Τετάρτη 12 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Επίκειται νέος γύρος διαπραγμάτευσης» για το όνομα της ΠΓΔΜ

Αντικείμενο αντιπαράθεσης ανάμεσα στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τη ΝΔ έγινε χτες, στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, και η επανέναρξη του διαλόγου μεταξύ ΠΓΔΜ και Ελλάδας για τη συνταγματική ονομασία της πρώτης, δείχνοντας ότι «τρέχουν» οι εξελίξεις γύρω από το ζήτημα, το οποίο είναι άμεσα συνδεδεμένο με την απρόσκοπτη προώθηση των σχεδίων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή.

Το «γαϊτανάκι» ξεκίνησε ο πρόεδρος της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, που ανέφερε ότι τίθεται «θέμα δεδηλωμένης» για την κυβέρνηση, επειδή ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος - ο οποίος κάθε φορά ερμηνεύει ανάλογα πώς τον βολεύει τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας - είχε υποστηρίξει για το ζήτημα με την ΠΓΔΜ πως η θέση του κόμματός του είναι «η απόφαση των πολιτικών αρχηγών στο Συμβούλιο του 1992, ονομασία χωρίς γεωγραφικό προσδιορισμό».

Αναφορά στο θέμα έκανε και ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, λέγοντας ότι θα πρέπει να γίνει εκ νέου συνάντηση των πολιτικών αρχηγών με τον ΠτΔ για επανακαθορισμό της «εθνικής θέσης».

Απαντώντας, ο Αλ. Τσίπρας, αφού ...διαβεβαίωσε ότι «με την ίδια υπευθυνότητα που διαχειριστήκαμε το Κυπριακό, με την ίδια υπευθυνότητα θα διαχειριστούμε όταν έρθει η ώρα και το ονοματολογικό», πρόσθεσε ότι με δεδομένο ότι «έχει αλλάξει η κυβέρνηση στη γειτονική χώρα» είναι «προφανές ότι επίκειται να ξεκινήσει ένας νέος γύρος διαπραγμάτευσης».

Παρεμβαίνοντας, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς, δείχνοντας πως οι εξελίξεις «τρέχουν», σημείωσε πως την Κυριακή στις Βρυξέλλες θα συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο του γγ του ΟΗΕ για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο οποίος ήταν πριν από πέντε μέρες στη γειτονική χώρα.

Παρέμβαση της Αλέκας Παπαρήγα

Την προσπάθεια του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Αμυνας, Πάνου Καμμένου, να ερμηνεύσει κατά το δοκούν τις συναντήσεις των πολιτικών αρχηγών με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέματα όπως το «σχέδιο Ανάν» και το όνομα της ΠΓΔΜ, στηλίτευσε η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της συζήτησης.

Τόνισε ότι είναι απαράδεκτο να επικαλείται ο Πάνος Καμμένος μία απόφαση των πολιτικών αρχηγών του 1992 για το όνομα της ΠΓΔΜ. Αφού υπενθύμισε ότι το ΚΚΕ δεν υπέγραψε αυτή την απόφαση, πρόσθεσε: «Εμείς δεν υπογράψαμε γιατί είχαμε ένα πακέτο διαφωνίας, δεν υπογράψαμε γιατί δεν συμφωνούσαμε με την αποτύπωση όπως έμπαινε το όνομα, αλλά βάζαμε ζήτημα: Δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα, γεωγραφικός χώρος υπάρχει, δεν υπάρχει μακεδονική μειονότητα στην Ελλάδα και υπήρχαν τα γνωστά αλυτρωτικά άρθρα του Συντάγματος».

Συμπλήρωσε πως σε σχέση με εκείνη την απόφαση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, η θέση των άλλων κομμάτων άλλαξε μέσα στο χρόνο. «Ολοι όσοι υποστήριξαν την απόφαση για τον όρο "Μακεδονία" - να μην υπάρχει - ταυτόχρονα αναγνώριζαν το ζήτημα της γεωγραφικότητας του όρου. Κάτω όμως από τα συλλαλητήρια τα οποία είχαν προκαλέσει, και που πηγαίνανε όλοι οι επικεφαλής των κομμάτων, δεν μπορούσαν να έχουν μια άλλη απόφαση», σημείωσε.

Αναφορά έκανε και στη συνάντηση που είχε γίνει σχετικά με το «σχέδιο Ανάν». Επισήμανε ότι «δεν βγήκε κανένα ανακοινωθέν από εκείνη τη συνάντηση, όπως ξέρετε. Κι ο λόγος είναι ότι το ΚΚΕ διαφωνούσε με το σχέδιο. Δηλώσαμε ότι δεν θα το υπογράψουμε. Και τότε εκτιμήθηκε να μην υπάρχει κανένα ανακοινωθέν, αφού δεν μπορούσε να βγει ένα ομόφωνο "υπέρ" του "σχεδίου Ανάν"».

Η Αλ. Παπαρήγα ζήτησε τη δημοσίευση των πρακτικών από τις συναντήσεις, ώστε να πάψει και το «πολιτικό κουτσομπολιό», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ