Τετάρτη 19 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΟΣ - ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΣ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΟΛΠ
Συνυπογράφει την εργοδοτική επίθεση στους λιμενεργάτες

Την «τζίφρα» της στον επαίσχυντο Γενικό Κανονισμό Προσωπικού (ΓΚΠ), που θυσιάζει το σύνολο των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων του λιμανιού του Πειραιά, στο βωμό της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, έβαλε χτες και η Ενωση Λιμενεργατών ΟΛΠ.

Η διοίκηση της Ενωσης Λιμενεργατών, που αποτελείται από τις παρατάξεις «Αδέσμευτοι Λιμενεργάτες» (στηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ) και την «Ενωτική Συσπείρωση Λιμενεργατών» (στηρίζεται από τη ΛΑΕ), χτες συγκάλεσε Γενική Συνέλευση προκειμένου να πείσουν τους λιμενεργάτες να αποδεχτούν τη σφαγή των δικαιωμάτων τους. Με μία εισήγηση που στη λογική του μικρότερου κακού παρουσίαζε τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού ως «θετικό αποτέλεσμα» του διαλόγου με τη διοίκηση του ΟΛΠ, δηλαδή την «Cosco», και «πολύ καλύτερο» σε σχέση με άλλους τέτοιους κανονισμούς που έχουν υπογραφεί σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους (σούπερ μάρκετ, ΣΕΠ κ.λπ.), οι παρατάξεις αυτές κατάφεραν να αποσπάσουν την απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

Εφτασαν να πλασάρουν ως «νίκη» ότι σε περίπτωση απολύσεων απαιτείται απόφαση του Γενικού Συμβουλίου του ΟΛΠ, στο οποίο συμμετέχουν και εκπρόσωποι των εργαζομένων, αποκρύβοντας ωστόσο ότι οι συσχετισμοί είναι υπέρ της εργοδοσίας.

Μία μέρα πριν, ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και Ενωτική Κίνηση (έτερη παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ) στην ΟΜΥΛΕ επικύρωσαν τον ΓΚΠ μέσα σε εκφυλιστικές συνοπτικές διαδικασίες. Ενώ τον προσυπέγραψε και η παράταξη της Χρυσής Αυγής στη διοίκηση της Ενωσης Χειριστών του ΟΛΠ, όπου κατέχει μία έδρα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ΓΚΠ εισάγει σειρά αντεργατικών ανατροπών. Συνοπτικά προβλέπει επιμήκυνση του εργάσιμου χρόνου. Το 7,5ωρο - 37,5ωρο και το 7ωρο - 35ωρο που ίσχυε γίνεται 8ωρο - 40ωρο. Αλλάζει το καθεστώς απασχόλησης, καταργείται το σταθερό πενθήμερο (Δευτέρα - Παρασκευή). «Η εργασία τα Σάββατα, Κυριακές ή αργίες δεν θεωρείται υπερωριακή απασχόληση, εφόσον συμπεριλαμβάνεται στο νόμιμο εβδομαδιαίο χρόνο απασχόλησης του εργαζόμενου». Εισάγει τις σχέσεις εργασίας ορισμένου χρόνου, τις «ευέλικτες» μορφές απασχόλησης, την απασχόληση και μεταφορά «όταν κρίνει η εταιρεία αναγκαίο», με άλλα λόγια εισάγει τον ενεργό και ανενεργό χρόνο εργασίας, προβλέπει σύστημα «αξιολόγησης», προετοιμάζοντας απολύσεις με βάση κριτήρια παραγωγικότητας, ενώ απόλυση εργαζομένων μπορεί να γίνει με μία απλή καταγγελία της σύμβασης από την εταιρεία, ακόμη εισάγει το διευθυντικό δικαίωμα της εταιρείας για ζητήματα που δεν προβλέπονται στον κανονισμό κ.ά.

Παράλληλα, η διοίκηση του ΟΛΠ με απόφαση του υπουργού Ναυτιλίας, Π. Κουρουμπλή, έχει σε εξέλιξη πρόγραμμα... «οικειοθελών» αποχωρήσεων και μετατάξεων, που συνεχίζουν τις ανατροπές σε βάρος των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Η αγωνιστική παράταξη «Δημοκρατική Ενότητα Λιμανιών» έχει ήδη σημάνει συναγερμό σε όλο τον κλάδο, καλώντας τους εργαζόμενους να απομονώσουν επιτέλους τις δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού, να παραδειγματιστούν από τον αγώνα που δίνουν άλλοι εργαζόμενοι σε κλάδους συναφείς με τη δραστηριότητα του λιμανιού όπως οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, που «βρίσκονται σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την υπογραφή ΣΣΕ που διατηρεί μια σειρά κατακτήσεις όπως το 7ωρο, 5ήμερο, 35ωρο» και μέσα από συλλογικές διαδικασίες, συνελεύσεις και άλλες, να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης του αγώνα στα χέρια τους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ