Σάββατο 24 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΛΩΝΙΑ
Κατεδάφιση κομμουνιστικών μνημείων αποφάσισε η Βουλή

ΒΑΡΣΟΒΙΑ.--

Την κατεδάφιση μνημείων της σοβιετικής περιόδου, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αφιερώνονται στον Κόκκινο Στρατό, αποφάσισε προχτές η Κάτω Βουλή της Πολωνίας (Sejm) με τροποποίηση του αντικομμουνιστικού νόμου, ο οποίος απαγορεύει την «προπαγάνδα του κομμουνισμού ή οποιουδήποτε άλλου ολοκληρωτικού καθεστώτος».

Οι τροπολογίες αναφέρουν ότι «τα μνημεία και άλλα παρόμοια αξιοθέατα δεν μπορούν να αποτίουν τιμή σε πρόσωπα, οργανισμούς, γεγονότα ή ημερομηνίες που συμβολίζουν τον κομμουνισμό ή άλλο ολοκληρωτικό σύστημα». Αυτά τα μνημεία θα πρέπει να κατεδαφιστούν μέσα σε 12 μήνες από την ισχύ των τροπολογιών. Σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τουλάχιστον 469 τέτοια μνημεία, εκ των οποίων περίπου 250 είναι αφιερωμένα στον Κόκκινο Στρατό. Εξαιρούνται μνημεία σε νεκροταφεία και άλλους τόπους ταφής, εγκαταστάσεις που δεν βρίσκονται σε δημόσιους χώρους, όσα ανεγέρθηκαν για επιστημονικούς σκοπούς ή ως έργα τέχνης, όπως και όσα συγκαταλέγονται στο μητρώο αρχιτεκτονικών έργων.

Στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες οι σημερινές αστικές εξουσίες συνεχίζουν με αμείωτη ένταση την αντικομμουνιστική προπαγάνδα. Χτυπούν το παρελθόν στοχεύοντας το παρόν και το μέλλον μέσω της απαράδεκτης ταύτισης με τον ναζισμό και τον ολοκληρωτισμό, των εκατομμυρίων νεκρών που πολέμησαν το ναζισμό και όσων αφιέρωσαν τη ζωή τους στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση, καταργώντας το καπιταλιστικό κέρδος. Αυτά, δηλαδή, που οι σημερινές αστικές κυβερνήσεις, όπως και ο φασισμός, θεωρούν «ευλογία» και κινητήριο δύναμη της κοινωνίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ