Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Ιούνη 2017 - αριθ. φύλλου: 12762

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ξεκινά σήμερα στο πάρκο ΦΙΞ το Πολιτικό - Πολιτιστικό Διήμερο για Ελληνες, μετανάστες και πρόσφυγες εργάτες

Αύριο, Σάββατο, στις 8.30 μ.μ., θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ


ΣΕΛ.  11
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Εγγυήσεις στο κεφάλαιο για «απαρέγκλιτη εφαρμογή» των αντιλαϊκών μέτρων

Στο συνέδριο του «Economist» μίλησαν χτες ο πρωθυπουργός και υπουργοί


ΣΕΛ.  3,    7

Ο λαός «πληρώνει τη νύφη» της βαθύτερης εμπλοκής...

Η Σύνοδος των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ επιβεβαίωσε τους μεγάλους κινδύνους από τους ανταγωνισμούς στην περιοχή και ανέδειξε την Ελλάδα δεύτερη σε ποσοστό δαπανών για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, ανάμεσα στα κράτη - μέλη

  • Τη διαθεσιμότητα της κυβέρνησης να αναβαθμίσει τη συμμετοχή και το ρόλο της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και αποστολές, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου, ανέπτυξε ο Ελληνας υπουργός Αμυνας στη Σύνοδο των ομολόγων του στο ΝΑΤΟ, που ολοκληρώθηκε χτες στις Βρυξέλλες.
  • Η κυβέρνηση συμφωνεί και επιδιώκει να ενισχυθεί ο ρόλος του ΝΑΤΟ στη νότια πτέρυγα, που περιλαμβάνει και τη Μεσόγειο, διεκδικώντας μάλιστα αυξημένη συμμετοχή της Ελλάδας.
  • Τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς επιβεβαιώνουν τα στοιχεία που κατατάσσουν την Ελλάδα δεύτερη στη λίστα με τα κράτη - μέλη που δαπανούν τα περισσότερα χρήματα ως ποσοστό του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες, σχετικές με τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

ΣΕΛ.  4

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διέξοδος στον αντίθετο δρόμο

Οι «αναδιαρθρώσεις» και οι «μεταρρυθμίσεις», που κρίνονται αναγκαίες στην προοπτική ανάκαμψης του κεφαλαίου, βρίσκονται σταθερά στην πρώτη γραμμή της αντιλαϊκής επίθεσης, ενώ γύρω απ' αυτό το ζήτημα εκδηλώνονται στρατηγικές συμπλεύσεις της κυβέρνησης, του κουαρτέτου και των άλλων κομμάτων της αστικής διαχείρισης.

Το συμπέρασμα αυτό ενισχύεται από τις τοποθετήσεις υπουργών της κυβέρνησης, των στελεχών της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και βέβαια των εκπροσώπων εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων, στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου που οργανώθηκε από τον «Economist» στην Αθήνα.

«Ενα το κρατούμενο» είναι η απαρέγκλιτη τήρηση της συμφωνίας του Γιούρογκρουπ, όπως «κλείδωσε» μετά τη 2η «αξιολόγηση». Ολοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν με θερμά λόγια σ' αυτήν, αναγνωρίζοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να νομοθετήσει αντιλαϊκά προαπαιτούμενα, που η εφαρμογή τους ξεπερνάει ακόμα και τον ορίζοντα του 3ου μνημονίου, στρώνοντας το έδαφος για επιπλέον μέτρα, στο όνομα της διευθέτησης του χρέους.

Οπως προκύπτει από τις τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών στο συνέδριο, το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται μπαράζ από αντιλαϊκά νομοσχέδια, που θα ενσωματώνουν τα δεκάδες «προαπαιτούμενα», με άξονα την ανταγωνιστικότητα, τη διαμόρφωση «κατάλληλου» επιχειρηματικού κλίματος, την προσέλκυση επενδύσεων, την κλιμάκωση των ιδιωτικοποιήσεων κ.ά.

Μάλιστα, όπως είπε στην ομιλία του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, η κυβέρνηση διεκδικεί «την ιδιοκτησία όσων έχουν εφαρμοστεί μέχρι τώρα», κάνοντας «σινιάλο» στους εταίρους και στο κεφάλαιο για την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει με τους ίδιους και ταχύτερους ρυθμούς την εφαρμογή των συμφωνημένων μέτρων.

Πάνω εκεί «κούμπωσαν» και οι «παραινέσεις» της εκπροσώπου του ΔΝΤ στο κουαρτέτο, Ντ. Βελκουλέσκου, να επιταχύνει η κυβέρνηση τις «μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας», προσθέτοντας με νόημα ότι «δεν πρέπει να πάρει πίσω» μετά το 2018 τις «μεταρρυθμίσεις» που έγιναν στην αγορά εργασίας τα προηγούμενα χρόνια. Είναι φανερό ότι από τώρα στρώνεται το έδαφος για αλλαγή προς το χειρότερο της εργατικής νομοθεσίας, με παγίωση και επέκταση του σημερινού άθλιου καθεστώτος.

Το ίδιο στίγμα έδωσε και ο εκπρόσωπος του ESM, ο οποίος μίλησε στο συνέδριο, λέγοντας με έμφαση ότι «είμαστε στα μισά του δρόμου και μένουν ακόμη πολλά να γίνουν». Δηλαδή, ακόμα και αν η οικονομία περάσει σε φάση ανάκαμψης, έστω και αναιμικής, όπως προβλέπουν ευρωπαϊκοί και διεθνείς οργανισμοί, οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις και οι θυσίες για το λαό έχουν ακόμα ...μέλλον.

Στην πραγματικότητα, είναι βαρέλι δίχως πάτο, για να τροφοδοτούνται και να θωρακίζονται διαρκώς η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία του κεφαλαίου. Αυτό ακριβώς συμπυκνώνουν οι προσπάθειες της κυβέρνησης για τη «δημιουργία ενός φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος μέσα από ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο με σαφείς και σταθερούς κανόνες», που ανέλυσε στο ίδιο συνέδριο ο υπουργός Οικονομίας.

Ο λαός έχει τώρα την πείρα να δει καλύτερα τις εξελίξεις και να μην αιφνιδιαστεί. Ο στόχος της καπιταλιστικής ανάκαμψης όχι μόνο δεν οδηγεί σε ανακούφιση και ανάκτηση δικαιωμάτων, αλλά προϋποθέτει κλιμάκωση της επίθεσης, με ένταση της εκμετάλλευσης και τη δημιουργία περισσότερου «ζωτικού χώρου» για τα μονοπώλια, σε βάρος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Επομένως, να μη δεχτεί ο λαός να βάλει το κεφάλι του στον ντορβά, όπως τον καλούν η κυβέρνηση και οι σύμμαχοί της στις διάφορες ιμπεριαλιστικές ενώσεις και οργανισμούς. Διέξοδος υπάρχει στον αντίθετο δρόμο, αυτόν της σύγκρουσης με το κεφάλαιο, για ανάκτηση των απωλειών και ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.


ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ
Παρακαταθήκη η πείρα της απεργίας στον αγώνα για μόνιμη και σταθερή δουλειά

Ολοκληρωμένο σχέδιο συνέχισης του αγώνα, με εναλλαγές μορφών πάλης, κατέθεσε η ΔΑΣ - ΟΤΑ στη χτεσινή συνεδρίαση της Ομοσπονδίας, όπου με ευθύνη της «Συνδικαλιστικής Ανατροπής» και της ΔΑΚΕ δεν πάρθηκε καμιά απόφαση για κινητοποιήσεις. «Εχουμε μπροστά μας ένα σκληρό και διαρκή αγώνα που δεν τελειώνει σήμερα. Συνεχίζουμε», τονίζει η ΔΑΣ, μετά τη χτεσινή απεργία και την πανελλαδική συγκέντρωση, στην Αθήνα, των εργαζομένων στους ΟΤΑ.


ΣΕΛ.  9


ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Απροετοίμαστα για το κύμα καύσωνα

ΣΕΛ.  20
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Δυναμώνει το παζάρι πάνω στο διχοτομικό σχέδιο

ΣΕΛ.  5
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
«Φακέλωμα» ευρωενωσιακών διαστάσεων στο όνομα της ασφάλειας

ΣΕΛ.  6
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΦΟΡΕΙΣ
Από αύριο τα Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα σε νησιά του Αιγαίου

ΣΕΛ.  10


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org