Κυριακή 2 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΟΛΙΤΙΚΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ελληνες και μετανάστες εργάτες οργανωμένοι και ενωμένοι ενάντια στον καπιταλισμό

Ολοκληρώθηκαν χτες, Σάββατο, οι εκδηλώσεις στο πάρκο ΦΙΞ

Από τις εκδηλώσεις της Παρασκευής
Από τις εκδηλώσεις της Παρασκευής
Ενα μεγάλο ταξικό εργατικό - λαϊκό συναπάντημα αποτέλεσε το Διήμερο για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής στο πάρκο ΦΙΞ στα Πατήσια.

Το Διήμερο, που μετά από 17 χρόνια έχει καθιερωθεί ως ένας σημαντικός σταθμός για τους εργαζόμενους της Αθήνας, συγκέντρωσε και φέτος το ενδιαφέρον εργαζομένων απ' όλες τις χώρες που ζουν και δουλεύουν στην Αθήνα, με ένα πλούσιο πρόγραμμα πολιτικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων.

Αναλυτικό ρεπορτάζ από τις εκδηλώσεις και την κεντρική ομιλία του Σαββάτου από τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, θα δημοσιευτεί σε επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη».

Την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων ξεχώρισε η συζήτηση με θέμα την ανάγκη οργάνωσης και συμμετοχής των νέων μεταναστών και προσφύγων στην πάλη ενάντια στον καπιταλισμό, για τον σοσιαλισμό.

Μαζί να διεκδικήσουμε τον πλούτο που παράγουμε

Νέοι και νέες, μετανάστες που γεννήθηκαν, μεγάλωσαν ή ήρθαν με τις οικογένειές τους στην Ελλάδα, συζήτησαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, για τις αιτίες τους, για την κοινή πάλη που πρέπει να αναπτύξουν σε κάθε χώρο δουλειάς και μόρφωσης με τα παιδιά των Ελλήνων εργαζομένων.

Η Στέλλα Παπαοικονόμου, μέλος του Γραφείου του ΣΠ Αττικής της ΚΝΕ, στην εισηγητική ομιλία της εκδήλωσης, αφού ανέλυσε τα πρόσθετα εμπόδια και τις δυσκολίες που ζουν οι νέοι μετανάστες, έθεσε χαρακτηριστικά το ερώτημα: «Γιατί, όσα και αν έχουν αλλάξει αυτές τις δεκαετίες που συζητάμε, τα κύματα μετανάστευσης και προσφυγιάς δεν έπαψαν ποτέ;». Και δίνοντας απάντηση, ανέφερε: «Γιατί σε όλο τον κόσμο παραμένει η αιτία που σπρώχνει λαούς να αφήνουν τις πατρίδες τους. Παραμένει η καπιταλιστική εκμετάλλευση, που γεννά φτώχεια και ανεργία στους πολλούς. Παραμένουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πόλεμοι, οι εμφύλιες αντιπαραθέσεις, που τις ξεσηκώνουν και τις ενισχύουν οι ίδιοι οι ιμπεριαλιστές, για να επωφελούνται, να ανεβάζουν και να κατεβάζουν κυβερνήσεις, να ελέγχουν τελικά τον πλούτο των χωρών. Και δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά στο βάρβαρο σύστημα που ζούμε. Στον καπιταλισμό είναι νόμος η ανεργία, νόμος κάθε τόσο να ξεσπάνε κρίσεις και πόλεμοι, με μόνιμα θύματα τους εργαζόμενους και τα παιδιά τους. Το σύστημα γεννά τη μετανάστευση, την προσφυγιά. Τα κόμματα, λοιπόν, που υπερασπίζονται αυτό το βάρβαρο εκμεταλλευτικό σύστημα, οι κυβερνήσεις τους, όπως η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, οι ενώσεις των καπιταλιστών όπως η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, έχουν πολύ βαριές ευθύνες για το μαρτύριο δεκάδων λαών».


«Μοναδικός μας δρόμος είναι να ανατρέψουμε τους εκμεταλλευτές, τους καπιταλιστές σε κάθε χώρα, και στην Ελλάδα, και στην Αλβανία, όλα τα Βαλκάνια, στην Τουρκία, παντού. Για την εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό, την κοινωνία για την οποία παλεύουν το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, όπου δεν θα μας εκμεταλλεύεται κανείς, κανείς δεν θα κλέβει από εμάς και τους γονείς μας το αποτέλεσμα της δουλειάς μας, αυτό που παράγουμε με το μυαλό και τα χέρια μας», ανέφερε η Σ. Παπαοικονόμου, συμπληρώνοντας ότι για να έρθει αυτό το μέλλον, πρέπει σήμερα ακόμα περισσότεροι νέοι να οργανωθούν: «Ελληνες και μετανάστες μαζί στα σωματεία, τους συλλόγους στα ΑΕΙ, τα ΤΕΙ, στις σχολές κατάρτισης. Στις Λαϊκές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ανέργων σε κάθε πόλη. Να μην αφήσουμε λεπτό σε ησυχία τα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους. Μαζί να διεκδικούμε όσα μας αξίζουν και όσα ειδικά αιτήματα έχουν οι νέοι μετανάστες».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πολιτικό - πολιτιστικό Διήμερο για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες (2017-06-22 00:00:00.0)
Ενάντια στον καπιταλισμό που γεννά κρίσεις - πολέμους - προσφυγιά (2016-06-28 00:00:00.0)
Ξεκινάνε αύριο οι εκδηλώσεις στο πάρκο Φιξ (2016-06-23 00:00:00.0)
Στις 27 - 28 Ιούνη το διήμερο για τους μετανάστες (2014-06-06 00:00:00.0)
Διήμερο για μετανάστες - πρόσφυγες (2004-06-25 00:00:00.0)
Διήμερο για Μετανάστες και Πρόσφυγες (2004-06-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org