Παρασκευή 14 Σεπτέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Οχι πια δάκρυα

Οσο περνάνε οι ώρες, τόσο επιβεβαιώνεται η ανησυχία όσων προέβλεψαν πως, ανεξάρτητα από τους υπεύθυνους της τραγωδίας (τραγωδία για τον αμερικάνικο λαό και τις οικογένειες των θυμάτων και σε καμία περίπτωση για το στρατιωτικο-βιομηχανικό σύμπλεγμα των ΗΠΑ) στη Ν. Υόρκη και την Ουάσιγκτον, οι ιμπεριαλιστές των ΗΠΑ και της ΕΕ θα εκμεταλλευτούν πολλαπλώς αυτό το γεγονός για την ενίσχυση των συμφερόντων τους.

Εκτός από τις αναμενόμενες «κραυγές» του Προέδρου των ΗΠΑ περί «πολεμικής πράξης», που «συνιστούν» οι επιθέσεις της περασμένης Τρίτης, οι οποίες - βέβαια - «θα απαντηθούν» και μάλιστα, όχι μόνο στο πρόσωπο των τρομοκρατών ή των «τρομοκρατών» (για να μην ξεχνιόμαστε), αλλά και αυτών που τους «υποθάλπουν» (δηλαδή, χώρες και λαούς στη «γλώσσα» του ιμπεριαλισμού), στο επίπεδο του συμβολικού θα παιχτούν και άλλες ακόμη ανάλογες «παραστάσεις», απαραίτητες, από προπαγανδιστικής άποψης, για να «ντυθούν» με «αίσθημα» τα νέα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που ετοιμάζουν τα «γεράκια» του (κτιριακώς, μόνο, λαβωμένου) Πενταγώνου.

Ετσι, πριν ακόμη κατακαθίσει η σκόνη από την κατάρρευση των δίδυμων πύργων στο Μανχάταν, οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν να κηρυχτεί η σημερινή, ημέρα πένθους στην Ευρώπη για τα θύματα των επιθέσεων στις ΗΠΑ και ζήτησαν από τους πολίτες και των 15 κρατών - μελών να τηρήσουν σιγή τριών λεπτών «σε μια κίνηση αλληλεγγύης προς τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Πρόκειται για τις ίδιες κυβερνήσεις, που ματοκύλισαν τα Βαλκάνια και κλείνουν τα μάτια στις καθημερινές ταφές βρεφών στο Ιράκ, λόγω του δολοφονικού εμπάργκο, που έχουν επιβάλει με τις ιδιότητες των «δημοκρατών» και «υπερασπιστών της ελευθερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», για να αναφέρουμε μόνο δύο παραδείγματα της «ανθρωπιστικής» πρακτικής της «πεφωτισμένης» Δύσης. Πρόκειται για τις ίδιες κυβερνήσεις, που βάφτισαν «παράπλευρες απώλειες» τα πτώματα στο Βελιγράδι και το Αλέξινατς και «στρατιωτικούς στόχους» τα καταφύγια προσφύγων στη Βαγδάτη. Πρόκειται για τους ίδιους θεσμούς της ιμπεριαλιστικής φάσης του καπιταλισμού, που έχουν μετατρέψει τα ερείπια του δυτικού διαφωτισμού, σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ιδεολογικού εποικοδομήματος, της χειρότερης επίθεσης του συστήματος που έχει γνωρίσει μέχρι σήμερα η ανθρωπότητα ...σε «ειρηνικές» περιόδους.

Αυτοί, που έχουν καθαγιάσει την αντιστοιχία του πλούτου μιας χούφτας πολυεθνικών, με το ΑΕΠ δεκάδων χωρών του λεγόμενου «τρίτου κόσμου», μας «καλούν» να γίνουμε αλληλέγγυοι στον πόνο όσων έχασαν τους ανθρώπους τους στη Ν. Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Αυτοί, που έχουν νομιμοποιήσει την κρατική τρομοκρατία και τη βία εναντίον όσων τολμούν να αμφισβητήσουν την κυριαρχία τους, φορούν το «φωτοστέφανο» των υπερασπιστών της ειρήνης και της ευημερίας και μας καλούν να αποδεχτούμε την «υπέρ πάντων» μάχη κατά των «δυνάμεων του σκότους». Κρύβοντάς μας, φυσικά, πως, οποιαδήποτε στιγμή, σε αυτές τις «σκοτεινές δυνάμεις» μπορεί να συμπεριληφθεί ο καθένας μας. Ακόμη και οι συγγενείς των θυμάτων στις ΗΠΑ.

Σήμερα, δε θα δακρύσω. Δε θα κρατήσω ούτε ένα δευτερόλεπτο σιγής. Αντίθετα: Θα ουρλιάξω και θα θυμώσω ακόμη περισσότερο. Είναι ο μόνος φόρος τιμής, που μου επιτρέπει η ανθρώπινη υπόστασή μου να αποτίσω στο δίχρονο Αμερικανάκι που βρισκόταν στο μοιραίο αεροπλάνο και που έχασε τη ζωή του, χωρίς καν να προλάβει να τη συνειδητοποιήσει, στο βρέφος από το Ιράκ, στον δεκάχρονο δολοφονημένο Παλαιστίνιο, στις ανήλικες «παράπλευρες απώλειες» της «νέας τάξης».


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ