Τετάρτη 12 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Προχωρά η συνεργασία για την Ασφάλεια και την Αμυνα

Στο Παρίσι συναντιούνται αύριο Μέρκελ και Μακρόν, όπου θα συνεδριάσει το Γαλλογερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο

Από παλιότερη συνάντηση των δύο ηγετών στο πλαίσιο Συνόδου Κορυφής της ΕΕ

Copyright 2017 The Associated

Από παλιότερη συνάντηση των δύο ηγετών στο πλαίσιο Συνόδου Κορυφής της ΕΕ
Στο Παρίσι συναντιούνται αύριο η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, όπου θα γίνει το 19ο Γαλλογερμανικό Υπουργικό Συμβούλιο. Οι δυο ηγέτες θα προεδρεύσουν αρχικά στη συνεδρίαση του Γαλλογερμανικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Αμυνας, με βασικό θέμα την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική στον τομέα αυτό. Στη συνέχεια έχει προγραμματιστεί διμερής συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν και θα ακολουθήσει η συνεδρίαση του Γαλλογερμανικού Υπουργικού Συμβουλίου με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών, Εργασίας και Αμυνας των δύο χωρών, οι οποίοι θα έχουν και μεταξύ τους διμερείς συναντήσεις.

Οι συναντήσεις αυτές γίνονται δυο βδομάδες μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου αποφασίστηκε η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Ταμείου για την άμυνα και μόνιμη συνεργασία στον τομέα της άμυνας (PESCO), στο όνομα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας», στην πραγματικότητα για τη διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων σε διάφορες περιοχές, όπως π.χ. η Αφρική. Η ένταση της λεγόμενης γαλλογερμανικής συνεργασίας κρύβει «κάτω από το χαλί» τους σφοδρούς ανταγωνισμούς των δύο ισχυρότερων ιμπεριαλιστικών κέντρων της ΕΕ, προς χάριν της ενίσχυσης της ΕΕ και της Ευρωζώνης στο διεθνή ανταγωνισμό των μονοπωλιακών ομίλων (π.χ. με ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα). Σε αυτή τη φάση, Γαλλία και Γερμανία θεωρούν την ενίσχυση της οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος της ΕΕ σημαντική για την εξασφάλιση των συμφερόντων τους.

Ενδεικτικά, ο Εμ. Μακρόν σημείωνε μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ (22 Ιούνη): «Η Ευρώπη είναι η καλύτερη προστασία μας για την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων». Η Α. Μέρκελ τόνιζε ότι ενόψει διαπραγματεύσεων για το Brexit «η Ευρώπη των 27 πρέπει να φροντίσει πολύ για το δικό της μέλλον», χαρακτηρίζοντας κρίσιμη την απόφαση για «μεγαλύτερη ευρωπαϊκή συνεργασία στην αμυντική πολιτική», η οποία «είναι σαφές πως δεν στρέφεται κατά του ΝΑΤΟ». Μάλιστα, η Μέρκελ αναφέρθηκε στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών συμφερόντων και τη διείσδυση των μονοπωλιακών ομίλων σε άλλες αγορές, υπογραμμίζοντας: «Η διαρκής αμυντική συνεργασία είναι μια πραγματική προστιθέμενη αξία. Διότι η ΕΕ μπορεί να διεξάγει αποστολές - π.χ. στην Αφρική - όχι μόνο στρατιωτικές, αλλά και για πιθανές πολιτικές λύσεις, για αναπτυξιακή συνεργασία».

Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο «Ρόιτερς», ο Γάλλος Πρόεδρος αναμένεται να ζητήσει από την καγκελάριο να συμβάλει στη «βοήθεια» προς τις χώρες της υποσαχάριας ζώνης του Σαχέλ. Αμέσως μετά την εκλογή του ο Εμ. Μακρόν επισκέφτηκε την πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο, απ' όπου παρακίνησε τις χώρες της περιοχής να συστήσουν έναν κοινό στρατό κατά των τζιχαντιστών και υποσχέθηκε παράλληλα τη δημιουργία ενός ταμείου «αναπτυξιακής βοήθειας», με την επωνυμία «Συμμαχία για το Σαxέλ», υπολογίζοντας στην οικονομική συνεισφορά της Γερμανίας. Στο Μάλι αναπτύσσονται γαλλογερμανικά στρατεύματα, ενώ τα γερμανικά μονοπώλια βλέπουν με μεγάλο ενδιαφέρον τη «Μαύρη Ηπειρο των ευκαιριών» και γι' αυτό το λόγο στηρίζουν οικονομικά τη βελτίωση των υποδομών, προγράμματα κατάρτισης του πληθυσμού και άλλες προϋποθέσεις για ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον.

«Θα καταρτίσουμε έναν κατάλογο δράσεων ανά υπουργείο ώστε να έχουμε σαφή σχέδια αντί μιας μεγάλης γενικής δήλωσης», εξηγεί η Γαλλία. Στο πρόγραμμα των συνεδριάσεων είναι επίσης η τεχνολογική συνεργασία στον τομέα της αποθήκευσης της Ενέργειας και η χρηματοδότηση του ψηφιακού τομέα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προτεραιότητα η ευρωπαϊκή κυριαρχία σε Αμυνα και Ασφάλεια(2021-02-09 00:00:00.0)
Επιδιώκουν ενίσχυση του γαλλογερμανικού άξονα σε κρίσιμα πεδία(2019-01-26 00:00:00.0)
Επιδιώκουν ενίσχυση του γαλλογερμανικού άξονα σε κρίσιμα πεδία(2019-01-23 00:00:00.0)
Σήμερα η Γαλλογερμανική Σύνοδος(2017-07-13 00:00:00.0)
Συνάντηση Μέρκελ - Μακρόν(2017-03-18 00:00:00.0)
Κοινός ο αντιλαϊκός βηματισμός(2015-02-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ