Τετάρτη 21 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Εν μέσω βομβαρδισμών η στήριξη Τραμπ σε Ποροσένκο

Τραμπ και Ποροσένκο στο Λευκό Οίκο

Copyright 2017 The Associated

Τραμπ και Ποροσένκο στο Λευκό Οίκο
ΝΤΟΝΕΤΣΚ.- ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Εν μέσω συνεχιζόμενων βομβαρδισμών κατοικημένων περιοχών στην Ανατολική Ουκρανία από την πλευρά των δυνάμεων της αντιδραστικής κυβέρνησης της Ουκρανίας (στρατός και εθνικιστικά τάγματα) και παραβιάσεων της λεγόμενης συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ του Φλεβάρη του 2015, που έχει μείνει στα χαρτιά, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας πραγματοποιεί από χτες επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ.

Στις αυτοαποκαλούμενες Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ (στην πραγματικότητα αστικά καθεστώτα που προσβλέπουν στη συμμαχία με την καπιταλιστική Ρωσία), σημειώθηκαν μόνο το τελευταίο 48ωρο πάνω από 80 παραβιάσεις με χρήση οβίδων πυροβολικού, αρμάτων μάχης και ανταλλαγή πυρών. Συγκρούσεις υπήρξαν στην ευρύτερη περιοχή της Μαριούπολης, στην Γκολρόφκα, στην Γιασινοβάταγια, όπου τραυματίστηκε σοβαρά μια 81χρονη γυναίκα, ενώ στην ίδια περιοχή την προηγούμενη Κυριακή χτυπήθηκαν και σχολικές εγκαταστάσεις, όπου λόγω ημέρας δεν υπήρχαν παιδιά.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, οι κυβερνητικές δυνάμεις ετοιμάζονται να φέρουν νομοσχέδιο στη Βουλή της Ουκρανίας, που θα προωθεί την επανάκτηση των περιοχών του Ντονμπάς (Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ) που δεν ελέγχει η κυβέρνηση, χωρίς να προσδιορίζεται αν θα είναι σύμφωνα με τις συμφωνίες του Μινσκ, που προβλέπουν ένα βαθμό αυτονομίας, αλλά ποτέ δεν προχώρησαν.

Συνάντηση Τραμπ - Ποροσένκο

Πάντως ο Π. Ποροσένκο, πριν συναντηθεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε Ουκρανούς στην Ουάσιγκτον σημείωσε ότι «είναι καλό» που η συνάντηση γίνεται πριν από αυτήν του Τραμπ με τον Ρώσο Πρόεδρο Πούτιν. Ο Ποροσένκο συνάντησε το πρωί και τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Μάικ Πενς και τους υπουργούς Αμυνας και Ενέργειας.

Οπως αναμενόταν, στη συνάντηση με τον Τραμπ ο Ποροσένκο απέσπασε δέσμευση για τη στήριξη των ΗΠΑ, που θα συνεχιστεί και με νέα στρατιωτικοτεχνική συνεργασία, υποτίθεται για την «ειρηνική διευθέτηση της αντιπαράθεσης». Ταυτόχρονα με την επίσκεψη Ποροσένκο, η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις σε άλλα 38 φυσικά και νομικά πρόσωπα, επικαλούμενη τις ενέργειες της Ρωσίας στην ανατολική Ουκρανία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ. Ο νέος γύρος κυρώσεων στοχοθετεί Ρώσους και φιλορώσους Ουκρανούς αξιωματούχους, καθώς και εταιρείες οι οποίες κατηγορούνται από την Ουάσιγκτον ότι βοηθούν τη Ρωσία να εδραιώσει τον έλεγχό της στη Χερσόνησο της Κριμαίας, που η Μόσχα προσάρτησε το 2014, κάτι που οι περισσότερες δυτικές κυβερνήσεις κατήγγειλαν ότι ήταν παράνομο. Οι νέες κυρώσεις «θα διατηρήσουν την πίεση στη Ρωσία για να εργαστεί προς μια διπλωματική λύση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Στίβεν Μνούτσιν. Τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Ενωση παρέτεινε επίσης την ισχύ των δικών της κυρώσεων για ένα χρόνο.

Απαντώντας στις νέες αμερικανικές κυρώσεις, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Ριάμπκοφ δήλωσε ότι «δεν θα μεταβάλουν» την πολιτική της χώρας του.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ