Σάββατο 1 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υποκρισία

Τις προηγούμενες μέρες, με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συμβασιούχων στην Καθαριότητα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδωσε για άλλη μια φορά τα ρέστα της στην προπαγάνδα, στον αποπροσανατολισμό και την υποκρισία. Εκτός, λοιπόν, απ' όλα τα υπόλοιπα, εμφανιζόταν να είναι αντίθετη με την ιδιωτικοποίηση του τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και κοπτόταν δήθεν να παραμείνει ο τομέας αυτός στους δήμους, όπου έτσι κι αλλιώς η ανταποδοτικότητα «πάει σύννεφο». Αυτό, βέβαια, όπως γράφουμε και σήμερα στη στήλη «Αποκαλυπτικά», είναι ένα τεράστιο ψέμα, αφού με τη ρύθμιση που έφερε, στρώνει το έδαφος στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών στον τομέα της Καθαριότητας, σε συμφωνίες για την είσοδο εργολάβων, σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε εντατικοποίηση της εργασίας κ.λπ. Πρόκειται, άλλωστε, για την ίδια κυβέρνηση που έχει συμφωνήσει και προωθεί ιδιωτικοποιήσεις σε όλους τους τομείς, όπως στη ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ, στα αεροδρόμια, στα λιμάνια κ.λπ., για να ανοίξει νέα κερδοφόρα πεδία δράσης για το κεφάλαιο. Τα σκουπίδια θα αφήσει απέξω;

Αντιλαϊκό ποδαρικό

Σύμφωνα με τις κρατικές υπηρεσίες, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα φτάσει στο 3,2% του ΑΕΠ το 2017, έναντι στόχου για 2,8%, ενώ και το κρατικό χρέος αναμένεται να καταγραφεί στα 2,147 τρισ. ευρώ, φέρνοντας τη γαλλική οικονομία «σε πολύ δύσκολη κατάσταση», όπως είπε τις προάλλες ο πρωθυπουργός της χώρας, προειδοποιώντας για «επικίνδυνο ρεκόρ». Τι σκέφτεται να κάνει η νέα κυβέρνηση Μακρόν, που ανέλαβε τα ηνία μέσα σε ντελίριο ενθουσιασμού στη Γαλλία και στην Ευρώπη; Σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό, το χρέος είναι «απειλή για την εθνική κυριαρχία της χώρας μας» και επομένως χρειάζεται να «καταρτιστεί ένας προϋπολογισμός σοβαρός, αξιόπιστος, σε ειλικρινή βάση», που «θα περιορίσει το έλλειμμα στο 3% αυτήν τη χρονιά». Εξήγησε, μάλιστα, ότι «δεν θα το κάνουμε αυξάνοντας τους φόρους, αλλά με μέτρα εξοικονόμησης» του κόστους λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού. Αν προσθέσουμε στα παραπάνω την υποσημείωση του ίδιου, ότι η απόκλιση που καταγράφεται ήδη στην εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι της τάξης των 8 δισ. ευρώ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι έρχεται μεγάλο μαχαίρι σε κρατικές δαπάνες, που θα πλήξει κι άλλο τα λαϊκά στρώματα στη Γαλλία. Αν αυτό συνδυαστεί και με την επικείμενη «μεταρρύθμιση» στα Εργασιακά, τότε με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η κυβέρνηση Μακρόν κάνει το πιο εντυπωσιακό αντιλαϊκό ...ποδαρικό των τελευταίων χρόνων στη Γαλλία.

Οσα τραγούδια και να πουν...

Νέος κουρνιαχτός έχει σηκωθεί γύρω από το μάθημα των Θρησκευτικών, με την κυβέρνηση και την Εκκλησία από τη μια να σφίγγουν τα χέρια και να είναι ευχαριστημένοι, έχοντας βρει τη «χρυσή τομή» της συναίνεσης για την οποία κόπτεται πρωτίστως το υπουργείο Παιδείας, και από την άλλη διάφορους άλλους «ψευτοπροοδευτικούς» τριγύρω να σκορπάνε γκρίνιες για... τα τραγούδια που αφαιρέθηκαν από τα νέα αναλυτικά προγράμματα. Για άλλη μια φορά η αντιπαράθεση αποπροσανατολίζει και κρύβει την ουσία. Η κυβέρνηση δεν έκανε καμιά σπουδαία τομή, που τάχα τώρα την παίρνει πίσω. Τα προγράμματα που παρουσίασε το φθινόπωρο, που διδάχτηκαν οι μαθητές όλη τη χρονιά και που τώρα τα χειροκροτεί και η Εκκλησία, επιχειρούν να συνδυάσουν τον δογματικό, σκοταδιστικό χαρακτήρα του μαθήματος με τις αντιλήψεις του αστικού κοσμοπολιτισμού, ενσωματώνοντας τις πιο σύγχρονες αντιπαιδαγωγικές αντιλήψεις που ενισχύουν τη μορφωτική ημιμάθεια. Δεν πρόκειται για προγράμματα σπουδών που στοχεύουν να βοηθήσουν το παιδί να αντιληφθεί πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος που μας περιβάλλει, πώς λειτουργεί στη βάση νομοτελειών της φύσης, πώς δημιουργήθηκαν οι κοινωνίες, πώς εξελίχθηκαν και στη βάση ποιων αντικειμενικών κανόνων λειτουργούν... Οσα τραγούδια κι αν προσθαφαιρέσουν, αυτός ο χαρακτήρας δεν αλλάζει.

Να ψαχτούν καλύτερα

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, η ΕΡΤ φρόντισε να διαφημίσει όλα εκείνα τα προγράμματα που συντηρούν το πρόβλημα, αντί να το αντιμετωπίζουν στη ρίζα. Ετσι, σε ρεπορτάζ για τις εκδηλώσεις όπου συμμετείχε και ο ΟΚΑΝΑ, μάθαμε ότι στα προγράμματα που διαχειρίζεται ο Οργανισμός, οι χρήστες ηρωίνης παίρνουν «ένα φάρμακο» που «λειτουργεί περίπου όπως η ηρωίνη». Οτι στόχος είναι ο χρήστης να «ξεχνάει για λίγο» την κατάσταση και το πρόβλημα. Τα υποκατάστατα, όμως, που υπηρετούν τη λογική της «μείωσης της βλάβης», πέρα από το ότι δεν λύνουν το πρόβλημα, οδηγούν σε αντίστοιχη εξάρτηση, ακόμα και σε θανάτους. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη διεθνή έκθεση για τα ναρκωτικά που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων που σχετίζονται με τη μεθαδόνη, ένα από τα υποκατάστατα της ηρωίνης, ξεπερνάει τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με τη χρήση ηρωίνης σε χώρες όπως η Δανία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Κροατία. Ενώ το 2015, σε 17 ευρωπαϊκές χώρες καταγράφεται ότι πάνω από το 10% του συνόλου των χρηστών οπιοειδών, ανέφεραν ως κύρια ουσία χρήσης τα υποκατάστατα. Την επόμενη φορά, επομένως, ας ψαχτεί λίγο περισσότερο η ΕΡΤ, πριν ξεκινήσει τα πανηγύρια για το πόσο καλά τα καταφέρνει αυτή η κυβέρνηση και στη διαχείριση του ζητήματος των ναρκωτικών.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org