Φωτιά και στο Κρυονέρι Αττικής
Μεγάλο το μέτωπο της φωτιάς στην Κορώνη |
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπήρχαν τρεις διαφορετικές εστίες φωτιάς κοντά σε σπίτια, περιμετρικά της Κορώνης, στις περιοχές Σαράντου και Τουρλάκου. Στον τόπο επιχειρούσαν 28 πυροσβέστες με 12 οχήματα, πεζοπόρο τμήμα έξι ατόμων, τρία αεροπλάνα πεζετέλ και δυο καναντέρ. Βασικό μέλημα των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν να κρατηθεί το πύρινο μέτωπο μακριά από τα πρώτα σπίτια της περιοχής. Οχήματα και πυροσβέστες έσπευσαν από Καλαμάτα, Πύλο, Πεταλίδι και Μελιγαλά. Το πιο ανησυχητικό σημείο του πύρινου μετώπου το απόγευμα ήταν κοντά σε σούπερ μάρκετ της περιοχής. Αργά χτες το απόγευμα, οι πληροφορίες μιλούσαν για μια σχετική βελτίωση σε ό,τι αφορά τον έλεγχο της φωτιάς.
Η φωτιά στο Κρυονέρι Αττικής εντοπιζόταν σε ρεματιά και στον τόπο επιχειρούσαν 24 πυροσβέστες με 12 οχήματα, δυο ομάδες πεζοπόρων και τρία ελικόπτερα. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής μιλούσαν χτες το απόγευμα για μη ενεργό μέτωπο.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι προχτές το απόγευμα, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής και σε συζήτηση για την πυροπροστασία, ο Γιάννης Μανουσογιαννάκης, εκλεγμένος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Από τις 10 του Μάη, με τη χρονική έναρξη της αντιπυρικής περιόδου, έχουμε ζητήσει να συζητήσουμε στο Συμβούλιο για την κατάσταση και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για την προστασία των δασών και της λαϊκής περιουσίας από τις πυρκαγιές. Το θέσαμε έγκαιρα γιατί στόχος μας είναι να προλάβουμε, που αυτό σημαίνει προετοιμασία, ετοιμότητα, σχέδιο και όχι πάνω στα αποκαΐδια να ανοίξουμε τη συζήτηση για τις ευθύνες της κυβέρνησης, της Περιφέρειας, των δήμων, που ο ένας θα πετά το μπαλάκι στον άλλο, για να κρύψετε ότι όλοι μαζί είστε υπεύθυνοι.
(...) Δυστυχώς σήμερα η κατάσταση σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια είναι δυσκολότερη, κατά συνέπεια και οι κίνδυνοι μεγαλύτεροι. Ο βασικός κίνδυνος είναι ότι τα δάση είναι στο στόχαστρο του μεγάλου κεφαλαίου για επιχειρηματική εκμετάλλευση. Ταυτόχρονα:
Η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου βρίσκει τη Δασική Υπηρεσία σε δυσμενέστερη κατάσταση, υποστελεχωμένη, αφού, με το ελάχιστο επιστημονικό δυναμικό που τη στελεχώνει, καλείται να ανταποκριθεί στα πρόσθετα καθήκοντα, όπως η ανάρτηση των δασικών χαρτών.
Το επίσης υποστελεχωμένο Πυροσβεστικό Σώμα βρίσκεται σε χειρότερη κατάσταση, που επιδεινώνεται από την έλλειψη υποδομών και τον απαρχαιωμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό εναέριων και επίγειων μέσων. Σε αυτά τα προβλήματα έρχονται να προστεθούν νέα, τα οποία γεννά η πολιτική της κυβέρνησης, με σωρεία μεταθέσεων, χωρίς τη θέληση των πυροσβεστών, για την κάλυψη των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών στα περιφερειακά αεροδρόμια της FRAPORT, στα Πυροσβεστικά Κλιμάκια των ιδιωτικοποιημένων οδικών αξόνων, αλλά και των κενών θέσεων.
(...) Η πυροπροστασία του δασικού πλούτου, αλλά και γενικότερα, εξασφαλίζεται μέσω μιας σειράς μέτρων πρόληψης πυρκαγιών, όπως:
-- Καθαρισμός και απομάκρυνση της βλάστησης και των ξερών χόρτων που υπάρχουν στους ορεινούς όγκους, στις διαχωριστικές νησίδες εθνικών οδών, αυτοκινητοδρόμων και τα πρανή αυτών, καθώς αποτελούν επικίνδυνη καύσιμη ύλη.
-- Ελεγχος του δασικού οδικού δικτύου, συντήρησή του και διάνοιξη τυχόν κλειστών τμημάτων του, ώστε να είναι εφικτή η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων.
-- Ελεγχος των δικτύων παροχής νερού που χρησιμοποιούνται για την πυρόσβεση στους ορεινούς όγκους και επέκτασή τους, καθώς και των δεξαμενών νερού και των κρουνών που υπάρχουν σε φυλάκια κ.λπ., ώστε να βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και έτοιμα για χρήση σε περίπτωση πυρκαγιάς.
-- Λήψη μέριμνας για τον καθαρισμό οικοπέδων με σκουπίδια, ξερά χόρτα κ.λπ., τα οποία μπορεί να αποτελέσουν εύφλεκτη ύλη.
Η απουσία λήψης των προληπτικών αυτών μέτρων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς και καταστροφής των δασών».