερμπίλ του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ πραγματοποίησε χτες ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Τζέιμς Μάτις, και ο απεσταλμένος του Προέδρου Τραμπ στο «διεθνή» συνασπισμό των ΗΠΑ κατά του «Ισλαμικού Κράτους», στρατηγός Μπρετ Μακγκούρκ. Εδωσαν υποσχέσεις για ακόμη μεγαλύτερη «ενίσχυση» της στρατιωτικής «συνεργασίας» των ΗΠΑ και των συμμάχων τους με αφορμή την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» στο Ιράκ και άσκησαν πιέσεις στους Κούρδους για αναβολή του προγραμματισμένου για τις 25 Σεπτέμβρη δημοψηφίσματος για ανεξαρτησία...

Στη Βαγδάτη, ο Αμερικανός υπουργός Τζ. Μάτις εκτίμησε ότι «σύντομα» θα «απελευθερωθούν» οι περιοχές που αποτελούν το τελευταίο προπύργιο του «Ισλαμικού Κράτους» στην Κοιλάδα του Ευφράτη, που εκτείνεται από το Αλ Καίμ του Ιράκ έως το Ντέιρ Εζόρ της ανατολικής Συρίας. Υποσχέθηκε ενίσχυση της «αντιτρομοκρατικής» συνεργασίας και εξήρε τις πρόσφατες επιτυχίες του ιρακινού στρατού κατά των τζιχαντιστών, με στόχο την ανακατάληψη της πόλης Ταλ Αφάρ, που απέχει περίπου 65 χλμ. δυτικά της Μοσούλης.

Ο Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ Αμπάντι, συναντώντας τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας, ανακοίνωσε ότι αμφότερες οι πλευρές «απορρίπτουν κάθε ενέργεια που επιδιώκει τη διχοτόμηση και την αποσταθεροποίηση της εσωτερικής ενότητας του Ιράκ».

Το πρακτορείο «Ρόιτερς» σε ανταπόκρισή του από τη Βαγδάτη και το Ερμπίλ μετέδωσε πως ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας άσκησε έντονες πιέσεις στους Κούρδους αξιωματούχους και δη στον πρόεδρο του αυτόνομου Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, για αναβολή του δημοψηφίσματος της 25ης Σεπτέμβρη.

Αυτές τις πιέσεις κατέβαλε παράλληλα και ο Αμερικανός στρατηγός Μπρετ Μακγκούρκ, με το επιχείρημα ότι τέτοια ζητήματα «μπορούν να λυθούν εντός συνταγματικού πλαισίου», αλλά και επειδή ένα δημοψήφισμα τώρα «θα ήταν πιθανώς καταστροφικό για την εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους». Μάλιστα, ο Μακγκούρκ εξήρε τις επιδόσεις της κυβέρνησης Τραμπ στη «μάχη κατά της τρομοκρατίας» και κατά του «Ισλαμικού Κράτους», λέγοντας πως τα κέρδη έχουν «αυξηθεί σημαντικά», «επειδή κινούμαστε πιο ελεύθερα, πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά».

Πιέσεις κατά της δημιουργίας κουρδικού κράτους στη Συρία άσκησε χτες εκ νέου και ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνησή του «δεν θα επιτρέψει ποτέ» σε «τρομοκρατικές» κουρδικές ένοπλες οργανώσεις να δημιουργήσουν κουρδικό κράτος στη Βόρεια Συρία.

Οι εξελίξεις στη Συρία, πάντως, θα συζητηθούν σήμερα και μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, και του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας. Ο Νετανιάχου θα συνοδεύεται μεταξύ άλλων και από τον αρχηγό της Μοσάντ, Γιόσι Κοέν.

Νέα σφαγή από αμερικανικά βομβαρδιστικά στη Συρία

Στο μεταξύ, τα βομβαρδιστικά των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στη Συρία προκαλούν διαδοχικά σφαγές αμάχων. Σύμφωνα με το αραβικό δίκτυο «Αλ Τζαζίρα», από την Κυριακή έως χτες σκοτώθηκαν από τις αεροπορικές επιδρομές των ΗΠΑ πάνω από 100 άμαχοι (ανάμεσά τους αρκετά παιδιά) στην πόλη της Ράκα στη Βόρεια Συρία. Από τους 100, οι 55 σκοτώθηκαν τη Δευτέρα στις συνοικίες της Ράκα, Μπέντου και αλ Σκουχάνι.

Ο μεγάλος αριθμός θυμάτων οφείλεται στους αδιάκριτους βομβαρδισμούς που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους σε πυκνοκατοικημένες περιοχές της Ράκα, αδιαφορώντας για τις συνέπειες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ