Τετάρτη 19 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα αγωνιστικής διεκδίκησης για πλήρες πρόγραμμα δακοκτονίας

Κίνδυνο για ακόμα μεγαλύτερες ζημιές από το δάκο σε σχέση με τις περσινές αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί

Associated Press

Κίνδυνο για ακόμα μεγαλύτερες ζημιές από το δάκο σε σχέση με τις περσινές αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίοι ελαιοπαραγωγοί
«Σε κάθε χωριό, σε κάθε περιοχή, να συγκροτηθούν επιτροπές μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών που μαζί με τους αγωνιστικούς αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους να εξασφαλίσουν αγωνιστικά την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας», καλεί με ανακοίνωσή της η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι η ελαιοκαλλιέργεια «υπάρχει κίνδυνος να υποστεί μεγαλύτερη ζημιά από πέρυσι, αφού οι βροχές που ακολούθησαν τους καύσωνες θα φουντώσουν το δάκο και το πρόγραμμα δακοκτονίας είναι "στον αέρα". Ενώ θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί ο πρώτος ψεκασμός κατά του δάκου, είναι μετρημένα στα δάχτυλα τα χωριά όπου έχει γίνει. Εκατοντάδες χωριά έχουν εξαιρεθεί, με ευθύνη είτε των υπηρεσιών είτε των δημοτικών αρχών, σε άλλα έχουν αποβεί άγονοι οι διαγωνισμοί και σε άλλα δεν έχουν ολοκληρωθεί και δεν έχουν υπογραφεί συμβάσεις με τους εργολάβους.

Η κυβέρνηση, διά του αρμόδιου υπουργού, ρίχνει τις ευθύνες στην Περιφέρεια, όπως κάνουν και κάποιες δημοτικές αρχές. Η Περιφέρεια βάλλει κατά πάντων, αρνούμενη τις δικές της καθοριστικές ευθύνες. Ολοι νοιάζονται για να διώξουν από πάνω τους τις δικές τους ευθύνες. Δύο μήνες τώρα το ΚΚΕ παρεμβαίνει σε όλα τα επίπεδα, στα Δημοτικά Συμβούλια, στο Περιφερειακό Συμβούλιο, στη Βουλή, με παραστάσεις στους αρμοδίους "κρούαμε τον κώδωνα του κινδύνου" και κανενός το αυτί δεν "ίδρωνε"».

Η ΕΠ Πελοποννήσου τονίζει πως «είναι επιτακτική ανάγκη τώρα (χτες έπρεπε) να γίνει ο πρώτος ψεκασμός. Να διατεθούν από την Περιφέρεια στους αγρότες τα φάρμακα και οι δακοπαγίδες που στοιβάζονται στις αποθήκες για να κάνουν τους πρώτους ψεκασμούς. Να σταματήσουν οι χρονοβόροι και αναποτελεσματικοί ηλεκτρονικοί διεθνείς διαγωνισμοί και με κριτήρια την εντοπιότητα και την εμπειρία, με απευθείας αναθέσεις, να συνεχιστεί το πρόγραμμα της δακοκτονίας για φέτος.

Είναι ανάγκη σε κάθε χωριό, σε κάθε περιοχή να συγκροτηθούν επιτροπές μικρομεσαίων ελαιοπαραγωγών που μαζί με τους αγωνιστικούς αγροτοκτηνοτροφικούς συλλόγους να εξασφαλίσουν την υλοποίηση του προγράμματος δακοκτονίας για φέτος, διεκδικώντας παράλληλα:

-- Να εξασφαλιστεί η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη, επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας, με ευθύνη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των υπηρεσιών του.

-- Να εξασφαλιστούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

-- Αμεση πρόσληψη όλου του απαραίτητου επιστημονικού - τεχνικού προσωπικού (μόνιμου και εποχικού) στις αρμόδιες υπηρεσίες, με εξασφάλιση και των απαραίτητων μέτρων προστασίας.

-- Αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ στο 100% της ζημιάς από το δάκο, χωρίς πρόσθετα ασφάλιστρα».

Σε ατομική υπόθεση μετατρέπεται σταδιακά η δακοκτονία

Την ίδια ώρα, η επιδίωξη της κυβέρνησης να μετατρέψει τη δακοκτονία σε ατομική υπόθεση, συνεχίζοντας από εκεί που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, με ό,τι σημαίνει αυτό για τους μικρούς ελαιοπαραγωγούς, αναδείχθηκε από τις απαντήσεις του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Β. Κόκκαλη, κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή της Επίκαιρης Ερώτησης του βουλευτή του ΚΚΕ, Μανώλη Συντυχάκη, με αφορμή τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στο πρόγραμμα δακοκτονίας στην Κρήτη.

Οπως παρατήρησε ο Μ. Συντυχάκης, μετά τον καύσωνα και την απότομη πτώση της θερμοκρασίας ο δάκος είναι σε έξαρση. Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις κυβέρνησης και Περιφέρειας ότι το πρόγραμμα θα εκτελεστεί κανονικά, εντοπίζονται καθυστερήσεις στην ανάληψη εργολαβιών στην παγιδοθεσία, στους ψεκασμούς, εξαιτίας της έλλειψης σε επιστημονικό προσωπικό, στο διαγωνισμό για τα φάρμακα κ.λπ. Δείχνοντας την πορεία της δακοκτονίας, ανέφερε ότι «το 2008 πανελλαδικά ασχολούνταν με τη δακοκτονία περίπου 10.000 άτομα. Το 2014 επτακόσια άτομα. Δηλαδή πτώση 93%». Ενώ από το 2009 έχει υποτριπλασιαστεί η χρηματοδότησή της.

Ζήτησε συγκεκριμένες απαντήσεις για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τη λύση του προβλήματος, για την εξασφάλιση πλήρους και επιστημονικά σχεδιασμένου προγράμματος δακοκτονίας με ευθύνη του υπουργείου, για την κατάργηση της εισφοράς 2% για τους μικρομεσαίους παραγωγούς, καθώς και για την πλήρη αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ των ζημιών των ελαιοπαραγωγών από το δάκο.

Ο υφυπουργός απέκλεισε την κατάργηση του 2%, επικαλούμενος τα «δημοσιονομικά της χώρας», δεν είπε λέξη για την αποζημίωση των παραγωγών από τον ΕΛΓΑ, ενώ δήλωσε αναρμόδιος και ότι με τον «Καλλικράτη» υπεύθυνες για τη δακοκτονία είναι πλέον οι Περιφέρειες.

Η απάντηση του υπουργού, όπως σχολίασε ο Μ. Συντυχάκης, δείχνει τις προθέσεις της κυβέρνησης. Με δεδομένο ότι οι κεντρικοί αυτοτελείς πόροι «έχουν μειωθεί πάνω από 70% σε Περιφέρειες και δήμους, με τη δημοσιονομική ασφυξία που υπάρχει και που θα κρατήσει στο διηνεκές, αυτό σημαίνει ότι η υλοποίηση της δακοκτονίας θα συνοδευτεί με ενίσχυση του ανταποδοτικού χαρακτήρα». Πρόσθεσε ότι αυτό που προωθείται είναι η δακοκτονία να γίνει ατομική υπόθεση για να απαλλαγεί το κράτος, «εξέλιξη βέβαια που είναι ό,τι πιο επικίνδυνο για την ελαιοπαραγωγή της χώρας και τους φτωχούς αγρότες».

Τόνισε ότι για το ΚΚΕ η δακοκτονία «δεν μπορεί να είναι ατομική υπόθεση του παραγωγού, διότι έχει υψηλό κόστος». Κάλεσε τους μικρομεσαίους αγρότες σε αγωνιστική επαγρύπνηση, «γιατί το πρόβλημα της δακοκτονίας έρχεται να προστεθεί σε ένα σύνολο προβλημάτων που ουσιαστικά θα τους πετάξει από τη γη τους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μπαλάκι οι ευθύνες για τα προβλήματα στη δακοκτονία(2021-05-25 00:00:00.0)
Κινητοποίηση για τα σοβαρά προβλήματα από την ελλιπή δακοκτονία(2018-10-10 00:00:00.0)
Με «πετσοκομμένα» κονδύλια για μια ακόμη χρονιά(2017-03-23 00:00:00.0)
Μεγάλα κενά στο πρόγραμμα δακοκτονίας(2012-07-14 00:00:00.0)
Καθυστερεί πάλι η δακοκτονία(2004-05-06 00:00:00.0)
Δακο-ζημιές(1996-01-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ