Σάββατο 1 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ
Σκηνικό αυξημένης έντασης με πρόσχημα τα χημικά όπλα

Από επιχειρήσεις του συριακού στρατού κατά των τζιχαντιστών στις βόρειες επαρχίες της χώρας
Από επιχειρήσεις του συριακού στρατού κατά των τζιχαντιστών στις βόρειες επαρχίες της χώρας
ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

Συνεχίζονται οι πιέσεις που φτιάχνουν σκηνικό για κλιμάκωση της έντασης στη Συρία, με στόχο την προώθηση των μονοπωλιακών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή, ιδιαίτερα όσο εξελίσσονται οι επιχειρήσεις για τη συντριβή των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους σε Ράκα (βόρεια Συρία) και Μοσούλη (βόρειο Ιράκ).

Χτες, εμπειρογνώμονες του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) υποστήριξαν ότι χρησιμοποιήθηκε χημικό αέριο σαρίν ή κάτι που μοιάζει με σαρίν σε βάρος αμάχων της περιοχής Χαν Σεϊχούν της βόρειας συριακής επαρχίας Ιντλίμπ, σε έκθεσή τους, την οποία πραγματοποίησαν συλλέγοντας κυρίως δείγματα ατόμων που ασθένησαν και μεταφέρθηκαν στην Τουρκία, χωρίς να προσδιορίζουν τον υπεύθυνο. Ορισμένες ρωσικές κυρίως πηγές υποστήριζαν χτες ότι οι επιθεωρητές του ΟΗΕ είχαν αρνηθεί την άνοιξη πρόσκληση της Ρωσίας και του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, να μεταβούν στον τόπο της επίθεσης ώστε να συλλέξουν ακριβή δείγματα και ολοκληρωμένα στοιχεία!

Αξίζει, επίσης, να επισημανθεί το γεγονός πως η έκθεση των ειδικών αρχικά δεν δόθηκε στη δημοσιότητα επισήμως, αλλά από «διαρροή» πληροφοριών που εξασφάλισε το Γαλλικό Πρακτορείο. «Συμπτωματικά», αυτό έγινε λίγες μέρες αφότου ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν δήλωνε πως δεν έχει πρόβλημα με τον Σύρο Πρόεδρο Ασαντ, ούτε επιθυμεί την αντικατάστασή του, αλλά είναι έτοιμος να επέμβει εάν γίνει επίθεση με χημικά όπλα, και ενώ στις αρχές της βδομάδας ο Λευκός Οίκος ισχυρίστηκε ότι «διέθετε» στοιχεία που έδειχναν πιθανές προετοιμασίες των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων να πραγματοποιήσουν επίθεση με χημικά όπλα. Τα οποία, ας μην ξεχνάμε, δεν βρίσκονται πλέον στα συριακά οπλοστάσια έπειτα από τη διεθνώς επιβεβαιωμένη καταστροφή τους στη Μεσόγειο πριν λίγα χρόνια!

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη, όπως αναμενόταν, αξιοποιήθηκε ποικιλοτρόπως. Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον, έσπευσε χτες μάλιστα να βγάλει «ετυμηγορία», δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει αμφιβολία» ότι η Δαμασκός ευθύνεται για την επίθεση. Το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών χαρακτήρισε τα συμπεράσματα της έκθεσης του ΟΑΧΟ «αδιαμφισβήτητα», ζητώντας από τα μέλη του διεθνούς οργανισμού να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να καταδικάσουν, με τους εντονότερους όρους, «την απαράδεκτη παραβίαση του καθεστώτος της μη διάδοσης» των χημικών όπλων. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αργά προχτές βράδυ, ανακοίνωσε ότι η έκθεση που κυκλοφόρησαν χώρες - μέλη του ΟΑΧΟ δείχνει «γεγονότα που αντανακλούν την άθλια και ιδιαιτέρως επικίνδυνη επίδοση» της χρήσης χημικών όπλων από το καθεστώς Ασαντ.

Οσον αφορά στα μέτωπα των πολεμικών επιχειρήσεων στη Ράκα της Συρίας, οι υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ αραβικές και κουρδικές «Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις» ανακοίνωσαν πως πέτυχαν την πλήρη περικύκλωση της πόλης, κλείνοντας και την τελευταία δίοδο των τζιχαντιστών προς το νότο.

Αίσθηση αλλά όχι έκπληξη προκάλεσε η για τρίτη φορά από το περασμένο Σάββατο επίθεση ισραηλινών πολεμικών αεροπλάνων στο συριακό έδαφος, με πρόσχημα «χρήση πυρός» στα υψώματα του Γκολάν, που κατέχει το Ισραήλ από το 1967.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ