Τετάρτη 19 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΤΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Σχέδιο αγωνιστικής δράσης και αποφασιστικής ενίσχυσης του Συνδικάτου

Με όπλο την πείρα των εργαζομένων στους δήμους από τον πολύμηνο αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους

Από τη Γενική Συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής, το απόγευμα της Δευτέρας
Από τη Γενική Συνέλευση του κλαδικού Συνδικάτου της Αττικής, το απόγευμα της Δευτέρας
Τα συμπεράσματα από τον πολύμηνο αγώνα ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων στους δήμους, όπως και ο προγραμματισμός της δράσης των εργαζομένων στην Τοπική Διοίκηση για το επόμενο διάστημα και η ανάγκη αποφασιστικής ενίσχυσης του κλαδικού τους Συνδικάτου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησε, προχτές Δευτέρα, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, στα γραφεία του στην Ηλιούπολη. Στα στοιχεία που ξεχώρισαν στη συνέλευση ήταν η συμμετοχή πολλών συμβασιούχων, όπως και η πλούσια συζήτηση, με ζωντανή μεταφορά πείρας από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις.

Στην εισήγηση προς τη Γενική Συνέλευση, ο πρόεδρος του κλαδικού Συνδικάτου, Σπύρος Κωνσταντάς, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο πολύμηνος αγώνας συμβασιούχων και μόνιμων εργαζομένων στους δήμους «ήρθε ως συνέχεια όλης της αντίστοιχης προσπάθειας που είχε προηγηθεί εδώ και τρία χρόνια, για οργάνωση όλων των συμβασιούχων σχεδιασμένα, μέσα από το Συνδικάτο ΟΤΑ και τα επιχειρησιακά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, με αίτημα το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά».

Ο αγώνας αυτός και το περιεχόμενό του, πρόσθεσε, αποκάλυψαν το μαύρο μέτωπο κυβέρνησης, άλλων αστικών κομμάτων, πλειοψηφίας δημοτικών αρχών, ΜΜΕ και επιτελείων του συστήματος απέναντι στους εργαζόμενους, ενώ ανέδειξαν και τις τεράστιες ευθύνες της ΠΟΕ ΟΤΑ, η οποία μόνο όταν αντιλήφθηκε το μέγεθος των κινητοποιήσεων άλλαξε τη στάση της και άρχισε να μιλάει για μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ενώ «την ίδια στιγμή βέβαια παζάρευε το πώς θα κλείσει αυτόν τον αγώνα».

Πάλη ενάντια σε απολύσεις και απληρωσιά

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να διατηρηθεί πάση θυσία το κοινό μέτωπο που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους συμβασιούχους και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στους δήμους, η εισήγηση στάθηκε ιδιαίτερα στο τι έχουν να αντιμετωπίσουν οι εργαζόμενοι από εδώ και πέρα.

Οπως σημείωσε ο Σπ. Κωνσταντάς, «η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση ενός νόμου που επί της ουσίας έρχεται να πετάξει το μπαλάκι στους δημάρχους για τις άμεσες απολύσεις των συναδέλφων. Για τους περισσότερους από τους υπόλοιπους, οι απολύσεις θα γίνουν στις 31/3/2018. Η κυβέρνηση λέει ότι την ευθύνη την έχουν οι δήμαρχοι που θα πρέπει να προχωρήσουν σε νέες συμβάσεις, μέχρι τις 31/7, να πάνε σε τροποποίηση των Οργανισμών Εσωτερικών Υπηρεσιών με σκοπό να προσλάβουν μόνιμο προσωπικό. Επίσης οι θέσεις που ανοίγονται μέσα από τις τροποποιήσεις των ΟΕΥ αφορούν μόνο τις ανταποδοτικές υπηρεσίες και επί της ουσίας μόνο την καθαριότητα, δηλαδή για τις υπηρεσίες που από τον κρατικό προϋπολογισμό δεν δίνεται ούτε ένα ευρώ, ενώ για τις υπόλοιπες υπηρεσίες ούτε κουβέντα.

Θέση μας είναι ότι θα πρέπει να προχωρήσουν οι τροποποιήσεις των ΟΕΥ, που θα πρέπει να είναι τουλάχιστον τόσες όσοι είναι οι συνάδελφοι συμβασιούχοι, αλλά ταυτόχρονα να πιέσουμε να ανοίξουν θέσεις και για τις υπόλοιπες υπηρεσίες».

Ειδική αναφορά έκανε η εισήγηση στις απολύσεις συμβασιούχων που ήδη «τρέχουν»:«Ηδη κάποιοι δήμαρχοι εφαρμόζουν στην πιο ακραία του μορφή αυτόν τον κακό νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα. Και τέτοια παραδείγματα "πρόθυμων" δημάρχων έχουμε στη Μάνδρα, όπου η δήμαρχος προχώρησε σε 38 απολύσεις συναδέλφων, στο βρεφοκομείο της Αθήνας, όπου το Νομικό Πρόσωπο πέταξε 83 συναδέλφους συμβασιούχους, δηλώντας ότι δεν τους χρειάζεται πλέον, στο Χαλάνδρι, όπου από τους 107 συμβασιούχους κράτησε τους 100, "δικαιολογώντας" τις εφτά απολύσεις ότι οι συνάδελφοι είναι κοπανατζήδες και τεμπέληδες, αλλά έχουμε και στη Σαρωνίδα, όπου τέσσερις συνάδελφοι που δούλευαν σε εταιρεία του δήμου δεν προχώρησαν σε νέα σύμβαση, με το πρόσχημα ότι η εταιρεία δεν είναι ανταποδοτικού χαρακτήρα. Συνάδελφοι, δεν περισσεύει κανείς. Καμιά απόλυση συμβασιούχου. Εκεί που οι δήμαρχοι προχωρούν σε απολύσεις, αναπτύσσουμε αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Αποκαλύπτουμε στην τοπική κοινωνία τους σχεδιασμούς της Διοίκησης».

Σε ό,τι αφορά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν συμβασιούχοι με τις πληρωμές τους, επισημαίνεται: «Το μεγαλύτερο μέρος των συνάδελφων έχει πληρωθεί μέχρι τις 7/6, δηλαδή μέχρι την ημερομηνία που δημοσιεύτηκαν τα πρακτικά της συνεδρίασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που έβγαζε παράνομες τις συμβάσεις, ενώ υπάρχουν και συνάδελφοι που δεν πληρώθηκαν ούτε τη μια βδομάδα του Ιούνη. (...) Καλούμε όλα τα γραφεία προσωπικού, τις οικονομικές υπηρεσίες, τους προϊστάμενους και τους διευθυντές, να προχωρήσουν άμεσα στην καταβολή των δεδουλευμένων. (...) Να αναδείξουμε τις ευθύνες των δημοτικών αρχών. Την Παρασκευή δημοσιεύτηκε και η απόφαση του 1ου κλιμακίου, που δηλώνει ότι μπορούν να καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Αμεσα θα πρέπει να πιέσουμε τις δημοτικές αρχές να προχωρήσουν στην πληρωμή των μισθών, αλλά και να προχωρήσουν και τα νέα εντάλματα με βάση τις νέες συμβάσεις».

Σχέδιο αποφασιστικής ενίσχυσης του κλαδικού Συνδικάτου

Τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει καμιά χαλάρωση απέναντι στις εξελίξεις, ο Σπ. Κωνσταντάς υπογράμμισε ότι «οι Επιτροπές των συμβασιούχων στους δήμους θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεδριάζουν, να οργανώνουν μαζί με το Συνδικάτο τις επόμενες κινήσεις. Μέσα από μαζικές διαδικασίες να ενισχύσουμε το μέτωπο μονίμων και συμβασιούχων. (...) Από το Σεπτέμβρη ενδέχεται να δημιουργηθούν και νέα προβλήματα με βάση τις νέες συμβάσεις. Και εμείς θα πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα».

Ακριβώς για να μπορούν οι εργαζόμενοι να δίνουν τη μάχη από καλύτερες θέσεις, υπογραμμίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης του κλαδικού Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, σημειώνοντας ότι «αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τις μαζικές εγγραφές όλων όσοι το προηγούμενο διάστημα βρέθηκαν στο δρόμο του αγώνα μαζί μας, μας εμπιστεύτηκαν (...) Καλούμε τους συναδέλφους συμβασιούχους, τις Επιτροπές Αγώνα να μπουν στη μάχη των εγγραφών».

Συζητήθηκαν επίσης η συνέχιση της απεργίας - αποχής από την «αξιολόγηση» και τη «στοχοθεσία», καθώς και η οργάνωση κινητοποιήσεων το Σεπτέμβρη για τα οξυμένα προβλήματα στους παιδικούς σταθμούς, μαζί με άλλα σωματεία και φορείς.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ