Τετάρτη 19 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΕΤΗΠ
Κανένα εργατικό «ατύχημα» να μη μένει στο σκοτάδι

Με αφορμή δύο θλιβερά εργατικά συμβάντα στο τμήμα φύλαξης των εταιρειών ΟΤΕ και Ομίλου «Ιντρακόμ», που συνέβησαν τους τελευταίους τρεις μήνες, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών & Πληροφορικής Ν. Αττικής καταγγέλλει τις διοικήσεις για «σοβαρή ολιγωρία για τη μετάβαση των συναδέλφων που ήταν σε βάρδια εργασίας σε νοσοκομεία, που δυστυχώς κατέληξαν σε θάνατο».

Συγκεκριμένα, πρόκειται για φύλακα (μόνιμο) που κατέληξε στις 5 Ιούλη στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», όπου διακομίστηκε την 1η Ιούλη από τις εγκαταστάσεις της «Intracom Defense», καθώς κατά τη διάρκεια της βάρδιάς του, σε ώρα εργασίας, είχε υποστεί πολλαπλά εμφράγματα, με παρενέργειες στα ζωτικά του όργανα. «Αν και οι αρμόδιοι της φύλαξης εκείνη τη νύχτα γνώριζαν ότι ο εργαζόμενος δεν μπορούσε να ασκήσει τα καθήκοντά του, παρόλα αυτά ούτε τον αντικατέστησαν, ούτε φώναξαν ως όφειλαν ασθενοφόρο, υποτιμώντας τη σημασία της κατάστασής του, ενώ η εταιρεία δεν έχει δηλώσει ως όφειλε στην Επιθεώρηση Εργασίας το συμβάν», καταγγέλλει η παράταξη «Αγωνιστική Εργατοϋπαλληλική Ενότητα».

Το δεύτερο περιστατικό αφορά μόνιμο εργαζόμενο στη φύλαξη των εταιρειών ΟΤΕ, ο οποίος υπέστη καρδιακή προσβολή στη βάρδιά του πριν από τρεις μήνες και υπέκυψε μετά από μερικές μέρες. Δεκαπέντε ολόκληρες μέρες μετά το συμβάν, η διοίκηση του Ομίλου δεν είχε δηλώσει το συμβάν ως εργατικό ατύχημα. Τελικά, μετά την παρέμβαση των ταξικών δυνάμεων και του ΣΕΤΗΠ, η διοίκηση του ΟΤΕ υποχρεώθηκε να προχωρήσει στη δήλωση ως εργατικό ατύχημα.

Το ΣΕΤΗΠ προειδοποιεί τις διοικήσεις των Ομίλων ότι με την τακτική της μείωσης του προσωπικού και της ακραίας εντατικοποίησης έχουν ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

Παράλληλα, το Συνδικάτο καταγγέλλει «τις συνδικαλιστικές δυνάμεις που ευθυγραμμίζονται με τις απαιτήσεις των μεγαλοβιομηχάνων για την επιβολή της "εργασιακής ειρήνης", δηλαδή για να περάσει στην πράξη η εξαθλίωση των εργασιακών δικαιωμάτων και των εργαζομένων δίχως να ανοίξει μύτη. Η "εργασιακή ειρήνη" είναι πάντα προς όφελος της εργοδοσίας, καθώς εξασφαλίζει τη μεγιστοποίηση της εκμετάλλευσης».

Το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της υγείας και της ασφάλειας, της σωματικής ακεραιότητας στους εργασιακούς χώρους, να οργανωθούν και να ανασυγκροτήσουν σε αγωνιστική - ταξική κατεύθυνση τα επιχειρησιακά σωματεία.

«Να σπάσουμε το φόβο και το συμβιβασμό. Κανένα ατύχημα να μη μένει στο "σκοτάδι". Να μπει, τώρα, φρένο στην εντατικοποίηση. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα διασφάλισης της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας σε όλο το φάσμα της εργασίας στις εταιρίες του κλάδου. Μισθούς στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας», καταλήγει το ΣΕΤΗΠ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συμβάσεις κλαδικές, ομπρέλα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους(2021-11-26 00:00:00.0)
Ασθενής τραυμάτισε με μαχαίρι νοσηλεύτρια και στη συνέχεια αυτοκτόνησε(2020-09-01 00:00:00.0)
Νέο εργατικό «ατύχημα» στην «ΤΙΤΑΝ»(2019-11-05 00:00:00.0)
Μεγάλη συμμετοχή στη στάση εργασίας του ΣΕΤΗΠ(2018-12-06 00:00:00.0)
Παλεύουν ενάντια στις απολύσεις(2011-03-11 00:00:00.0)
Τελευταίο μεροκάματο στις ράγες(2001-07-11 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ