Σάββατο 24 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Την Τετάρτη ξεκινά η συνάντηση στην Ελβετία

Διεργασίες στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, με επίκεντρο το έγγραφο που παρέδωσε στις δυο πλευρές ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ

Από τη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ στις αρχές Ιούνη, όπου ανακοινώθηκε και η συνέχιση της Διάσκεψης
Από τη συνάντηση με τον γγ του ΟΗΕ στις αρχές Ιούνη, όπου ανακοινώθηκε και η συνέχιση της Διάσκεψης
ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι προετοιμασίες για τη συνάντηση που θα γίνει την Τετάρτη στο θέρετρο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας, δίνοντας συνέχεια στη Διάσκεψη για το Κυπριακό που ξεκίνησε τον περασμένο Γενάρη και σηματοδοτώντας την ένταση των προσπαθειών για να βρεθεί συμβιβασμός στην προώθηση του νέου σχεδίου διχοτόμησης της Κύπρου, αλληλεπιδρώντας με ισχυρές ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες ειδικά σε Ενέργεια και Ασφάλεια.

Χτες, ο εκπρόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης Ν. Χριστοδουλίδης μετέφερε την ικανοποίηση του Κύπριου Προέδρου για την «κοινή προσέγγιση» που εξέφρασαν οι ευρωπαϊκές χώρες «όσον αφορά το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων», προσθέτοντας ότι «δεν μπορούμε εν έτει 2017 να μιλάμε για εγγυήσεις σε ένα κράτος - μέλος της ΕΕ».

Την ίδια στιγμή, ενδεικτικές των ευρύτερων διαστάσεων που έχουν οι συνομιλίες ήταν και οι επισημάνσεις του ότι «για να μπορεί να προχωρήσει αυτή η σχέση Βρυξελλών - Τουρκίας, θα πρέπει πάνω απ' όλα η Τουρκία να εργαστεί πολύ συγκεκριμένα για την επίλυση του Κυπριακού».

Μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση έστειλε τις θέσεις της για το έγγραφο Αϊντε, παρατηρώντας ως «άξιο αναφοράς» το γεγονός «ότι υπάρχουν κοινές, αν θέλετε, τοποθετήσεις με τη βρετανική κυβέρνηση σε κάποια σημεία που αναφέρονται στο προσχέδιο».

Από τη μεριά του, και ο Ελληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επισήμανε πως το Κυπριακό είναι «ίσως το πιο κρίσιμο διακύβευμα για την αναβάθμιση του περιφερειακού και διεθνούς ρόλου της ΕΕ», αλλά και ότι «η ΕΕ δοκιμάζεται σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, δοκιμάζει τις δυνατότητες και στο Κυπριακό» και μπορεί να δώσει «μια νέα προοπτική όχι μόνο στην επανενωμένη Κύπρο, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή».

Αντιδράσεις κομμάτων

Στη Λευκωσία, συνεχίζονται οι συζητήσεις στον απόηχο της κατάθεσης του εγγράφου Αϊντε, που, σύμφωνα με διαρροές, μιλά για «αναμόρφωση» της στρατιωτικής παρουσίας της Τουρκίας, ψάχνει αντικαταστάτη του σημερινού συστήματος Εγγυήσεων, προβλέπει ουσιαστικά κατάργηση της Συνθήκης με την οποία ιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία το 1960, συγκαταλέγει στα μέρη που θα υπογράφουν μια «Συνθήκη Εφαρμογής» της λύσης την «Ενωμένη Κύπρο» και όχι την Κυπριακή Δημοκρατία.

Βεβαίως, οι επιφυλάξεις όπως και γενικά οι συζητήσεις για το περιεχόμενο των συνομιλιών για Ασφάλεια και Εγγυήσεις αποτελούν έκφραση και ενδοαστικών αλλά και ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, σημείωσε για το έγγραφο ότι υπάρχουν ορισμένα σημεία για τα οποία υπάρχουν παρατηρήσεις, προσθέτοντας ωστόσο ότι «γενικά κρίνουμε ότι το έγγραφο αυτό κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση. Παραμένει από εκεί και πέρα ένα έγγραφο εργασίας».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου, σε χτεσινή του δήλωση ανέφερε ότι το κοινό έγγραφο δεν είναι έγγραφο - πρόταση επί της ουσίας του θέματος αλλά «οδηγός», προσθέτοντας ότι σε αυτό υπάρχουν αρκετά θετικά στοιχεία και κάποια αρνητικά, συνιστώντας ταυτόχρονα νέα έκκληση για «ψυχραιμία και σύνεση» στο εσωτερικό.

Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Ν. Παπαδόπουλος, εκτίμησε πως «ο κ. Αϊντε επιδιώκει να επαναφέρει τις απαράδεκτες δομές του Σχεδίου Ανάν σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο Ασφάλεια».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, είπε ότι υπάρχουν «πολύ αρνητικά στοιχεία», συμπληρώνοντας ότι «ακόμα και η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων τίθεται υπό προϋποθέσεις και συζήτηση εάν θα πρέπει να γίνει ή όχι».

Οι «Οικολόγοι» εξέφρασαν ανησυχία, μεταξύ άλλων, επειδή με το έγγραφο «ακυρώνεται η θέση του Πρόεδρου Αναστασιάδη ότι την εγγύηση για εφαρμογή της λύσης θα την αναλάβουν διεθνείς οργανισμοί π.χ. ΟΗΕ, ΟΑΣΕ κ.λπ.».

Η «Αλληλεγγύη» σημείωσε ότι «αυτό το έγγραφο, έτσι όπως μας έχει παρουσιαστεί, είναι πέρα για πέρα αντανάκλαση των τουρκικών θέσεων».

Στο μεταξύ, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί, συνέχισε χτες τις επαφές του στην Αγκυρα. Σε δηλώσεις του υπογράμμισε ότι το έγγραφο Αϊντε δεν είναι «εκτός προσδοκιών».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ