Παρασκευή 23 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΑΛΛΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ
Προμήνυμα νέων αντιλαϊκών επιδρομών

Οι σχεδιαζόμενες αντιλαϊκές ανατροπές συνδέονται με την «αξιοπιστία» του γαλλικού κεφαλαίου, που δηλώνει «παρόν» σε όλες τις ενδοϊμπεριαλιστικές κόντρες

Η νέα κυβέρνηση μετά τον τελευταίο «ανασχηματισμό»
Η νέα κυβέρνηση μετά τον τελευταίο «ανασχηματισμό»
Ενδεικτική των ενδοϊμπεριαλιστικών διεργασιών που μαίνονται γύρω από το μέλλον της ΕΕ αλλά και της αποφασιστικότητας του γαλλικού κεφαλαίου να διεκδικήσει ενισχυμένο ρόλο σε αυτές είναι η συνέντευξη εφ' όλης της ύλης που έδωσε ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, σε οκτώ μεγάλες ευρωπαϊκές εφημερίδες.

Ξεκαθαρίζοντας ότι θα ηγηθεί νέων αντιλαϊκών επιδρομών, τονίζει την «κινητήρια ικανότητα» της σημερινής ιμπεριαλιστικής Γαλλίας με την ενίσχυση της οικονομίας της. «Για αυτό ζήτησα από την κυβέρνηση να βάλει μπροστά τις θεμελιώδεις μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η Γαλλία. Διακυβεύονται η αξιοπιστία, η αποτελεσματικότητα, η δύναμή μας», τονίζει, διαφημίζοντας ανατροπές, όπως αυτές που ήδη δρομολόγησε η νέα κυβέρνηση στα Εργασιακά.

Μιλώντας για τη γαλλογερμανική συνεργασία αναφέρει ως «μέθοδό» του «μια συμμαχία εμπιστοσύνης» και εξηγεί ότι οι νέες διεργασίες που αφορούν την «ευρωπαϊκή αναγέννηση» δυναμώνουν στο φόντο της αναμέτρησης και με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα. «Πρέπει να δημιουργήσουμε μια Ευρώπη που προστατεύει, εξοπλιζόμενοι με μια πραγματικά κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας», τονίζει, ξεχωρίζοντας κι αυτός την ασφάλεια των ευρωενωσιακών μονοπωλίων ως ένα από τα πεδία κοινής δράσης των ισχυρότερων τουλάχιστον κρατών - μελών της ΕΕ, έναντι των βασικών ανταγωνιστών τους. Κατά τον ίδιο τρόπο, μίλησε για την ανάγκη «αποτελεσματικής δράσης» απέναντι στις μεταναστευτικές ροές.

Δεν παραλείπει να επαναλάβει τα περί ενιαίου «προϋπολογισμού της Ευρωζώνης, πλαισιωμένου με μια δημοκρατική διακυβέρνηση», για να υπάρξει «σύγκλιση», εκτιμώντας ότι «η Γερμανία είναι ανοιχτή σε αυτήν τη συζήτηση».

Πάντως, χαρακτηριστικές είναι οι αναφορές του Γάλλου Προέδρου σε σχέση με κρίσιμα «μέτωπα», όπως το Συριακό. Υποστήριξε ότι «η αποπομπή Ασαντ δεν είναι προϋπόθεση για όλα», προσθέτοντας ότι δε βλέπει κανέναν διάδοχο του Ασαντ που να διαθέτει επαρκή νομιμοποίηση. Ακόμα, υπογράμμισε την ανάγκη «να εργαστούμε από κοινού» με τη Ρωσία «στη Συρία με σκοπό να αγωνιστούμε εναντίον της τρομοκρατίας και να βρούμε μια πραγματική διέξοδο από την κρίση», σχολιάζοντας ότι ο Ρώσος ομόλογός του «κάνει τη δική του ανάγνωση του κόσμου».

Τέλος, ενδιαφέρουσα ήταν και η αναφορά του στην Τουρκία. «Θίγει επί του παρόντος κάποιες αξίες μας. Αλλά μοιράζεται κάποια συμφέροντά μας (...) Εχω έναν απαιτητικό διάλογο με τον Πρόεδρο Ερντογάν. Χρειαζόμαστε αυτόν τον διάλογο», είπε. Σε μια παράλληλη εξέλιξη, χτες συνεδρίασε υπό την προεδρία Μακρόν η νέα κυβέρνηση του Εντουάρντ Φιλίπ, μετά την απομάκρυνση υπουργών που εμπλέκονταν σε σκάνδαλα για κατάχρηση ευρωπαϊκών κονδυλίων. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να παρουσιαστεί νέο «αντιτρομοκρατικό» νομοσχέδιο ενώ η χώρα παραμένει για πάνω από ενάμιση χρόνο σε «καθεστώς έκτακτης ανάγκης».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ