Σάββατο 24 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αλλαγές στην κρατική χρηματοδότηση των κομμάτων

Την τροποποίηση του Συντάγματος, ώστε να καταργείται η κρατική χρηματοδότηση κομμάτων που χαρακτηρίζονται «ακραία» και «αντιδημοκρατικά» ψήφισε προχτές η γερμανική Βουλή, με πλειοψηφία 502 από τους 579 βουλευτές. Η αλλαγή στο Σύνταγμα έγινε με αφορμή τον περιορισμό της πολιτικής δράσης του νεοναζιστικού Εθνικοδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (NPD).

Μέχρι σήμερα, κάθε κόμμα που συγκέντρωνε 1% σε τοπικές εκλογές ή 0,5% σε εθνικές ή ευρωεκλογές, δικαιούνταν κρατική χρηματοδότηση. Το NPD πήρε 1,5% στις εθνικές εκλογές το 2013 και 1% στις ευρωεκλογές το 2014 και ενδεικτικά πέρσι πήρε 1,1 εκατ. ευρώ κρατική χρηματοδότηση. «Το κράτος δεν έχει καμία υποχρέωση να χρηματοδοτεί τους εχθρούς της δημοκρατίας», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Χάικο Μάας, δικαιολογώντας την τροποποίηση.

Ενδεικτικά, ο Χριστιανοδημοκράτης (CDU) βουλευτής Χέλμουτ Μπραντ είπε πως είναι «αντιφατικό» να χρηματοδοτείς ένα κόμμα που θέλει να «ξεφορτωθεί το Σύνταγμα», τη στιγμή που η κυβέρνηση «δαπανά ετησίως 104,5 εκατ. ευρώ για την καταπολέμηση τέτοιων απόψεων».

Η Σοσιαλδημοκράτης (SPD) βουλευτής Γκαμπριέλε Φογκράσερ αρνήθηκε ότι η νομοθεσία είχε συγκεκριμένο στόχο το NPD, λέγοντας ότι «θα εφαρμόζεται σε όλα τα εξτρεμιστικά κόμματα». Το σοσιαλδημοκρατικό μόρφωμα «Αριστερά» επικεντρώθηκε στο φασισμό λέγοντας η Ούτε Γιέλπκε: «Είναι έγκλημα. Γι' αυτό το κόμμα μου λέει: Ούτε ένα σεντ σε ναζιστικό κόμμα».

Οι Πράσινοι καταψήφισαν εκφράζοντας ανησυχίες ότι η νομοθεσία θα χρησιμοποιηθεί κατά άλλων κομμάτων με «αποκλίνουσες απόψεις» και χαρακτήρισε δυσανάλογη την τροποποίηση του Συντάγματος για να αντιμετωπιστεί ένας «πολιτικός νάνος» (δηλαδή το NPD).

Θυμίζουμε ότι η τροποποίηση του Συντάγματος έγινε μετά την αρνητική απόφαση του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου τον Γενάρη για απαγόρευση του NPD με το σκεπτικό ότι πρόκειται για ένα πολύ μικρό κόμμα για να θεωρηθεί απειλή για τη γερμανική δημοκρατία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ