Τρίτη 8 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΠΑΤΡΑΣ
Καταγγέλλει εκστρατεία παραπληροφόρησης με αφορμή την κατάρρευση της αποθήκης

Εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης, μετά την κατάρρευση την περασμένη Παρασκευή του κτιρίου που στέγαζε αποθήκες του ΟΛΠΑ και τα κρατητήρια του Λιμενικού, στο παλιό λιμάνι, καταγγέλλει η δημοτική αρχή Πάτρας. Κι αυτό με αφορμή διάφορους που επιρρίπτουν ευθύνες στη δημοτική αρχή για την κατάρρευση της αποθήκης, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας μετανάστης που είχε βρει καταφύγιο σε αυτό.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες από το δήμο Πάτρας αναφέρεται:

«Μετά την κατάρρευση του κτιρίου που στέγαζε αποθήκες του ΟΛΠΑ και τα κρατητήρια του Λιμενικού, έχει αρχίσει εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης. Επαναλαμβάνουμε ότι ιδιοκτήτης του κτιρίου όπως και της συνολικής έκτασης είναι το υπουργείο Οικονομικών και υπεύθυνος για την κατεδάφιση ενός ετοιμόρροπου κτιρίου είναι ο ιδιοκτήτης του.

Η δημοτική αρχή μαζί με τον πατραϊκό λαό διεκδικεί την παραχώρηση ολόκληρης της λιμενικής ζώνης για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών στην ξεκούραση, στην αναψυχή, στην ανεμπόδιστη πρόσβαση στη θάλασσα, που μέχρι σήμερα δεν έχει ολοκληρωθεί.

Η δημοτική αρχή από τους πρώτους μήνες της θητείας της θεώρησε το κτίριο επικίνδυνα ετοιμόρροπο, προέβη αμέσως στον αποκλεισμό του χώρου και άρχισε τις διαδικασίες ώστε να χαρακτηριστεί από την Επιτροπή "επικινδύνως ετοιμόρροπων" ως τέτοιο. Δυστυχώς, αυτή η διαδικασία διήρκεσε έναν περίπου χρόνο, το κτίριο δεν χαρακτηρίστηκε "επικίνδυνα ετοιμόρροπο" αλλά "απλά ετοιμόρροπο" με δυνατότητα επισκευής.

Ο δήμος όμως επανειλημμένως απαίτησε την άμεση εκκένωση του κτιρίου και την μεταφορά των μηχανημάτων και των υπόλοιπων υλικών του ΟΛΠΑ καθώς και των κρατητηρίων του Λιμενικού, γιατί θεωρούσαμε τον κίνδυνο κατάρρευσης άμεσο, με δυνητικά ολέθρια αποτελέσματα.

Την κατεδάφιση απαιτήσαμε επίμονα και επανειλημμένα από την κυβέρνηση και τα αρμόδια υπουργεία, και στις 8 Απρίλη του 2016 το υπουργείο Οικονομικών την αποδέχτηκε και κατέστησε αρμόδιο τον ΟΛΠΑ ΑΕ. Στο συγκεκριμένο έγγραφο του υπουργείου αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής: "Το θέμα της επικινδυνότητας της ετοιμόρροπης οικοδομής θα πρέπει να αντιμετωπισθεί άμεσα και εξ ολοκλήρου από την εταιρεία σας (ΟΛΠΑ ΑΕ), η οποία φέρει και πλήρως την ευθύνη ασφάλειας του χώρου".

Ο δήμαρχος Πατρέων στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, στις 25 Μάη του 2016, που δημοσιοποιήθηκε στα Μέσα Ενημέρωσης, χαρακτηριστικά ανέφερε:

"...Τέλος, συνεχίζεται η τακτική κωλυσιεργίας στην μεταφορά του Τελωνείου και της μάντρας αυτοκινήτων και μηχανημάτων του ΟΔΔΥ που είναι αποθηκευμένα στην "πρόσοψη" του λιμανιού μας, υποδομών και μηχανημάτων του ΟΛΠΑ ΑΕ. Κρίσιμο ζήτημα παραμένει η μη κατεδάφιση ετοιμόρροπου από σεισμούς κτιρίου που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των διερχομένων».

Πλην όμως, στη συνέχεια, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων της Πάτρας εισηγήθηκε στο Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων την κήρυξή του ως διατηρητέου, καθυστερώντας την κατεδάφιση.

Με παρέμβαση της δημοτικής αρχής και του ΟΛΠΑ, ο χαρακτηρισμός αυτός αποφεύχθηκε τον Απρίλη του 2017.

Τελικά, δυστυχώς, επιβεβαιώθηκαν πλήρως οι από το 2015 εκτιμήσεις μας για την επικινδυνότητα του τεράστιου αυτού κτίσματος.

Είναι φανερό ότι το σάπιο αστικό κρατικό σύστημα δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, ακόμη και για την αποτροπή προφανών κινδύνων.

Η δημοτική αρχή διέγνωσε ορθά και αμέσως όσα άλλοι δεν "έβλεπαν" από το σεισμό του 2008 και έκανε ό,τι ήταν δυνατόν.

Ας αναλογιστεί ο οποιοσδήποτε τι επιπτώσεις θα υπήρχαν από την κατάρρευση, αν δεν ακολουθούσαμε αταλάντευτα αυτή την αποφασιστική στάση μέχρι τέλους».

  • Αύριο αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των μετρήσεων του αέρα, που πραγματοποιούνται από το Σάββατο στο βόρειο λιμάνι της Πάτρας, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις μετά την κατάρρευση της οροφής του κτιρίου, που ήταν κατασκευασμένη από αμίαντο.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org