Σάββατο 15 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΗΠΑ
Εξετάζονται αντίμετρα και κυρώσεις

Ανεβαίνει το θερμόμετρο της αντιπαράθεσης ανάμεσα στις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας. Με δηλώσεις της εκπροσώπου Τύπου του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρίας Ζακχάροβα, η κυβέρνησή της θα λάβει την ερχόμενη βδομάδα μια απόφαση για το εάν και πώς θα ανταποδώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες την κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της διπλωματικής αντιπροσωπείας της στο έδαφος των ΗΠΑ. Οπως είπε, αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα μιας συνάντησης που θα έχουν στην Ουάσιγκτον, στις 17 Ιούλη, ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Ριαμπκόφ, και ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τόμας Σάνον, όπου αναμένονται οι αμερικανικές προτάσεις.

Το όλο θέμα προέκυψε από την απόφαση της προηγούμενης αμερικανικής κυβέρνησης, υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, στα τέλη του περασμένου έτους, να απελάσει 35 Ρώσους για τους οποίους υπήρχαν υποψίες ότι ήταν κατάσκοποι και από την απόφαση κατάσχεσης δύο διπλωματικών οικημάτων, με το αιτιολογικό ότι συνδέονταν με την ηλεκτρονική πειρατεία κομμάτων στις ΗΠΑ στη διάρκεια της εκστρατείας για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.

Ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, είχε αποφασίσει να μην προβεί αμέσως σε αντίποινα, λέγοντας ότι θα περιμένει να δει τι θα κάνει η νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ωστόσο τώρα η ρωσική πλευρά δηλώνει μέσω της Ζακχάροβα ότι «ο χρόνος τελειώνει».

Στα μέτρα που εξετάζονται είναι να απαιτηθεί η ισάριθμη μείωση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στη Μόσχα.

Στις ΗΠΑ συζήτηση για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Στο μεταξύ, στις ΗΠΑ είναι σε εξέλιξη η συζήτηση νομοσχεδίου στο Κογκρέσο για την επιβολή νέων κυρώσεων στη Ρωσία.

Ο Ρεπουμπλικάνος, Μπομπ Κόρκερ, που προεδρεύει στην Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, εκτιμούσε χτες ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων θα εγκρίνει το νομοσχέδιο. Ενα από τα βασικά ζητήματα που έχουν προκαλέσει ανησυχία στις ενεργειακές εταιρείες, είναι η πρόβλεψη που υπάρχει στο νομοσχέδιο, η οποία απαγορεύει τη συμμετοχή αμερικανικών εταιρειών στην υλοποίηση ενεργειακών προγραμμάτων διεθνούς χαρακτήρα, όταν εμπλέκονται ρωσικές εταιρείες, κάτι που δεν είναι σπάνιο. Για να εγκριθεί το νομοσχέδιο που έχει περάσει στη Γερουσία στις 15 Ιούνη (με ψήφους 98 υπέρ και 2 κατά) ως τροπολογία σε νομοσχέδιο κυρώσεων κατά του Ιράν, πρέπει να εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου το παζάρι συνεχίζεται.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμείωτα παζάρια στην ΕΕ για νέο πακέτο κυρώσεων(2022-05-10 00:00:00.0)
Παζάρια και αντιθέσεις για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας(2022-03-22 00:00:00.0)
Ρωσία και Γερμανία αντιδρούν στις αμερικανικές κυρώσεις(2019-12-24 00:00:00.0)
Νέες απειλές για κυρώσεις στον αγωγό «Nord Stream 2»(2019-06-14 00:00:00.0)
Οι αντιπαραθέσεις διευρύνονται(2018-02-16 00:00:00.0)
Αποφασίστηκαν αντικυρώσεις κατά των ΗΠΑ(2017-07-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ