Τετάρτη 28 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ
Κάλεσμα στους εργαζόμενους να απαιτήσουν μέτρα προστασίας ενόψει καύσωνα

Ο καύσωνας που αναμένεται να πλήξει αυτές τις μέρες πολλές περιοχές της χώρας θα μετατρέψει πολλούς εργασιακούς χώρους σε καμίνια, με σοβαρές επιπτώσεις στους εργαζόμενους. Σ' αυτές τις συνθήκες, εξαιτίας του κυνηγιού του κέρδους από το κεφάλαιο, οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλέψουν μέχρι τελικής πτώσης, στο όνομα της συνέχισης της παραγωγής, των προθεσμιών για την παράδοση των εμπορευμάτων, της «εξυπηρέτησης του πελάτη», της «ανταγωνιστικότητας» κ.λπ.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, και με δεδομένες τις συνθήκες εργασίας αλλά και τη στάση πολλών εργοδοτών, εργατικά συνδικάτα παίρνουν πρωτοβουλίες απαιτώντας από την εργοδοσία μέτρα προστασίας των εργαζομένων και απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους να τα διεκδικήσουν.

Σε αυτό το πλαίσιο, με πρωτοβουλία του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) υπογραμμίζει: «Δεν χωράει κανένας εφησυχασμός, καμιά επανάπαυση με πρόφαση το πώς αντιλαμβάνεται ο καθένας μας τις σωματικές του αντοχές. Πολύ περισσότερο όταν και για τα ζητήματα αυτά δεν πρόκειται κανείς άλλος να φροντίσει για την υγεία μας εκτός από εμάς τους ίδιους και τα ταξικά σωματεία μας. Για την εργοδοσία η κερδοφορία είναι πρωτεύον ζήτημα. Κέρδη και εργατικά συμφέροντα δε συμβιβάζονται, γι' αυτό και ποτέ δεν παίρνονται ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας των εργαζομένων».

Το ΕΚΛ καλεί τους εργαζόμενους ν' απαιτήσουν:

-- Αμεση διακοπή όλων των υπαίθριων εργασιών καθώς και των εργασιών σε ιδιαίτερα επιβαρυμένους θερμικά χώρους (γιαπιά, μηχανοστάσια, χυτήρια, ναυπηγικές εργασίες, υαλουργίες, μηχανουργεία, θερμοκήπια κτλ.) όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38 βαθμούς, με πλήρη καταβολή του μεροκάματου χωρίς καμία περικοπή.

-- Περιορισμό άλλων βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.

-- Αποχή από την εργασία των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες κτλ.), με πλήρη καταβολή του μεροκάματου.

-- Υπαρξη διαλειμμάτων κατάλληλης διάρκειας για τη μείωση της θερμικής καταπόνησης.

-- Δημιουργία κατάλληλων κλιματισμένων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση.

-- Διάθεση σε συνεχή βάση πόσιμου δροσερού νερού κοντά στο χώρο εργασίας.

-- Υπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό.

-- Επαρκή γενικό εξαερισμό σε όλους τους χώρους εργασίας, με εγκατάσταση ανεμιστήρων στα ψηλά σημεία των αιθουσών και αερισμό με φυγοκεντρικούς ανεμιστήρες. Ανανέωση του αέρα των εργασιακών χώρων με προσαγωγή νωπού αέρα και ταυτόχρονη απαγωγή του αέρα του χώρου εργασίας.

-- Απαγωγή των ρύπων και του θερμού αέρα όσο το δυνατόν πιο κοντά στην πηγή τους.

-- Μόνωση των πηγών θερμότητας (μεγάλων μηχανών κτλ.). Θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ