Τρίτη 22 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣ ΒΟΛΟΥ
Οικονομικές διεκδικήσεις εργολάβων φορτώνονται στις πλάτες των εργαζομένων

Αποζημίωση δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ για υπερβατικές εργασίες σε έργα που έχουν αναλάβει διεκδικούν από το δήμο Βόλου εργολαβικές εταιρείες, βάζοντας σε άμεσο κίνδυνο ακόμη και τη λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης Υδρευσης - Αποχέτευσης Μείζονος Περιοχής Βόλου (ΔΕΥΑΜΒ) και στρώνοντας μεθοδικά το δρόμο για την πλήρη ιδιωτικοποίησή της. Για παράδειγμα, η εταιρεία ΕΡΓΗΛ διεκδικεί από τη ΔΕΥΑΜΒ 6 εκατομμύρια ευρώ για υπερσυμβατικές εργασίες, ενώ έχει ήδη εισπράξει 9,98 εκατομμύρια ευρώ για το έργο «Υδρευση Βόλου - Επέκταση και Βελτίωση Δικτύου Υδρευσης», που ολοκληρώθηκε το 2008 και για το οποίο έχει διαπιστωθεί, σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής παραλαβής της ΔΕΥΑΜΒ και του ΤΕΕ, ότι το πραγματικό έργο ήταν κόστους περίπου 4,2 εκατομμυρίων ευρώ!

Η υπόθεση της ΕΡΓΗΛ είναι μια από τις δεκάδες υποθέσεις αναθέσεων προμηθειών και έργων σε ιδιώτες, που με τις διαρκείς αναβολές και χρόνιες καθυστερήσεις ολοκλήρωσης έργων αποτελούν τρύπα διοχέτευσης εκατομμυρίων ευρώ, μέσα από εργολαβικές συμβάσεις, σε διάφορες εταιρείες, όχι μόνο στη ΔΕΥΑΜΒ, αλλά σε όλο το Δημόσιο. Κι αυτές τις ληστρικές διεκδικήσεις εκατομμυρίων των εργολαβικών εταιρειών καλούνται, τελικά, να τις πληρώσουν οι εργατικές - λαϊκές οικογένειες του Βόλου, που ήδη πληρώνουν υπέρογκα τιμολόγια για την ύδρευση, την αποχέτευση και την άρδευση.

Σε ανακοίνωσή της η ΤΕ Μαγνησίας του ΚΚΕ αναφέρει:

«Οι πρόσφατες εξελίξεις σχετικά με τη ΔΕΥΑΜΒ και την ΕΡΓΗΛ δεν αποτελούν "κεραυνό εν αιθρία". Το ΚΚΕ, επανειλημμένως, έχει αποκαλύψει και έχει καταγγείλει τις πολιτικές ευθύνες και της σημερινής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και των προηγούμενων κυβερνήσεων, που εξυπηρετούν τις εργολαβικές εταιρείες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα για να κερδοσκοπούν εις βάρος των λαϊκών συμφερόντων. Αυτήν την πολιτική στήριξαν και στηρίζουν οι δημοτικές αρχές του Βόλου, και η νυν και οι προηγούμενες, εκθειάζοντας την επιχειρηματικότητα και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων, ιδιωτικοποιώντας τις δημοτικές υπηρεσίες, προωθώντας την επιχειρηματική δραστηριότητα, μειώνοντας το μόνιμο προσωπικό των υπηρεσιών, αυξάνοντας τα δημοτικά τέλη. Τα παραπάνω δεν αποτελούν "κακή" ή λανθασμένη διαχείριση. Αποτελούν συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης και των δημοτικών αρχών, μια απολύτως σχεδιασμένη στρατηγική που οδηγεί στην εκχώρηση δημόσιας περιουσίας και υπηρεσιών του Δημοσίου σε ιδιώτες».

Αναφερόμενη η ανακοίνωση στην πρόταση «νομικής αντιμετώπισης των οικονομικών απαιτήσεων των εταιρειών», που προωθεί η σημερινή δημοτική αρχή Μπέου - Θεοδώρου, επισημαίνει ότι, χωρίς να υποστηρίζει πως δεν πρέπει να γίνεται χρήση των όποιων ενδεχομένως διατάξεων μπορούν να αξιοποιηθούν για την υπεράσπιση του λαϊκού συμφέροντος, αυτή η τακτική δε λύνει το πρόβλημα και υπογραμμίζει: «Οι εταιρείες έχουν στα χέρια τους ένα ισχυρό νομικό οπλοστάσιο, που έχει ψηφιστεί από τις αστικές κυβερνήσεις, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ, το οποίο και θωρακίζει και αποθρασύνει τους επιχειρηματικούς ομίλους. Το ζήτημα δεν χωρά ούτε νομικά τερτίπια ούτε, πολύ περισσότερο, αναζήτηση συμβιβασμού πίσω από τις πλάτες των δημοτών, ώστε να γίνουν τα λαϊκά νοικοκυριά τα θύματα των ληστρικών διαθέσεων και των συγκεκριμένων εργολαβικών εταιρειών!».

Σε ό,τι αφορά την πρόταση που κατέθεσε «ανεξάρτητος» δημοτικός σύμβουλος του ΣΥΡΙΖΑ «για μια νομοθετική παρέμβαση», σύμφωνα με την οποία «όταν μια εταιρεία έχει απαίτηση από ένα δήμο, αλλά και ο δήμος έχει απαίτηση από την εταιρεία, ο όποιος καταλογισμός να γίνεται όταν τελεσιδικήσουν και οι εκατέρωθεν απαιτήσεις...», η ανακοίνωση σημειώνει ότι αυτή η πρόταση δεν κλείνει το δρόμο στα εργολαβικά συμφέροντα της ΕΡΓΗΛ και άλλων επιχειρηματικών ομίλων, τονίζοντας: «Το αντίθετο μάλιστα. Αναγνωρίζει το δικαίωμα στις εταιρείες, εφόσον τελεσιδικήσουν υπέρ τους οι υποθέσεις, αξιοποιώντας την ευνοϊκή γι' αυτές νομοθεσία, να εισπράττουν τις απαιτήσεις τους. Ας μην ξεχνάμε ακόμη ότι η "πολιτική λύση" που επιδιώκει ο "ανεξάρτητος" σύμβουλος απευθύνεται σε μια κυβέρνηση που δίνει καθημερινά δείγματα γραφής υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων. Απόδειξη τα νομοσχέδια και οι δεκάδες τροπολογίες - δωράκια που έφερε μέσα στο καλοκαίρι προωθώντας αναδιαρθρώσεις για τα συμφέροντά τους».

Και η ανακοίνωση καταλήγει: «Απαιτείται καθολική εναντίωση στις αισχρές απαιτήσεις των επιχειρηματικών ομίλων από το λαϊκό - εργατικό κίνημα και τους φορείς του. Το Δημοτικό Συμβούλιο οφείλει να έχει καθαρή πολιτική στάση. Σ' αυτόν τον αγώνα της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων το ΚΚΕ θα είναι μπροστά».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ