ΝΤΟΧΑ.- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- ΡΙΑΝΤ.--
Το «χοντρό» παζάρι που διεξάγεται στο παρασκήνιο ανάμεσα στις ΗΠΑ, το Κατάρ και τα άλλα κράτη του Κόλπου υποδηλώνει η προχτεσινή αντίδραση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τη συνέχιση του εμπάργκο σε βάρος του Κατάρ από τη Σαουδική Αραβία και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ, οι οποίες είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιβολή αυτής της μορφής κυρώσεων σε βάρος της πρώτης διεθνώς δύναμης στην παραγωγή και εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).
Ενδεικτική ήταν η τελευταία αντίδραση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Χέδερ Νάουερτ, που εξέφρασε απορία «για την αποτυχία της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου να δικαιολογήσουν το εμπάργκο που έχουν επιβάλει στο Κατάρ».
Ζήτησε μάλιστα από τις δύο πλευρές να επιλύσουν την «επικίνδυνη διένεξη» και εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις «αν η πραγματική αιτία της έντασης είναι η φερόμενη υποστήριξη του Κατάρ στην τρομοκρατία», τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Εδώ και δυο βδομάδες, από την έναρξη του εμπάργκο, δεν κατανοούμε γιατί οι χώρες του Κόλπου δεν έχουν δώσει ούτε στο Κατάρ, ούτε δημοσίως, τις λεπτομέρειες που ισχυρίζονται πως διαθέτουν σε βάρος του Κατάρ. Οσο περνά ο καιρός, τόσο αυξάνονται οι αμφιβολίες για τις ενέργειες της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων».
Χτες, πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν επιχείρησε να παρέμβει για πολλοστή φορά υπέρ του στενού συμμάχου του, Κατάρ, τηλεφωνώντας στον Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν με αφορμή την προαγωγή του 31χρονου γιου του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν στη θέση του διαδόχου του θρόνου. Τούρκοι αξιωματούχοι ισχυρίστηκαν ότι συμφώνησαν να καταβάλουν προσπάθειες για την εκτόνωση της έντασης με το Κατάρ και να βελτιώσουν περισσότερο τις σχέσεις συνεργασίας.
Νωρίτερα, η καταριανή κρατική εταιρεία φυσικού αερίου «Qatargas» ανακοίνωσε συμφωνία με την αγγλο-ολλανδική «Shell» προκειμένου να της παράσχει από το Γενάρη του 2019 ετησίως και για πέντε χρόνια 1.100.000 τόνους υγροποιημένου φυσικού αερίου. Σε μία παράλληλη εξέλιξη, το Ιράν, που επίσης παράγει φυσικό αέριο, ανακοίνωσε πως άρχισε από χτες τις εξαγωγές φυσικού αερίου στο γειτονικό Ιράκ.
Επιπροσθέτως, η καταριανή αεροπορική εταιρεία «Qatar Airways» εκδήλωσε ενδιαφέρον για την αγορά του 10% των μετοχών της «American Airlines», προκαλώντας στις ΗΠΑ έρευνα «αντιμονοπωλιακής» υπηρεσίας.