Κυριακή 6 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το πολιτικό συμπέρασμα

Το δεύτερο σκέλος της τροπολογίας του ΚΚΕ, που απέρριψε η κυβέρνηση, διεύρυνε τον αριθμό όσων ευθύνονται για τη μη καταβολή των δεδουλευμένων, περιλαμβάνοντας επιπλέον τα μέλη του ΔΣ ή τον βασικό/κύριο μέτοχο ανώνυμης εταιρείας.

Η υπουργός Εργασίας, Εφη Αχτσιόγλου, προκειμένου να δικαιολογήσει τη στάση της κυβέρνησης, είπε: «Λέμε ότι αυτό το κομμάτι χρήζει περαιτέρω επεξεργασίας, διότι καταρχήν νομικά δεν υπάρχει πρωτογενώς, αυτή τη στιγμή, σε όλους τους μετόχους ή σε όλα τα μέλη Διοικητικών Συμβουλίων η υποχρέωση καταβολής μισθού. Αρα, εφόσον δεν έχει ιδρυθεί η πρωτογενής ευθύνη της καταβολής, πώς μπορούμε να ιδρύσουμε την ποινική ευθύνη; Χρειάζεται περαιτέρω επεξεργασία νομική. Τίποτα άλλο δε συντρέχει και ούτε από αυτό πρέπει να συνάγετε συμπεράσματα πολιτικά, ότι εμείς καλλιεργούμε φαινόμενα εργοδοτικής αυθαιρεσίας».

Αφήνουμε στην άκρη ότι η υπουργός ξεχωρίζει τους νόμους από την πολιτική, σαν να είναι εντελώς ουδέτεροι. Θέτουμε μόνο το ερώτημα: Είναι ή δεν είναι σαφής ταξική πολιτική επιλογή υπέρ του κεφαλαίου ότι σχεδόν 100 χρόνια μετά τον πρώτο νόμο για το ζήτημα της «βλαπτικής μεταβολής», καμία από τις μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του κεφαλαίου δεν έχει ιδρύσει την «πρωτογενή ευθύνη» για τους βασικούς μετόχους και τα μέλη των ΔΣ των ανώνυμων εταιρειών;

Επομένως, όχι μόνο δικαιούμαστε αλλά και πρέπει να βγάζουμε πολιτικά συμπεράσματα, ότι οι κυβερνήσεις στον καπιταλισμό, ίσως με διαφορετικούς ρυθμούς ή τρόπους, στηρίζουν και θρέφουν την εργοδοτική ασυδοσία. Και αν κάπου-κάπου τη φρενάρουν, είναι για να προστατέψουν το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα, όταν κρίνουν ότι κινδυνεύει από τις αντιδράσεις που γεννά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ