Σάββατο 1 Ιούλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Υποκρισία

Τις προηγούμενες μέρες, με αφορμή τις απεργιακές κινητοποιήσεις των συμβασιούχων στην Καθαριότητα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έδωσε για άλλη μια φορά τα ρέστα της στην προπαγάνδα, στον αποπροσανατολισμό και την υποκρισία. Εκτός, λοιπόν, απ' όλα τα υπόλοιπα, εμφανιζόταν να είναι αντίθετη με την ιδιωτικοποίηση του τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και κοπτόταν δήθεν να παραμείνει ο τομέας αυτός στους δήμους, όπου έτσι κι αλλιώς η ανταποδοτικότητα «πάει σύννεφο». Αυτό, βέβαια, όπως γράφουμε και σήμερα στη στήλη «Αποκαλυπτικά», είναι ένα τεράστιο ψέμα, αφού με τη ρύθμιση που έφερε, στρώνει το έδαφος στην αύξηση των ανταποδοτικών τελών στον τομέα της Καθαριότητας, σε συμφωνίες για την είσοδο εργολάβων, σε υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, σε εντατικοποίηση της εργασίας κ.λπ. Πρόκειται, άλλωστε, για την ίδια κυβέρνηση που έχει συμφωνήσει και προωθεί ιδιωτικοποιήσεις σε όλους τους τομείς, όπως στη ΔΕΗ, στην ΕΥΔΑΠ, στα αεροδρόμια, στα λιμάνια κ.λπ., για να ανοίξει νέα κερδοφόρα πεδία δράσης για το κεφάλαιο. Τα σκουπίδια θα αφήσει απέξω;

Αντιλαϊκό ποδαρικό

Σύμφωνα με τις κρατικές υπηρεσίες, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας θα φτάσει στο 3,2% του ΑΕΠ το 2017, έναντι στόχου για 2,8%, ενώ και το κρατικό χρέος αναμένεται να καταγραφεί στα 2,147 τρισ. ευρώ, φέρνοντας τη γαλλική οικονομία «σε πολύ δύσκολη κατάσταση», όπως είπε τις προάλλες ο πρωθυπουργός της χώρας, προειδοποιώντας για «επικίνδυνο ρεκόρ». Τι σκέφτεται να κάνει η νέα κυβέρνηση Μακρόν, που ανέλαβε τα ηνία μέσα σε ντελίριο ενθουσιασμού στη Γαλλία και στην Ευρώπη; Σύμφωνα με τον Γάλλο πρωθυπουργό, το χρέος είναι «απειλή για την εθνική κυριαρχία της χώρας μας» και επομένως χρειάζεται να «καταρτιστεί ένας προϋπολογισμός σοβαρός, αξιόπιστος, σε ειλικρινή βάση», που «θα περιορίσει το έλλειμμα στο 3% αυτήν τη χρονιά». Εξήγησε, μάλιστα, ότι «δεν θα το κάνουμε αυξάνοντας τους φόρους, αλλά με μέτρα εξοικονόμησης» του κόστους λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού. Αν προσθέσουμε στα παραπάνω την υποσημείωση του ίδιου, ότι η απόκλιση που καταγράφεται ήδη στην εκτέλεση του προϋπολογισμού είναι της τάξης των 8 δισ. ευρώ, αντιλαμβάνεται κανείς ότι έρχεται μεγάλο μαχαίρι σε κρατικές δαπάνες, που θα πλήξει κι άλλο τα λαϊκά στρώματα στη Γαλλία. Αν αυτό συνδυαστεί και με την επικείμενη «μεταρρύθμιση» στα Εργασιακά, τότε με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε ότι η κυβέρνηση Μακρόν κάνει το πιο εντυπωσιακό αντιλαϊκό ...ποδαρικό των τελευταίων χρόνων στη Γαλλία.

Οσα τραγούδια και να πουν...

Νέος κουρνιαχτός έχει σηκωθεί γύρω από το μάθημα των Θρησκευτικών, με την κυβέρνηση και την Εκκλησία από τη μια να σφίγγουν τα χέρια και να είναι ευχαριστημένοι, έχοντας βρει τη «χρυσή τομή» της συναίνεσης για την οποία κόπτεται πρωτίστως το υπουργείο Παιδείας, και από την άλλη διάφορους άλλους «ψευτοπροοδευτικούς» τριγύρω να σκορπάνε γκρίνιες για... τα τραγούδια που αφαιρέθηκαν από τα νέα αναλυτικά προγράμματα. Για άλλη μια φορά η αντιπαράθεση αποπροσανατολίζει και κρύβει την ουσία. Η κυβέρνηση δεν έκανε καμιά σπουδαία τομή, που τάχα τώρα την παίρνει πίσω. Τα προγράμματα που παρουσίασε το φθινόπωρο, που διδάχτηκαν οι μαθητές όλη τη χρονιά και που τώρα τα χειροκροτεί και η Εκκλησία, επιχειρούν να συνδυάσουν τον δογματικό, σκοταδιστικό χαρακτήρα του μαθήματος με τις αντιλήψεις του αστικού κοσμοπολιτισμού, ενσωματώνοντας τις πιο σύγχρονες αντιπαιδαγωγικές αντιλήψεις που ενισχύουν τη μορφωτική ημιμάθεια. Δεν πρόκειται για προγράμματα σπουδών που στοχεύουν να βοηθήσουν το παιδί να αντιληφθεί πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος που μας περιβάλλει, πώς λειτουργεί στη βάση νομοτελειών της φύσης, πώς δημιουργήθηκαν οι κοινωνίες, πώς εξελίχθηκαν και στη βάση ποιων αντικειμενικών κανόνων λειτουργούν... Οσα τραγούδια κι αν προσθαφαιρέσουν, αυτός ο χαρακτήρας δεν αλλάζει.

Να ψαχτούν καλύτερα

Με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα Κατά των Ναρκωτικών, η ΕΡΤ φρόντισε να διαφημίσει όλα εκείνα τα προγράμματα που συντηρούν το πρόβλημα, αντί να το αντιμετωπίζουν στη ρίζα. Ετσι, σε ρεπορτάζ για τις εκδηλώσεις όπου συμμετείχε και ο ΟΚΑΝΑ, μάθαμε ότι στα προγράμματα που διαχειρίζεται ο Οργανισμός, οι χρήστες ηρωίνης παίρνουν «ένα φάρμακο» που «λειτουργεί περίπου όπως η ηρωίνη». Οτι στόχος είναι ο χρήστης να «ξεχνάει για λίγο» την κατάσταση και το πρόβλημα. Τα υποκατάστατα, όμως, που υπηρετούν τη λογική της «μείωσης της βλάβης», πέρα από το ότι δεν λύνουν το πρόβλημα, οδηγούν σε αντίστοιχη εξάρτηση, ακόμα και σε θανάτους. Σύμφωνα, μάλιστα, με τη διεθνή έκθεση για τα ναρκωτικά που δημοσιοποιήθηκε πρόσφατα, ο αριθμός των καταγεγραμμένων θανάτων που σχετίζονται με τη μεθαδόνη, ένα από τα υποκατάστατα της ηρωίνης, ξεπερνάει τον αριθμό των θανάτων που σχετίζονται με τη χρήση ηρωίνης σε χώρες όπως η Δανία, η Ιρλανδία, η Γαλλία, η Κροατία. Ενώ το 2015, σε 17 ευρωπαϊκές χώρες καταγράφεται ότι πάνω από το 10% του συνόλου των χρηστών οπιοειδών, ανέφεραν ως κύρια ουσία χρήσης τα υποκατάστατα. Την επόμενη φορά, επομένως, ας ψαχτεί λίγο περισσότερο η ΕΡΤ, πριν ξεκινήσει τα πανηγύρια για το πόσο καλά τα καταφέρνει αυτή η κυβέρνηση και στη διαχείριση του ζητήματος των ναρκωτικών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1876 Η Σερβία κηρύσσει τον πόλεμο στην οθωμανική αυτοκρατορία. Την επόμενη μέρα ακολουθεί το Μαυροβούνιο. Ο πόλεμος θα οδηγήσει στην πλήρη ανεξαρτησία τους το 1878.

1921 Αρχίζει το 1ο - ιδρυτικό - Συνέδριο του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας στη Σαγκάη (1 - 5/7/1921).

1923 Πεθαίνει ο λογοτέχνης Κωνσταντίνος Θεοτόκης.

1925 Η κυβέρνηση της Καντόνας (Κουομιτάνγκ) ανακηρύσσεται Εθνική Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Κίνας και δημιουργεί εθνικό επαναστατικό στρατό, στον οποίο κεντρικές καθοδηγητικές θέσεις κατέχουν οι κομμουνιστές.

1941 Συνέρχεται η 6η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ (1 - 3/7/1941). Συνέβαλε αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση του Κόμματος, που είχε δεχτεί σκληρά χτυπήματα από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, ενώ έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία του κινήματος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

1942 Οι δυνάμεις κατοχής εκτελούν στη Θεσσαλονίκη τους νεολαίους κομμουνιστές Βακαλόπουλο και Καρανταή, μέλη της ΟΚΝΕ, που ανήκαν σε ομάδα σαμποτέρ του ΕΛΑΣ.

1944 Τμήματα της ΧΙΙΙ Μεραρχίας του ΕΛΑΣ επιτίθενται στους Γερμανούς στην Αμφισσα και δίνουν σκληρή μάχη, που κράτησε σχεδόν 12 ώρες. Οι Γερμανοί είχαν 450 νεκρούς και τραυματίες και σημαντικές υλικές ζημιές σε οχήματα, αποθήκες πυρομαχικών, καυσίμων κ.ά. Την ίδια μέρα, το 6ο Σύνταγμα του ΕΛΑΣ Αργολιδοκορινθίας χτυπά και διαλύει ισχυρό τάγμα Γερμανών και ταγματασφαλιτών, που είχε διεισδύσει στη Στυμφαλία, προκειμένου να κάψει τη σοδειά των αγροτών και να στερήσει από τους αντάρτες κάθε δυνατότητα ανεφοδιασμού.

1944 Ξεκινά η διεθνής οικονομική Διάσκεψη του Μπρέτον Γουντς. Απόρροιά της η αντικατάσταση του χρυσού από το δολάριο ως μέσου διεθνών συναλλαγών, η υιοθέτηση της Γενικής Συμφωνίας Δασμών - Εμπορίου (GATT), η δημιουργία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

1949 Τμήματα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στο μέτωπο του Γράμμου τσακίζουν τον κυβερνητικό στρατό που επιχειρεί στην περιοχή της Πυρσόγιαννης.

1962 Διεξάγεται δημοψήφισμα στην Αλγερία. Η πρώην γαλλική αποικία κηρύσσεται ανεξάρτητη.

1967 Αποφασίζεται η συγκρότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της γνωστής Κομισιόν, από τους ηγέτες των κρατών - μελών της ΕΟΚ.

1968 Υπογράφεται μεταξύ ΕΣΣΔ και ΗΠΑ Σύμφωνο για τη μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων.

1972 Τίθεται σε εφαρμογή η συμφωνία της χούντας με τους Αμερικανούς για την παραχώρηση ελληνικών λιμανιών στον 6ο Στόλο.

1974 Πεθαίνει ο Χουάν Περόν. Διετέλεσε Πρόεδρος της Αργεντινής το 1946 - 1955 και το 1973 - 1974.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org