Κυριακή 6 Αυγούστου 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ - «ΘΕΣΜΙΚΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ»
«Κομμένες και ραμμένες» στα μέτρα των σύγχρονων αναγκών του κεφαλαίου

Eurokinissi

Ολο και πιο συχνά αξιοποιείται στο αφήγημα της «επόμενης μέρας», που παρουσιάζει η κυβέρνηση, η συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που βρίσκεται μπροστά αλλά και γενικότερα οι «θεσμικές αλλαγές» που απαιτούνται ώστε κατά την κυβερνητική προπαγάνδα τα «οφέλη της ανάκαμψης» να μοιραστούν «δίκαια» σε όλη την κοινωνία.

Στην πραγματικότητα, βέβαια, όπως δείχνει και η σχετική συζήτηση, αλλά και οι συχνές παρεμβάσεις των εκπροσώπων του κεφαλαίου στη σχετική συζήτηση, οι αλλαγές που προωθούνται αφορούν την προσαρμογή του αστικού κράτους στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων, τη θωράκιση της κερδοφορίας και εξουσίας τους, την ακόμα καλύτερη «θεμελίωση» όλου του νομοθετικού πλαισίου που έχουν στα χέρια τους και σταθερά ενισχύουν για λογαριασμό τους η μία πίσω από την άλλη οι αστικές κυβερνήσεις και η σημερινή.

Οι δε κυβερνητικές διακηρύξεις περί ενίσχυσης της διαφάνειας και της «άμεσης δημοκρατίας» στόχο έχουν - και τα κυβερνητικά στελέχη δεν το κρύβουν - να κλείσουν τις όποιες ρωγμές στην «εμπιστοσύνη» των λαϊκών στρωμάτων στους αστικούς θεσμούς, αλλά και την ενεργότερη ενσωμάτωση και στράτευση του λαού στους στόχους του κεφαλαίου, που θεωρείται ως μία από τις βασικές προϋποθέσεις για τη «σταθερότητα» που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Ταυτόχρονα, οι αλλαγές που προωθούνται, λειτουργούν - κάτω και από τις σχετικές «προτροπές» των επιχειρηματικών φορέων - και ως «μοχλός» για τις διεργασίες στο αστικό πολιτικό σύστημα, ως πεδίο «συγκλίσεων» ανάμεσα σε αστικές πολιτικές δυνάμεις για τη διαμόρφωση μελλοντικών «κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών» και σχημάτων αστικής διαχείρισης.

Υπέρτατος νόμος η προστασία της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Ενδεικτικά για τα παραπάνω είναι τα όσα έγραφε σε πρόσφατο άρθρο - παρέμβασή του, με τον εύγλωττο τίτλο «Για ένα Σύνταγμα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα», ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας («Καθημερινή», 16/7/2017), συνοψίζοντας τις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΕΒ στην Επιτροπή για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.

Περιγράφοντας το «πνεύμα» των απαιτήσεων του ΣΕΒ, ο Θ. Φέσσας σημείωνε πως «το Σύνταγμα (...) είναι απολύτως καθοριστικός παράγοντας για τη συντήρηση ή την άρση πληθώρας στρεβλώσεων που ταλαιπωρούν διαχρονικά την οικονομία και τις επιχειρήσεις. Ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι είναι υπαρκτή η ανάγκη αναθεώρησης επιλεγμένων διατάξεών του με στόχο την αποτελεσματική λειτουργία της αγοράς, με όρους υγιούς ανταγωνισμού και βιώσιμης ανάπτυξης. Μια τέτοια αναθεώρηση αποτελεί σημαντική προτεραιότητα για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας...».

Σταχυολογώντας τις έξι προτάσεις των βιομηχάνων ανέφερε μεταξύ άλλων την ανάγκη για «αντικατάσταση της έννοιας της "αειφορίας" από την έννοια της "βιώσιμης ανάπτυξης", προκειμένου η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος να ασκείται ταυτόχρονα με την υποχρέωση προστασίας του δικαιώματος στην ιδιοκτησία, την οικονομική ελευθερία και την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων (άρθρο 24)». Καλή, δηλαδή, η προστασία του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος αλλά υπέρτατος νόμος είναι η προστασία της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Επιπλέον, καταγράφονταν μια σειρά από απαιτήσεις, όπως η «κατάργηση της επιβολής αναδρομικής φορολογίας και της δυνατότητας διαδοχικών παρατάσεων του χρόνου παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου, ως ελάχιστο κανόνα και προϋπόθεση ασφάλειας δικαίου για την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, την ενεργό προσέλκυση επενδύσεων...», απαίτηση που ας σημειωθεί η κυβέρνηση έσπευσε να ικανοποιήσει, η «άρση της απαγόρευσης ίδρυσης ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων για την παροχή Ανώτατης Εκπαίδευσης», η υποχρεωτική κωδικοποίηση της νομοθεσίας «προς άρση της ανασφάλειας δικαίου», η καθιέρωση «απλούστερων και ταχύτερων διαδικασιών αναθεώρησης των μη θεμελιωδών διατάξεων του Συντάγματος» ώστε αυτό να προσαρμόζεται πιο γρήγορα στις κάθε φορά ανάγκες του κεφαλαίου και, τέλος, η «ρητή κατοχύρωση της προστασίας του ελεύθερου ανταγωνισμού ως δομικού στοιχείου διαφύλαξης του δικαιώματος ανάπτυξης της οικονομικής ελευθερίας και βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας» (άρθρο 106).

Ούτε στα λόγια...

Αξίζει να σημειωθεί πως σε ό,τι αφορά το τελευταίο, το άρθρο 106 του Συντάγματος, ο ΣΕΒ είχε ζητήσει και το Μάη του 2014, με επιστολή του στον τότε πρωθυπουργό, Αντ. Σαμαρά, τη ριζική αλλαγή του, με τον τότε πρόεδρο των βιομηχάνων, Δ. Δασκαλόπουλο, να αναφέρει ότι αποτελεί αναχρονισμό, «δεν συνάδει με το σύγχρονο Σύνταγμα και δεν συμβαδίζει με την οικονομική πραγματικότητα, ούτε με την κρατούσα φιλοσοφία και πρακτική της ιδιωτικής οικονομίας, σε μία εποχή μάλιστα όπου αυτή καλείται να χρησιμεύσει ως ο κύριος μοχλός ανάπτυξης της χώρας».

Πρότεινε και τότε να αντικατασταθεί με άλλο, το οποίο «να ανταποκρίνεται στο σχετικό πνεύμα και γράμμα του Συντάγματος της Ευρώπης, αναφερόμενο ρητά στην ελευθερία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας να δρα με βάση την ανοιχτή και ανταγωνιστική κοινωνική οικονομία και με στόχο την πλήρη απασχόληση, την κοινωνική πρόοδο και τη βιώσιμη ανάπτυξη».

Μια ματιά στο άρθρο 106 του Συντάγματος αρκεί να πείσει ότι στην πραγματικότητα το εγχώριο κεφάλαιο ζητά να φύγουν απ' τη μέση ακόμα και τα «λεκτικά σχήματα» που δεν ανταποκρίνονται στις σημερινές εξελίξεις, ακόμα και τα προσχήματα με τα οποία το αστικό κράτος, το κράτος δηλαδή του κεφαλαίου, παρουσιάζεται λίγο - πολύ ως «υπερταξικός» διεκπεραιωτής της «κοινωνικής ειρήνης». Ανάμεσα σε άλλα το άρθρο 106 αναφέρει πως «για την εδραίωση της κοινωνικής ειρήνης και την προστασία του γενικού συμφέροντος το κράτος προγραμματίζει και συντονίζει την οικονομική δραστηριότητα στη χώρα, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει την οικονομική ανάπτυξη όλων των τομέων της εθνικής οικονομίας (...) Η ιδιωτική οικονομική πρωτοβουλία δεν επιτρέπεται να αναπτύσσεται σε βάρος της ελευθερίας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας ή προς βλάβη της εθνικής οικονομίας».

Ακόμα κι αυτές οι διατυπώσεις, βέβαια, που στο πλαίσιο της καπιταλιστικής κοινωνίας αποτελούν απλά λόγια, χωρίς μεγάλη αξία, οι βιομήχανοι ζητάνε τώρα να «ξηλωθούν»...

«Ασφάλεια δικαίου» για την καπιταλιστική κερδοφορία

Κυρίως βέβαια οι καπιταλιστές ζητάνε να «ξηλωθούν», όπως και γίνεται, μια σειρά από «εμπόδια», όπως τα θεωρεί το κεφάλαιο, που πηγάζουν από τα παραπάνω και αφορούν τη διευκόλυνση των επενδύσεων σε μια σειρά κλάδων, το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας κ.ο.κ.

Το θέμα αυτό είναι εκτός των ορίων του συγκεκριμένου άρθρου, αλλά μπορούμε εν συντομία να σημειώσουμε εδώ ότι πέρα απ' όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ενισχύει, τον τελευταίο χρόνο έχει περάσει και μια σειρά από νόμους που, με στόχο την προσέλκυση κεφαλαίων και επενδύσεων, «απλοποιούν» το ρυθμιστικό πλαίσιο για τους επιχειρηματικούς ομίλους απαλλάσσοντάς τους από διάφορες υποχρεώσεις, που αφορούν την προστασία π.χ. της υγείας των εργαζομένων και του λαού, του περιβάλλοντος κ.ο.κ. Αυτά, μαζί με άλλες παρεμβάσεις που ζητάνε οι όμιλοι, είναι και όσα υπονοούνται με συνθήματα όπως για την ανάγκη να υπάρχουν «ασφάλεια δικαίου» και «σταθερό» - φιλεργοδοτικό πάντα - νομοθετικό πλαίσιο ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι να επενδύσουν.

Την ίδια ώρα, οι επισημάνσεις για τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στην ταχύτητα απονομή της δικαιοσύνης επικεντρώνουν σε μια σειρά από ζητήματα, τα οποία αφορούν το νέο γύρο συγκέντρωσης κεφαλαίου που θα συνοδεύσει την καπιταλιστική ανάκαμψη, όπως π.χ. το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού ανάμεσα σε επιχειρήσεις αλλά και επιχειρήσεις με το κράτος, τη διαχείριση των περιβόητων «κόκκινων» δανείων κ.ο.κ.

Χαρακτηριστικό είναι πως σε αυτά ακριβώς τα σημεία είχε επικεντρώσει και η παρέμβαση του πρωθυπουργού στην Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ στις 31/5 και σε ό,τι αφορά τις «θεσμικές παρεμβάσεις» που προωθεί η κυβέρνηση.

Είχε πει τότε ο Αλ. Τσίπρας: «Πολύ σημαντικές όμως είναι και οι παρεμβάσεις, στις οποίες έχουμε προχωρήσει και στο θεσμικό πεδίο, για τη βελτίωση του οικονομικού περιβάλλοντος, όπως το νέο πλαίσιο εξωδικαστικού συμβιβασμού (...) Με αυτόν τον τρόπο θα επιταχυνθεί η επίλυση των χρεών και θα διαχωριστούν, σε εύλογο χρονικό διάστημα, οι βιώσιμες από τις λεγόμενες νεκρές επιχειρήσεις, ενώ ταυτόχρονα θα υπάρξει και αποσυμφόρηση στη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης (...) Στο πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού προβλέπονται και κίνητρα που θα διευκολύνουν την εξωδικαστική διευθέτηση, όπως η κατάργηση φορολογικών επιβαρύνσεων από τη διαδικασία αναδιάρθρωσης (...) καθώς και η παροχή κάλυψης για τους υπαλλήλους που λειτουργούν με καλή πίστη συμμετέχοντας στις διαδικασίες αναδιάρθρωσης.

Επίσης, με το νέο πλαίσιο για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων αίρονται γραφειοκρατικά βάρη και επιταχύνεται η υλοποίηση επιχειρηματικών σχεδίων».

«Κατοχυρώνοντας» τα συμφέροντα του κεφαλαίου...

Οι «ανησυχίες» αυτές του κεφαλαίου βρίσκουν, όπως είναι αυτονόητο, το δρόμο τους και στη σχετική συζήτηση για τις αλλαγές στο Σύνταγμα. Χαρακτηριστικά είναι δε τα ερωτήματα στα οποία καλούνται να απαντήσουν όσοι συμμετέχουν στο σχετικό «διάλογο» που οργανώνει η Επιτροπή Διαβούλευσης για τη Συνταγματική Αναθεώρηση που έχει στήσει η κυβέρνηση, οι εργασίες της οποίας οδεύουν προς το τέλος τους.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι ερωτήσεις στο πεδίο «Οικονομικό Σύνταγμα», όπου ανάμεσα στα άλλα οι συμμετέχοντες ερωτώνται αν θεωρούν ότι θα πρέπει να κατοχυρωθεί συνταγματικά (άρθρο 106) και ποια απ' τις παρακάτω αρχές: «Η αρχή της ανταγωνιστικότητας, η αρχή της επιχειρηματικότητας, η αρχή του ελεύθερου ανταγωνισμού, η αρχή της ιδιωτικής οικονομικής πρωτοβουλίας, η προστασία των επενδύσεων, όλες οι παραπάνω, καμία από τις παραπάνω, Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ».

Κι ακόμα ρωτιούνται: «Ποιοι από τους παρακάτω δημοσιονομικούς κανόνες θεωρείτε ότι πρέπει να κατοχυρωθούν συνταγματικά; Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός (χρυσός κανόνας), η θέσπιση ανώτατου ορίου ως προς τα ελλείμματα, ο καθορισμός ανώτατου ορίου δανεισμού σε καθορισμένο ποσοστό του ΑΕΠ, όλοι οι παραπάνω, κανένας από τους παραπάνω, Δεν γνωρίζω/Δεν απαντώ».

Αλλη ερώτηση: «Το Σύνταγμα παρέχει αυξημένη προστασία στα κεφάλαια που επενδύονται από το εξωτερικό και προβλέπει ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για τους εφοπλιστές. Θεωρείτε ότι το Σύνταγμα θα πρέπει: να διατηρήσει την αυξημένη προστασία μόνο για τα κεφάλαια που επενδύονται από το εξωτερικό, να διατηρήσει μόνο την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για τους εφοπλιστές, να διατηρήσει την αυξημένη προστασία για τα κεφάλαια που επενδύονται από το εξωτερικό και την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για τους εφοπλιστές, να καταργήσει την αυξημένη προστασία για τα κεφάλαια που επενδύονται από το εξωτερικό και την ευνοϊκή φορολογική μεταχείριση για τους εφοπλιστές».

...με αντάλλαγμα ακόμα και τα στοιχειώδη λαϊκά δικαιώματα

Την ίδια ώρα, στο πεδίο «Συλλογικές Ελευθερίες και Κοινωνικά Δικαιώματα», το ερωτηματολόγιο ξεκάθαρα δείχνει προς την κατεύθυνση της συνταγματικής κατοχύρωσης των κάθε λογής «δημοσιονομικών περιορισμών» και τη λογική της «ανταποδοτικότητας» σε ό,τι αφορά μια σειρά από στοιχειώδη δικαιώματα και ανάγκες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Συγκεκριμένα, περιλαμβάνεται η ερώτηση: «Για ποια από τα παρακάτω βασικά κοινωνικά αγαθά και κοινωνικές υπηρεσίες πιστεύετε ότι το Σύνταγμα πρέπει να κατοχυρώνει καθολικό δικαίωμα πρόσβασης: α. Νερό, β. Ενέργεια, γ. Στέγη, δ. Παιδεία, ε. Υγεία, στ. Τηλεπικοινωνίες, ζ. Κανένα από τα παραπάνω»!

Και ακολουθεί η ερώτηση: «Θεωρείτε ότι στα βασικά κοινωνικά αγαθά υγεία, παιδεία και στέγη πρέπει να κατοχυρώνεται στο Σύνταγμα ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση: α. Καθολικά, ανεξαρτήτως οικονομικής κατάστασης, β. Σε όσους δε διαθέτουν τα οικονομικά μέσα, γ. Δεν γνωρίζω/ Δεν απαντώ».

Οι σύγχρονες ανάγκες της εργατικής τάξης και των υπόλοιπων λαϊκών στρωμάτων βέβαια δεν είναι αντικείμενο «διαλόγου» αλλά αντικείμενο πάλης. Και όπως επιβεβαιώνουν και τα παραπάνω, μόνο σε σύγκρουση με το κεφάλαιο, την οικονομία και την εξουσία του μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίησή τους...


Β. Τ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αρχισε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής(2019-11-19 00:00:00.0)
Αρχίζει σήμερα η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής(2019-02-12 00:00:00.0)
Προτάσεις αναθεώρησης που κάνουν πιο εχθρικό το κράτος απέναντι στο λαό(2014-05-09 00:00:00.0)
Ποιον εξυπηρετεί η αναθεώρηση του άρθρου 24;(2007-01-17 00:00:00.0)
Θέλουν Σύνταγμα και νόμους... στα μέτρα τους!(2006-11-30 00:00:00.0)
Αλλαγές σε αντιδραστική κατεύθυνση(2001-01-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ