Πέμπτη 27 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην Ανατ. Ιερουσαλήμ

Από τις διαδηλώσεις των Παλαιστινίων, οι οποίες συνεχίζονται, ενάντια στα μέτρα του Ισραήλ στην πλατεία Τεμενών

AP Photo/Lindsey Leger

Από τις διαδηλώσεις των Παλαιστινίων, οι οποίες συνεχίζονται, ενάντια στα μέτρα του Ισραήλ στην πλατεία Τεμενών
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ.--

Η συνέχιση της ισραηλινής προκλητικότητας και βίας παρατείνει την ένταση στην παλιά πόλη της Ιερουσαλήμ, με αποτέλεσμα και προχτές βράδυ να σημειωθούν νέες επιθέσεις των κατοχικών αρχών σε πλήθος εκατοντάδων μουσουλμάνων προσκυνητών κάθε ηλικίας, κατά τις οποίες τραυματίστηκαν τουλάχιστον 30 άτομα.

Βαριά οπλισμένοι Ισραηλινοί αστυνομικοί διέλυσαν με χειροβομβίδες κρότου - λάμψης, δακρυγόνα και γκλομπς τη συγκέντρωση πλήθους προσκυνητών, οι περισσότεροι εκ των οποίων είχαν συγκεντρωθεί έξω από την πύλη των Λεόντων (κεντρική είσοδος προς το τέμενος Αλ Ακσα) για τη βραδινή προσευχή. Ανάμεσα στους τραυματίες είναι ένα κοριτσάκι 10 ετών, τραυματιοφορείς, δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ...

Τα νέα γεγονότα έντασης σημειώνονται πολλές ώρες μετά την απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να αφαιρέσει τους ανιχνευτές μετάλλου που τοποθέτησε με απώτερο στόχο να ανατρέψει το καθεστώς που ισχύει εδώ και πολλές δεκαετίες στην πλατεία Τεμενών και στην οποία τοποτηρητής του ιερού χώρου των μουσουλμάνων είναι η Ιορδανία.

Με φόντο την όξυνση της βίας, ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος, Μαχμούτ Αμπάς, επανέλαβε πως απαιτεί την απομάκρυνση όλων των εγκαταστάσεων «ασφαλείας» που τοποθέτησαν οι Ισραηλινοί μετά τις 14 Ιούλη με πρόσχημα τη δολοφονία δύο Ισραηλινών από Παλαιστίνιους. Κατέστησε έτσι σαφές πως δεν αρκεί η αφαίρεση των ανιχνευτών μετάλλου και πως η διακοπή των σχέσεων της Παλαιστινιακής Αρχής με το Ισραήλ θα συνεχιστεί...

Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα πρέσβειρα στον ΟΗΕ, Νίκι Χέιλι, μιλώντας σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας, κάλεσε τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους «να εργαστούν για την αποκλιμάκωση της έντασης», διαβεβαιώνοντας πως οι ΗΠΑ θα προσφέρουν «οποιαδήποτε βοήθεια προς αυτήν την κατεύθυνση». Τόνισε ακόμη πως «είναι ζωτικής σημασίας να διασφαλιστούν τόσο η πρόσβαση όσο και η ασφάλεια των ιερών τόπων». Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος, σε ανακοίνωσή του, καλύπτοντας πλήρως την προκλητική στάση των ισραηλινών κατοχικών αρχών, χαιρέτισε τις... «προσπάθειες του Ισραήλ να διατηρήσει την ασφάλεια και παράλληλα να αποκλιμακώσει την ένταση στην περιοχή».

Σε νέα αντίδρασή του για το θέμα ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έκρινε ότι είναι «καλή» αλλά όχι επαρκής η απόφαση του Ισραήλ να καταργήσει τους ανιχνευτές μετάλλου στις εισόδους της πλατείας των Τεμενών, η εγκατάσταση των οποίων πυροδότησε βίαια επεισόδια.

Στη «μαύρη λίστα» παραμένει η «Χαμάς»

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αποφάσισε χτες ότι το παλαιστινιακό ισλαμικό κίνημα «Χαμάς», που κυβερνά τη Λωρίδα της Γάζας, θα πρέπει να παραμείνει στον κατάλογο της ΕΕ με τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

Στην απόφασή του το Δικαστήριο υποστηρίζει ότι «το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ δεν θα έπρεπε να έχει αποσύρει τη "Χαμάς" από τον ευρωπαϊκό κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις», ανατρέποντας την απόφασή του.

Το 2014 το Γενικό Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να διατηρηθούν το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και η απαγόρευση εισόδου στην ΕΕ που είχαν επιβληθεί στα μέλη της «Χαμάς».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ