Τετάρτη 12 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ ΣΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

Στα «απόνερα» της Διάσκεψης για το Κυπριακό στην Ελβετία, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε χτες την Ολομέλεια της Βουλής σχετικά με την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων, ενώ ακολούθησε συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Τόσο η ομιλία του πρωθυπουργού, όσο και εκείνες των αρχηγών των άλλων αστικών κομμάτων, κινήθηκαν στη λογική της «εθνικής συνεννόησης», επιδιώκοντας και από το βήμα της Βουλής να εμφανίσουν στο λαό ως «εθνική υπόθεση» την προσπάθεια του εγχώριου κεφαλαίου για την αναβάθμιση της θέσης του στην περιοχή και τη συμμετοχή του στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που «τρέχουν» για τον έλεγχο των ενεργειακών «διαδρόμων», εντός του οποίου δρομολογείται και η διχοτομική «λύση» του Κυπριακού. Ταυτόχρονα, από κοινού βάφτισαν «θεματοφύλακα» των συμφερόντων του κυπριακού λαού, αλλά και «παράγοντα ειρήνης και ασφάλειας», την ιμπεριαλιστική λυκοσυμμαχία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στον αντίποδα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, τόνισε πως στο φόντο των επικίνδυνων ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τους δρόμους μεταφοράς της Ενέργειας, με ψεύτικα διλήμματα και σταδιακούς συμβιβασμούς προωθείται διχοτομική «λύση» για το Κυπριακό, ενώ δρομολογούνται συνολικά επικίνδυνες εξελίξεις για τους λαούς της περιοχής, τονίζοντας πως η θέση του ΚΚΕ είναι ρεαλιστική, δίνει απάντηση από τη σκοπιά των λαϊκών συμφερόντων στο σήμερα αλλά και την προοπτική.

Στο τέλος της διαδικασίας, η Ολομέλεια ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση του προέδρου της Βουλής Ν. Βούτση, η οποία προβλέπει να έχει πρόσβαση η Βουλή των αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας στον «φάκελο της Κύπρου», και συγκεκριμένα στο υλικό που είχε συλλέξει η Εξεταστική Επιτροπή της ελληνικής Βουλής σχετικά με τα γεγονότα πριν και κατά το πραξικόπημα του Ιουλίου του 1974 και την τουρκική εισβολή που ακολούθησε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ