Σάββατο 24 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΚΙΝΑ
Κοινές στρατιωτικές ασκήσεις σε Βαλτική και Ειρηνικό

Εντείνεται η στρατιωτική συνεργασία των δύο χωρών, ενώ «αναβαθμίζονται» και οι σχέσεις των Ενόπλων Δυνάμεων Ρωσίας - Ινδίας

Από παλιότερες κοινές ασκήσεις Ρωσίας - Κίνας

Associated Press

Από παλιότερες κοινές ασκήσεις Ρωσίας - Κίνας
Στη Βαλτική, στην Οχοτσκική και την Ιαπωνική Θάλασσα θα πραγματοποιηθούν αυτό το καλοκαίρι οι ετήσιες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ρωσίας και Κίνας, ενδεικτικές της διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας και μάλιστα σε περιοχές όπου οξύνονται οι ιμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Ιούνη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Οργάνωσης Συνεργασίας για τη Σαγκάη, στην Αστάνα του Καζακστάν, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σόιγκου, και ο Κινέζος ομόλογός του, Τσανγκ Γουανκάν, είχαν ανακοινώσει έναν «οδικό χάρτη στρατιωτικής συνεργασίας 2017 - 2020». Μάλιστα, ο Κινέζος υπουργός το είχε χαρακτηρίσει «τεράστιο, σημαντικό σχέδιο» και είχε υπογραμμίσει τον προσωπικό ρόλο των Προέδρων των δύο χωρών, Βλαντιμίρ Πούτιν και Σι Τζινπίνγκ: «Τα τελευταία χρόνια, υπό την προσωπική καθοδήγηση των ηγετών μας, το επίπεδο συνεργασίας και εμπιστοσύνης μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων Κίνας και Ρωσίας αναβαθμίζεται συνεχώς».

Η στρατιωτική άσκηση «Joint Sea 2017» θα γίνει τέλος Ιούλη στη Βαλτική Θάλασσα (Καλίνινγκραντ) και το Σεπτέμβρη στην Ιαπωνική και Οχοτσκική Θάλασσα. Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων «Σινχουά», «η άσκηση στόχο έχει να διεξάγονται από κοινού αποστολές διάσωσης και να προστατεύεται η ασφάλεια των οικονομικών δραστηριοτήτων στη θάλασσα», ενώ «η Κίνα θα συνεισφέρει με ένα αντιτορπιλικό, μία φρεγάτα, ένα πλοίο ανεφοδιασμού, ελικόπτερα και πεζοναύτες».

Οι ασκήσεις «διεξάγονται για να ενισχύσουν τη ρωσοκινεζική στρατηγική συνεργασία, τη συνεργασία των στρατών και των στόλων των δύο χωρών, την κοινή τους απάντηση σε απειλές», είπε προχτές ο Σ. Σόιγκου.

Νωρίτερα, ο Λιθουανός ΥΠΕΞ, Λίνας Λινκεβίσιους, είχε δηλώσει ότι η συμμετοχή της Κίνας σε στρατιωτικές ασκήσεις με τη Ρωσία θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της έντασης στην περιοχή της Βαλτικής, όπου αυξάνεται η ΝΑΤΟική και ρωσική στρατιωτική παρουσία. Η Λιθουανία, δήλωσε, «σχεδιάζει να παρακολουθεί τις ασκήσεις για πιθανό επιθετικό χαρακτήρα».

Στο μεταξύ, ο Σ. Σόιγκου και ο Ινδός υπουργός Αμυνας, Αρούν Τζεϊτλί, υπέγραψαν χτες αντίστοιχο «οδικό χάρτη διμερούς συνεργασίας» προκειμένου «να ενισχυθεί η ετοιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών». Η Ρωσία και η Ινδία θα πραγματοποιήσουν το φθινόπωρο την πρώτη συνδυασμένη στρατιωτική άσκηση «Indra 2017» στην ανατολική στρατιωτική περιοχή της Ρωσίας, με τον Σ. Σόιγκου να δηλώνει χτες ότι «οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις είναι η πιο σημαντική πτυχή της ρωσο-ινδικής στρατηγικής συνεργασίας».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ρωσία και Κίνα ενισχύουν την παρουσία τους στην Κεντρική Ασία(2021-07-29 00:00:00.0)
Εντείνουν ασκήσεις και στρατιωτική κινητικότητα στην Ανατολική Ευρώπη(2021-06-04 00:00:00.0)
Σφίγγουν τον στρατιωτικό κλοιό σε Βαλτική και Μαύρη Θάλασσα(2020-09-11 00:00:00.0)
Στην Κίνα ο Ρώσος υπουργός Αμυνας(2016-11-24 00:00:00.0)
Επίσκεψη του Ρώσου υπουργού Αμυνας(2014-11-20 00:00:00.0)
Βαθαίνει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς(2013-12-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ