Κυριακή 2 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Ο δρόμος χαράχτηκε»

Στη Διακήρυξη της ΚΕ, για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση, αναφέρεται:

«Η νικηφόρα Οκτωβριανή Επανάσταση αποτέλεσε συνέχεια όλων των προηγούμενων εργατικών εξεγέρσεων και άνοιξε το δρόμο για το ιστορικό πέρασμα της ανθρωπότητας "απ' το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας".

Συνοψίζοντας την ιστορική σημασία της, ο Λένιν έγραψε:

«Εμείς αρχίσαμε αυτό το έργο. Πότε ακριβώς, σε πόσο χρονικό διάστημα, οι προλετάριοι ποιανού έθνους θα αποτελειώσουν το έργο αυτό δεν είναι το ουσιαστικό ζήτημα. Το ουσιαστικό είναι ότι ο πάγος έσπασε, ο δρόμος άνοιξε, ότι ο δρόμος χαράχτηκε».

Τα διδάγματα του Οκτώβρη έχουν ιδιαίτερη σημασία σήμερα που ο τροχός της Ιστορίας φαίνεται να κινείται προς τα πίσω, σήμερα που το διεθνές κομμουνιστικό κίνημα βρίσκεται σε συνθήκες κρίσης και υποχώρησης, σήμερα που οι μακρόχρονες συνέπειες της αντεπανάστασης (στις αρχές της δεκαετίας του ΄90) ενισχύουν τη λαθεμένη αντίληψη πολλών εργαζομένων ότι δεν υπάρχει εναλλακτική διέξοδος από τον καπιταλισμό».

Ξεχωρίζουμε τη φράση του Λένιν «ο δρόμος χαράχτηκε», για να θέσουμε ένα θεμελιακό ζήτημα που χαρακτηρίζει, πρέπει να χαρακτηρίζει, τη στάση κάθε κομμουνιστή και κομμουνίστριας και οπαδού της σοσιαλιστικής επανάστασης.

«Ο δρόμος χαράχτηκε» σηματοδοτεί τη γενική πορεία της κοινωνικής εξέλιξης, την πορεία περάσματος της ανθρωπότητας από τον καπιταλισμό στο σοσιαλισμό, με τη σοσιαλιστική επανάσταση.

Η τιμή και η ευθύνη του οδηγητή της μεγάλης αυτής πορείας, ειδικά μετά τις αντεπαναστάσεις, ανήκουν στα ΚΚ που παραμένουν ακλόνητα στην υπόθεση του σοσιαλισμού.

Το ΚΚΕ είναι από τα κόμματα που διακρίνονται για τη συνέπεια και την αποφασιστικότητά τους. Εξοπλισμένο με σύγχρονες θεωρητικές επεξεργασίες, Πρόγραμμα και στρατηγική, κρατά ψηλά τη σημαία του σοσιαλισμού - κομμουνισμού. Βαδίζει ακλόνητα στον «δρόμο που χαράχτηκε».

Δεν λιποψύχησε, δεν τα δίπλωσε μπροστά στις πρωτοφανείς δυσκολίες που έφερε η αντεπανάσταση. Εβγαλε συμπεράσματα, αναζήτησε απαντήσεις, βρήκε τη δύναμη να κρατήσει την πορεία του σταθερή.

Το ΚΚΕ αποτελεί σήμερα μια δοκιμασμένη, ακατάβλητη πρωτοπόρα δύναμη, πηγή έμπνευσης για πολλά κόμματα και κομμουνιστές σε όλο τον κόσμο.

Με την ευκαιρία των 100 χρόνων από την Οκτωβριανή Επανάσταση, συνεχίζει και εντείνει τον αγώνα με όλες του τις δυνάμεις για την αναζωογόνηση των ιδεών του σοσιαλισμού - κομμουνισμού και τη δημιουργία των προϋποθέσεων, για να γίνουν αυτές υπόθεση ζωής και αγώνα της εργατικής τάξης. Προετοιμάζεται σε αυτήν την κατεύθυνση με μια σειρά σημαντικές παρεμβάσεις, πρωτοβουλίες και δράσεις.

Γνωρίζουμε, όμως, από τη θεωρία μας, αλλά και από την ιστορική πείρα, ιδιαίτερα της Οκτωβριανής Επανάστασης, ότι η υπόθεση του σοσιαλισμού θα κερδίζει έδαφος, θα προωθείται, θα φτάσει στην τελική νίκη, μόνο αν γίνει συνειδητός σκοπός ζωής, οργάνωσης και αγώνα χιλιάδων και χιλιάδων εργατικών και λαϊκών μαζών.

Πολλά, επομένως, θα κριθούν τόσο για την επιτυχία του συγκεκριμένου προγραμματισμού για τα 100 χρόνια, από τη στάση και την ευθύνη που θα πάρει το σύνολο των μελών, των ΚΝιτών και των οπαδών του ΚΚΕ. Με αυτήν την έννοια, το «ο δρόμος χαράχτηκε» δεν αφορά γενικά το Κόμμα, ως πρωτοπορία, αλλά και ξεχωριστά κάθε μέλος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Ενας από τους γενικούς στόχους του Κόμματος μπροστά σε αυτήν τη μεγάλη επέτειο είναι η κατάκτηση ενός ακόμα πιο υψηλού θεωρητικού επιπέδου όλου του Κόμματος και της ΚΝΕ. Στην επίτευξη μιας βαρύτερης και πιο στέρεης αφομοίωσης της θεωρίας του επιστημονικού σοσιαλισμού, της αναγκαιότητας του σοσιαλισμού, των νομοτελειών της σοσιαλιστικής επανάστασης, της κατάκτησης και οικοδόμησης της σοσιαλιστικής - κομμουνιστικής κοινωνίας, της αντιστοιχίας της πρακτικής δράσης πιο σταθερά και πιο βαθιά με την επαναστατική στρατηγική του ΚΚΕ.

Στο βαθμό που αυτό επιτυγχάνεται, είναι βέβαιο ότι θα έχει άμεση αντανάκλαση στην πλατιά διάδοση και εκλαΐκευση των ιδεών του σοσιαλισμού, των σκοπών του Κόμματος. Θα μετράμε υπολογίσιμα βήματα στη διεύρυνση, την ισχυροποίηση της επαναστατικής πρωτοπορίας, στις γραμμές της εργατικής τάξης.

Η ΚΕ δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες και τις βασικές προϋποθέσεις. Εχει κυκλοφορήσει η Διακήρυξη της ΚΕ που επιτρέπει, σε συνδυασμό με την πλούσια βιβλιογραφία που υπάρχει, συστηματική μελέτη. Σχεδιάζονται και προετοιμάζονται, επίσης, σειρά συζητήσεων και εκδηλώσεων.

Από τι θα εξαρτηθεί ο φιλόδοξος αυτός στόχος:

Θα κριθεί από τη σχεδιασμένη καθοδηγητική προσπάθεια των καθοδηγητικών οργάνων και των στελεχών και το κλίμα που θα δημιουργηθεί.

Θα κριθεί, όμως, σε μεγάλο βαθμό από την ατομική θέληση και προσπάθεια του κάθε μέλους του Κόμματος και της ΚΝΕ και πολλών οπαδών του Κόμματος.

Μελετώντας εκτιμήσεις και συμπεράσματα κομματικών αποφάσεων, διαπιστώνουμε ότι στον τομέα αυτό, της προσωπικής προσπάθειας και ανησυχίας από όλα τα μέλη του Κόμματος για την κατάκτηση των βασικών γνώσεων σχετικά με την επιστήμη του σοσιαλισμού, για τον συνεχή εμπλουτισμό τους, πέρα από τα μεγάλα βήματα προόδου που έχουν γίνει, υπάρχουν αρκετά προβλήματα, δυσκολίες και ισχυρά φαινόμενα υποτίμησης της σημασίας που έχει η συγκροτημένη θεωρητική γνώση, η διαρκής προσπάθεια ελέγχου της επάρκειας αυτής της γνώσης και η διαρκής συμπλήρωσή της.

Οταν διακηρύσσουμε ότι «ο δρόμος χαράχτηκε», δεν πρέπει αυτό να το αντιλαμβανόμαστε γενικά, αφηρημένα, ως γενική ευθύνη του Κόμματος, αλλά και ως προσωπική, ατομική υπόθεση και ευθύνη. Αν, δηλαδή, όλοι μας είμαστε πλήρως και απόλυτα πεισμένοι για την αναγκαιότητα και ορθότητα αυτού του δρόμου και με την καθημερινή δράση μας βαδίζουμε σε αυτόν το δρόμο. Αν είμαστε απόλυτα αφοσιωμένοι σε αυτήν την πορεία μέχρι τέλους και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

Ολοι μας πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα αν «ο δρόμος που χαράχτηκε» είναι και δικός μας δρόμος. Χαραγμένος και εδραιωμένος στη συνείδησή μας, αμετάκλητα, ακλόνητα.

Οπωσδήποτε, το μέλος του ΚΚΕ διακρίνεται για την πίστη του στο Κόμμα, στους σκοπούς του. Δεν φτάνει όμως αυτό. Χρειάζεται και η συγκροτημένη εκείνη γνώση που του επιτρέπει να αισθάνεται σιγουριά, αυτοπεποίθηση και ικανότητα να δραστηριοποιείται κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, με αντοχή και αταλάντευτη σταθερότητα, στρατευμένος στην υπόθεση της σοσιαλιστικής επανάστασης. Να υπερασπίζεται με επάρκεια τις ιδέες του σοσιαλισμού - κομμουνισμού, να τις διαδίδει και να τις εκλαϊκεύει ως πρωταρχικό και βασικό καθήκον μέσα στην καθημερινή πάλη. Να διευρύνει συνεχώς τον κύκλο των οπαδών του σοσιαλισμού και του Κόμματος. Να έχει ως κριτήριο της δράσης του την προσωπική του συμβολή στο μεγάλο έργο των κομμουνιστών.

Από τη σκοπιά αυτή, δεν υπάρχει, δεν πρέπει να υπάρχει, όριο στην κατάκτηση της γνώσης και της δράσης, ειδικά για νεότερους συντρόφους και συντρόφισσες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος από την υποτίμηση της θεωρητικής κατάρτισης, από την αίσθηση επάρκειας, μειωμένων απαιτήσεων και προσπαθειών σε αυτόν τον τομέα.

Δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε τις κάθε είδους δυσκολίες, τις μακροχρόνιες επιπτώσεις της αντεπανάστασης και συκοφάντησης της πρώτης απόπειρας οικοδόμησης του σοσιαλισμού. Από τη σκοπιά αυτή, είναι μεγάλες οι απαιτήσεις στη διαπάλη με την αστική πολιτική και το οπορτουνιστικό ρεύμα. Διαπάλη που πρέπει να στηρίζεται σε ιδεολογική υπεροχή.

Εχουμε μπροστά μας μια λαμπρή ευκαιρία όλοι μας να αναβαπτιστούμε στην επαναστατική μας θεωρία, να εξακριβώσουμε την επάρκεια του εξοπλισμού μας, να εντοπίσουμε τα κενά που έχουμε, να απαλλαγούμε από λαθεμένες και ξεπερασμένες αντιλήψεις, να νιώσουμε τη ζωογόνα δύναμη των ιδεών και την ομορφιά του αγώνα. Να συνειδητοποιείται ότι η θεωρητική γνώση και η ιδεολογική παρέμβαση είναι απαραίτητοι όροι για τη συσπείρωση και κινητοποίηση των Κομματικών και ΚΝίτικων δυνάμεων, των οπαδών και ευρύτερα εργατικών μαζών στις δύσκολες σημερινές συνθήκες.

Επομένως, τιμάμε τη μεγάλη αυτή επέτειο με ένταση προσπαθειών, για τη δημιουργική αφομοίωση της πείρας του Οχτώβρη, στα ουσιώδη ζητήματά της, για να καθορίσουμε και να επανακαθορίσουμε την πορεία μας «στο δρόμο που χαράχτηκε». Δεν τιμάμε γενικά και δεν υπερασπιζόμαστε την Οχτωβριανή Επανάσταση ως ένα ιστορικό γεγονός που ξεπεράστηκε, αλλά πάνω από όλα, τιμάμε και υπερασπιζόμαστε τα διδάγματά της ως κληρονόμοι και συνεχιστές στις σημερινές συνθήκες της μεγάλης αυτής εποποιίας προς το μέλλον.

Πρακτικά, πρέπει να εκφραστεί με ένα ατομικό πλάνο για προσωπική αυτομόρφωση, ως αφετηρία για συνεχή και σταθερή θεωρητική ανύψωση και αντίστοιχη πρακτική δράση.

Υπάρχει μεγάλος πλούτος και γκάμα εκδόσεων που μπορούν να καλύψουν τα διαφορετικά επίπεδα γνώσης και δυνατότητα για πιο δραστήρια συμμετοχή στις συλλογικά οργανωμένες ιδεολογικές συζητήσεις.

Σχεδιασμένη δουλειά για τη διάδοση του βιβλίου και τη διεύρυνση του κύκλου των οπαδών του σοσιαλισμού στο χώρο δράσης μας, στον κύκλο μας.

Εύστοχη εκλαΐκευση των εκδηλώσεων που προετοιμάζονται και εξασφάλιση μαζικής συμμετοχής ειδικά νεότερων ηλικιών, κ.ά.

Στη Διακήρυξη της ΚΕ, ανάμεσα σε άλλα, υπάρχει η παρακάτω σημαντική τοποθέτηση:

«Η μελέτη της στρατηγικής των μπολσεβίκων στην Οκτωβριανή Επανάσταση καθώς και της εξέλιξης για τη διαμόρφωσή της (από το 1905 έως το1917) οδηγεί σε ουσιώδη συμπεράσματα. Δίνει πολύτιμη πείρα για την προσέγγιση των κομμουνιστών με εργάτες και λαϊκά στρώματα, με ανώριμη ταξική συνείδηση. Οι μπολσεβίκοι κατάφεραν να συνδυάσουν πετυχημένα τη μελέτη των εξελίξεων, εσωτερικών και διεθνών, τη θεωρητική δουλειά, καθώς και τη μελέτη της πείρας από τη σκληρή ταξική πάλη της Ρωσίας.

Αυτός ο συνδυασμός είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίος από ποτέ, για να καταφέρουν οι κομμουνιστές να δουλεύουν αποτελεσματικά σε σύνθετες και δύσκολες συνθήκες, όπου ο συσχετισμός δυνάμεων είναι αρνητικός».

Και ότι «όλη η Ιστορία της Οκτωβριανής Επανάστασης και ό,τι προηγήθηκε αποδεικνύουν ότι ο αρνητικός συσχετισμός δεν είναι αιώνιος και αμετάβλητος».


Παύλος ΠΑΥΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ