Σάββατο 15 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
Στην Αγκυρα ο Καταριανός ΥΠΕΞ

Ο Τσαβούσογλου υποδέχεται τον Καταριανό ομόλογό του (δεξιά)
Ο Τσαβούσογλου υποδέχεται τον Καταριανό ομόλογό του (δεξιά)
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Οσο υπάρχει συμφωνία νομικά έγκυρη, κανένα κράτος δεν μπορεί να αμφισβητεί ή να αντιτίθεται» στην τουρκική στρατιωτική βάση στο Κατάρ, δήλωσε χτες ο Καταριανός ΥΠΕΞ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουραχμάν αλ Θάνι, από την τουρκική πρωτεύουσα, όπου είχε επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Η επίσκεψή του έγινε λίγες μέρες μετά την πολυήμερη περιοδεία του Αμερικανού ΥΠΕΞ, Ρεξ Τίλερσον, στον Περσικό Κόλπο, σε μια αναζήτηση λύσης στη διπλωματική κρίση που έχει ξεσπάσει, μετά και από την επιβολή κυρώσεων σε βάρος του Κατάρ, στις αρχές Ιούνη, από τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο, το Μπαχρέιν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ) και άλλους συμμάχους τους. Οι επαφές του Τίλερσον δεν οδήγησαν σε συγκεκριμένο αποτέλεσμα, καθώς οι αραβικές αυτές χώρες επιμένουν να ζητούν ικανοποίηση λίστας αιτημάτων όπως το κλείσιμο της τουρκικής βάσης στο Κατάρ, η υποβάθμιση των σχέσεών του με το Ιράν, το κλείσιμο του «Αλ Τζαζίρα» κ.τ.λ., τα οποία ωστόσο το Κατάρ έχει απορρίψει.

Μεταξύ άλλων, ο αλ Θάνι ευχαρίστησε την τουρκική κυβέρνηση για τη στήριξη που έχει προσφέρει στην Ντόχα, ενώ για τις επαφές Τίλερσον υποστήριξε ότι δεν μπορεί να μιλήσει για «αποτυχία», λέγοντας ότι η κρίση «δεν μπορεί να λυθεί σε μια μέρα».

Από τη μεριά του, ο Τσαβούσογλου είπε ότι υποδείξεις σχετικά με τη βάση στρέφονται ενάντια στην κυριαρχία των δύο χωρών, ενώ ανήγγειλε ότι σύντομα ο Πρόεδρος της χώρας του, Ρ. Τ. Ερντογάν, θα ξεκινήσει περιοδεία στον Κόλπο.

Πάντως, χτες, ο ΥΠΕΞ των ΗΑΕ, Ανουάρ Γκάργας, είπε ότι «βαδίζουμε προς μια μακρά αποξένωση... απέχουμε πολύ από μια πολιτική λύση που θα περιλαμβάνει μια αλλαγή στην πορεία του Κατάρ και υπό αυτό το πρίσμα τίποτα δεν θα αλλάξει και θα πρέπει να ψάξουμε για μια διαφορετική μορφή σχέσεων».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ