Τρίτη 22 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΚΕ
Ερωτήσεις στη Βουλή για προβλήματα σε Λήμνο και Αγιο Ευστράτιο

Δύο Ερωτήσεις κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, που αφορούν τις ελλείψεις μόνιμου προσωπικού στο δήμο Λήμνου και στις υπηρεσίες του Επαρχείου, αλλά και τα προβλήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους του ακριτικού νησιού του Αγίου Ευστρατίου.

Στην Ερώτηση που υπογράφουν οι βουλευτές Σταύρος Τάσσος, Γιάννης Δελής και Διαμάντω Μανωλάκου, αναφέρεται:

«Σύμφωνα με τους εργαζόμενους στο δήμο Λήμνου και τους κατοίκους του νησιού, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα της έλλειψης μόνιμου προσωπικού, όπως βέβαια και στους άλλους δήμους της χώρας λόγω της μειωμένης χρηματοδότησής τους, της απαγόρευσης των προσλήψεων μόνιμου προσωπικού, στο πλαίσιο της αντιδραστικής πολιτικής της ανταπόδοσης και της παράδοσης των υπηρεσιών των δήμων σε εργολάβους και επιχειρήσεις.

Για το δήμο Λήμνου, σύμφωνα και με τους εργαζόμενους, από τις 170 προβλεπόμενες οργανικές θέσεις στο δήμο (που ως γνωστόν ο αριθμός τους είναι πλασματικός, μια και έχει προσαρμοστεί σε ελαχιστότατα επίπεδα με βάση μνημονιακές ρυθμίσεις) είναι σήμερα καλυμμένες οι 120, λείπουν δηλαδή τουλάχιστον 50. Λείπουν βασικές ειδικότητες για το δήμο, όπως εργάτες καθαριότητας, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι, σιδεράδες. Επίσης, για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων των βιολογικών καθαρισμών του δήμου χρειάζονται ένας χημικός μηχανικός, 2 μηχανολόγοι - ηλεκτρολόγοι και 2 υπάλληλοι βοηθητικό προσωπικό. Από τα παραπάνω στοιχεία αναδείχνεται ότι οι κύριες ελλείψεις αφορούν τις λεγόμενες ανταποδοτικές υπηρεσίες, που παρότι έχουν "απελευθερωθεί" από την απαγόρευση των προσλήψεων, δεν σχεδιάζεται από τις δημοτικές αρχές η κάλυψή τους με το αναγκαίο προσωπικό, γιατί προϋποθέτει και την αύξηση των δημοτικών τελών και την περαιτέρω επιβάρυνση των νοικοκυριών και φυσικά γιατί η χρηματοδότηση των δήμων από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι απόλυτα μειωμένη και μικροί νησιωτικοί δήμοι όπως η Λήμνος βιώνουν ακόμη μεγαλύτερη οικονομική ασφυξία.

Ελλειψη εργαζομένων καταγράφεται επίσης στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και του Επαρχείου. Την τελευταία 15ετία μειώθηκε πάνω από 50% ο αριθμός των υπαλλήλων. Από 54 που υπηρετούσαν το 2002, τώρα εργάζονται 22 υπάλληλοι. Ειδικά για τους μηχανικούς, ειδικότητα βασική για την υπηρεσία του Επαρχείου, από 6 που υπήρχαν, τώρα εργάζονται 2 μηχανικοί.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. υπουργός σε ποιες ενέργειες θα προβεί:

  • Για την άμεση οικονομική ενίσχυση του δήμου και την κάλυψη των αναγκαίων μόνιμων θέσεων προσωπικού, ώστε να εξυπηρετούνται επαρκώς οι κάτοικοι του νησιού, ο πληθυσμός του οποίου αυξάνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και όχι μόνο, αλλά με βάση και άλλες υπηρεσίες που υπάρχουν στο νησί.
  • Για την κάλυψη των αναγκών σε προσωπικό του Επαρχείου Λήμνου».
Προβλήματα στους κτηνοτρόφους και ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτών

Στην Ερώτηση για τον Αγιο Ευστράτιο που την υπογράφουν οι ίδιοι βουλευτές, αναφέρεται:

«Σύμφωνα με τη δημοτική αρχή και τους κατοίκους του νησιού, ο Αγιος Ευστράτιος ταλανίζεται από σοβαρά για τις συνθήκες ζωής των κατοίκων προβλήματα, που είναι:

Οι συνεχιζόμενες για πολλά χρόνια καταστροφές από τις ακρίδες που έχουν επιπτώσεις στους κτηνοτρόφους του νησιού, που αναγκάζονται να ξοδεύουν τεράστια ποσά για ζωοτροφές με αποτέλεσμα τη δραματική μείωση του εισοδήματός τους, αλλά και στον τουρισμό του νησιού. Η λύση για μεταφορά δωρεάν ζωοτροφής για μόλις τρεις μήνες είναι προσωρινή και δεν λύνει το πρόβλημα, που έχει γονατίσει τους κτηνοτρόφους του νησιού και που έχει διάρκεια.

Η ελλιπής στελέχωση του δήμου με το απαραίτητο προσωπικό δυσχεραίνει τη λειτουργία του. Συγκεκριμένα, από τους 14 μόνιμους υπαλλήλους που προβλέπει ο οργανισμός του δήμου Αγίου Ευστρατίου, υπηρετούν μόλις 4. Η λειτουργία του δήμου δεν μπορεί να στηρίζεται σε εργολάβους, όπως γίνεται σήμερα με την αποκομιδή των απορριμάτων, ούτε μπορεί να είναι μόνιμη λύση η ανάληψη από το δήμο Λήμνου της ευθύνης των οικονομικών και του μηχανικού για το δήμο του Αγίου Ευστρατίου.

Η συνεχιζόμενη έλλειψη μόνιμου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που αποβαίνει σε βάρος της υγείας των κατοίκων του νησιού και που καλύπτεται περιστασιακά από οπλίτες γιατρούς, λύση που δεν καλύπτει τους κατοίκους. Συγκεκριμένα, προβλέπονται μία θέση μόνιμου παθολόγου ιατρού ή ιατρού γενικών καθηκόντων, μία θέση αγροτικού ιατρού και μία θέση μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού, από τις οποίες δεν είναι καλυμμένη καμιά!

Η έλλειψη αίθουσας αναμονής επιβατών για το πλοίο. Οπως αναφέρει η δήμαρχος, ενώ έγινε το έργο στο λιμάνι του νησιού, η συγκεκριμένη μελέτη δεν προέβλεψε τη διαμόρφωση εγκαταστάσεων της χερσαίας ζώνης, όπου θα υπήρχε και ο σταθμός αναμονής επιβατών.

Η έλλειψη δεξαμενής καυσίμων στο νησί, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες ψαράδες και κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να πηγαίνουν στη Λήμνο για να προμηθεύονται αφορολόγητα καύσιμα που δικαιούνται, με όλη την ταλαιπωρία και τα έξοδα που συνεπάγονται γι' αυτούς.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι αρμόδιοι υπουργοί για τα παραπάνω προβλήματα και ποιες ενέργειες θα κάνουν για την ικανοποίηση των αιτημάτων των κατοίκων του ακριτικού και με ξεχωριστή ιστορική σημασία νησιού».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ