Σάββατο 15 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Δημοψήφισμα για την ονομασία επαναφέρει ο ΥΠΕΞ

«Για να αντιμετωπίσουμε το θέμα, χρειαζόμαστε μια διαδικασία που δημιουργεί μια εθνική θέση γι' αυτό. Θα υπάρξει σίγουρα δημοψήφισμα», δήλωσε σχετικά με την ονομασία των Σκοπίων στο πρακτορείο «Ρόιτερς» ο υπουργός Εξωτερικών της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, Νίκολα Ντιμιτρόφ, προχτές στο περιθώριο της 4ης Συνόδου ΕΕ - Βαλκανίων στην Τεργέστη. Θυμίζουμε ότι τα Σκόπια προσβλέπουν σε μια ένταξή τους στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ. Για την ένταξη στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα ασκεί βέτο αν δεν υπάρξει λύση στην ονομασία.

«Παρακαλώ την Αθήνα να ξανασκεφτεί τι είδους γείτονα θέλει να έχει στα βόρεια σύνορά της. Αν θέλει να έχει μια ευρωπαϊκή δημοκρατία που θα κυβερνάται ως κράτος δικαίου, τώρα είναι η ώρα να μας βοηθήσει και ίσως να μας αφήσει να μπούμε στο ΝΑΤΟ με την προσωρινή ονομασία του ΟΗΕ. Αυτή θα ήταν μια επένδυση σε ένα κλίμα, στο πλαίσιο του οποίου θα είναι δυνατή η αντιμετώπιση των μεγαλύτερων προβλημάτων», είπε και πρόσθεσε ότι «θα είναι μια διαδικασία βήμα - βήμα».

Ερωτηθείς αν η χώρα του θα ήταν ανοιχτή κάποια μέρα να αλλάξει ονομασία, είπε: «Είναι ένα πολύ περίπλοκο ζήτημα, που περιλαμβάνει συναισθήματα και ταυτότητα».

Οπως ανακοινώθηκε, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, θα έχει τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες συνάντηση με τον προσωπικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για τις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ, Μ. Νίμιτς.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ