Τετάρτη 21 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Σταθεροί οι δίαυλοι με την ΕΕ

Με διάφορες συζητήσεις για τις προτεραιότητες της διμερούς συνεργασίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

Στο φόντο οξυνόμενων ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών και διαφόρων διαύλων που επανεξετάζονται, αρχές Ιούλη φτάνει στην Αγκυρα ο αρμόδιος Επίτροπος για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν, στο πλαίσιο των επαφών για τη διμερή συνεργασία σε θέματα όπως η αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, η παράταση της συμφωνίας για την τελωνειακή ένωση και βέβαια άλλα πεδία για τα οποία οι χειρισμοί περιπλέκονται, εξαιτίας βαθιών αντιθέσεων μεταξύ πολλών πλευρών.

Τουρκικά ΜΜΕ σημείωναν χτες ότι η επίσκεψη Χαν εντάσσεται στο πρόγραμμα διμερών συναντήσεων που κατάρτισαν οι ηγεσίες Τουρκίας και ΕΕ στα τέλη Μάη, σε μια προσπάθεια «αναθέρμανσης» των σχέσεών τους, μετά τις «τριβές» που τις χαρακτήρισαν τους τελευταίους μήνες.

Ωστόσο, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αγκυρα εξακολουθούν να συναντούν «δυσκολίες», όπως δείχνουν και οι δηλώσεις του ίδιου του Χαν, που μιλώντας στο Ρόιτερς επανέλαβε ότι «προς το παρόν τουλάχιστον, η Τουρκία απομακρύνεται από την ευρωπαϊκή προοπτική».

Βέβαια, αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι οι ευρωτουρκικές «γέφυρες» θα γκρεμιστούν εντελώς, δεδομένης της ευρείας αλληλεξάρτησης των μονοπωλιακών συμφερόντων των δύο πλευρών. Ετσι, ο Χαν πρόσθεσε και ότι «η σχέση μας πρέπει να επικεντρωθεί κάπου αλλού». Να σημειωθεί ότι το σχετικό δημοσίευμα της «Χουριέτ» μετέφερε ότι στην πρόσφατη συνάντηση των ΥΠΕΞ της ΕΕ, Γερμανία και Γαλλία ηγήθηκαν προσπαθειών να γίνει διαπραγμάτευση μιας νέας συμφωνίας με την Αγκυρα, βασισμένης στην ενίσχυση της συνεργασίας σε εμπόριο και ασφάλεια.

Ενδεικτικές ήταν και οι δηλώσεις που έκανε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, επιστρέφοντας από την Αθήνα, ο οποίος τόνισε: «H EE πρέπει να αποσαφηνίσει τη στάση της αναφορικά με την Τουρκία. Πρέπει να αποφασίσει για το αν θα συνεχίσει με την Τουρκία ή όχι. Ο Πρόεδρός μας πραγματοποίησε συνομιλίες στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ. Αποφασίστηκε ότι θα πραγματοποιηθούν ενέργειες για το ετήσιο σχέδιο δράσης. Το σχέδιο ενδιαφέρει και την Τουρκία και την ΕΕ. Θα το εφαρμόσουμε και θα δοκιμάσουμε εκ νέου».

Στο μεταξύ, χτες, ο Πρόεδρος Ρ. Τ. Ερντογάν εξαπέλυσε νέες κατηγορίες κατά της αντιπολίτευσης, του σοσιαλδημοκρατικού CHP, καθώς συνεχίζεται η «πορεία για δικαιοσύνη» που άρχισε από την Αγκυρα και κατευθύνεται προς την Κωνσταντινούπολη. Ο Τούρκος ηγέτης ισχυρίστηκε και πάλι ότι η πορεία του CHP δεν είναι νόμιμη, ενώ, αναδεικνύοντας το βάθος των ενδοαστικών αντιθέσεων, υπογράμμισε πως το ΑΚΡ (του οποίου τα «ηνία» ανέλαβε πάλι πρόσφατα) θα «ακυρώσει» όλες τις προσπάθειες της αντιπολίτευσης να βρεθεί κοινή υποψηφιότητα συνεργασίας για τις προεδρικές εκλογές του 2019.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα φάση σε έντονες διεργασίες εντός κι εκτός συνόρων(2023-06-02 00:00:00.0)
Τεταμένο το πολιτικό κλίμα(2017-07-04 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης για την καταδίκη Μπερμπέρογλου(2017-06-16 00:00:00.0)
Σταθερά στο προσκήνιο το παζάρεμα με την ΕΕ(2017-04-25 00:00:00.0)
Επαφές του Τούρκου επιτελάρχη στη Ρωσία(2016-11-02 00:00:00.0)
Συνεχίζουν να καλλιεργούν κλίμα τρομο-λαγνείας(2016-03-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ