Πέμπτη 27 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κινητοποιήσεις κυβέρνησης και αντιπολίτευσης

Μόλις 4 μέρες πριν τη διαδικασία της εκλογής Συντακτικής Συνέλευσης την ερχόμενη Κυριακή, ξεκίνησε χτες η λεγόμενη 48ωρη γενική απεργία υπό την οργάνωση της αντιδραστικής αντιπολίτευσης, που συσπειρώνεται στο λεγόμενο «Τραπέζι Δημοκρατικής Ενότητας» (MUD). Το τελευταίο αντιτίθεται στην πρόταση του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος από την μεριά του την παρουσιάζει ως μέσο για την «επίτευξη της ειρήνης και της εθνικής συμφιλίωσης». Τα πρώτα στοιχεία έδειχναν ότι επαναλαμβάνεται το σκηνικό των αποκλεισμών δρόμων από ομάδες κρούσης και των συγκρούσεων με τις αρχές ασφαλείας, όσο δε για τη συμμετοχή στην απεργία, ήταν δύσκολο να διαπιστωθεί η πραγματική εικόνα, ωστόσο ο κλάδος του πετρελαίου και του Δημοσίου, που ελέγχει η κυβέρνηση του Ενωμένου Σοσιαλιστικού Κόμματος, δεν επηρεάστηκε στο ελάχιστο.

Επίσης ο Πρόεδρος Μαδούρο έχει καλέσει σε λαϊκή κινητοποίηση, σήμερα Πέμπτη, για το κλείσιμο της προεκλογικής περιόδου, στην κεντρική λεωφόρο Μπολίβαρ στην πρωτεύουσα Καράκας, και κατηγορεί τη CIA ότι μαζί με τις κυβερνήσεις της Κολομβίας και του Μεξικού οργανώνουν απόπειρα ανατροπής του. Από την πλευρά της, η αντιδραστική αντιπολίτευση κλιμακώνει με συγκέντρωση την Παρασκευή, επίσης στο Καράκας, και καλεί σε μποϊκοτάζ της εκλογής της Κυριακής, ενώ ταυτόχρονα προχωρά και τη λεγόμενη «παράλληλη κυβέρνηση» με διάφορες κινήσεις, όπως τον διορισμό δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου από τη Βουλή, που ελέγχει, ή την ενεργοποίηση αστών πολιτικών που εμφανίζονται να μιλάνε για κυβέρνηση «εθνικής ενότητας».

Απειλές ΗΠΑ και ΕΕ

Σύμφωνα με δημοσίευμα του αμερικανικού πρακτορείου «Ρόιτερς», η κυβέρνηση των ΗΠΑ επέβαλε κυρώσεις σε 13 ανώτερα στελέχη της κυβέρνησης, του στρατού και της κρατικής πετρελαϊκής εταιρείας της Βενεζουέλας PDVSA, ως μέτρο πίεσης στην κυβέρνηση Μαδούρο και μπροστά στην εκλογή της νέας Συντακτικής Συνέλευσης. Το σκεπτικό εμφανίζεται να είναι να καταστεί πραγματικότητα η πρόσφατη απειλή του Ντ. Τραμπ για λήψη «ισχυρών και ταχειών οικονομικών ενεργειών».

Αντίστοιχες απειλές κατά της κυβέρνησης Μαδούρο διατύπωσε, με δήλωσή της χτες, και η εκπρόσωπος Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι. Ταυτόχρονα, εμφανίζεται να «διαμεσολαβεί» υπέρ του «διαλόγου» κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με δημιουργία «ομάδας φίλων για ειρηνική, δημοκρατική και χωρίς αποκλεισμούς λύση στην κρίση που διέρχεται η χώρα».

Η όξυνση της αντιπαράθεσης στη Βενεζουέλα σχετίζεται άμεσα με την όξυνση της καπιταλιστικής κρίσης και την αποτυχία της «αριστερής» διαχείρισης του καπιταλισμού, η οποία αποτελεί το πραγματικό περιεχόμενο του λεγόμενου «σοσιαλισμού του 21ου αιώνα», όπως λανσάρεται η εν λόγω οπορτουνιστική θεωρία. Τα προβλήματα στην οικονομία και τις ελλείψεις σε βασικά αγαθά αξιοποιεί η αντιδραστική αντιπολίτευση, χρεώνοντάς τα στον δήθεν σοσιαλισμό (που ποτέ δεν υπήρξε) και ταυτόχρονα έχει τις «πλάτες» ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων (ΗΠΑ, ΕΕ και συμμάχων αστικών κυβερνήσεων στη Λατινική Αμερική), που με την ανατροπή Μαδούρο βλέπουν ευκαιρία να ανακτήσουν θέσεις στη χώρα και την περιοχή, που έχασαν από ανταγωνιστές όπως η Κίνα, η Ρωσία ή το Ιράν.

Την αναγκαία απάντηση στο υπαρκτό ενδεχόμενο ιμπεριαλιστικής επέμβασης αναδεικνύει το ΚΚ Βενεζουέλας, που ταυτόχρονα καλεί τους εργάτες και τα λαϊκά στρώματα να ενισχύσουν την ταξική πάλη, σε σύγκρουση με το κεφάλαιο αλλά και τις τάσεις συμβιβασμού. Ετσι, στην εκλογή για τη Συντακτική Συνέλευση δεν συμμετέχει στην κυβερνητική πλατφόρμα, αλλά με άλλες δυνάμεις έχει συγκροτήσει την πλατφόρμα «Για να προχωρήσουμε 2017», για να δυναμώσουν το επαναστατικό ρεύμα και η πραγματική σοσιαλιστική προοπτική.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ