Τετάρτη 21 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Κλιμακώνεται η αντιπαράθεση

ΚΑΡΑΚΑΣ.--

Συνεχίστηκαν και τη Δευτέρα οι συγκεντρώσεις της αντιδραστικής αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, με το ανατολικό Καράκας (οι πλούσιες συνοικίες) να γίνεται και πάλι το επίκεντρο των βίαιων εκδηλώσεων και των συγκρούσεων με την αστυνομία. Χτες έγινε γνωστό ότι από πυρά αστυνομικού βρήκε το θάνατο ο 17χρονος Φαμπιάν Ουρβίνα και υπήρξαν ακόμα 27 τραυματίες. Ο υπουργός Εσωτερικών Νέστορ Ρεβερόλ, αναφερόμενος στο επεισόδιο, σημείωσε ότι υπήρξε «ανάρμοστη και δυσανάλογη χρήση βίας» και ήδη διώκονται δύο αστυνομικοί. Πάντως έως τώρα πάνω από 70 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί σε διαδηλώσεις, οι περισσότεροι από τη βία των ένοπλων ομάδων της αντιπολίτευσης, αλλά υπάρχουν και θύματα αστυνομικών με «υπέρμετρο ζήλο», που αλληλοτροφοδοτούν τον κύκλο των βίαιων συγκρούσεων των αντιδραστικών δυνάμεων, που επιχειρούν να δημιουργήσουν συνθήκες χάους και πρόκληση ακόμα και ξένης επέμβασης. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και ο Οργανισμός Αμερικανικών Κρατών, όπου οι ΗΠΑ επιχειρούν να επιβάλουν τη λογική της επέμβασης, στο όνομα της «προάσπισης της ελευθερίας και της δημοκρατίας». Ωστόσο, στη συνεδρίαση των ΥΠΕΞ του Οργανισμού που έγινε τη Δευτέρα δεν πέρασαν αυτά τα σχέδια.

Παρόλα αυτά, η αντιδραστική αντιπολίτευση συνεχίζει το σχέδιό της, και φαίνεται ότι και στις τάξεις της κυβέρνησης υπάρχουν δυνάμεις που επιδιώκουν συμβιβασμό, ενώ όπως κατήγγειλε το ΚΚ Βενεζουέλας η Γενική Εισαγγελέας Λουίζα Ορτέγκα Ντίας ουσιαστικά νομιμοποιεί και σιγοντάρει την βίαιη τακτική της αντιδραστικής αντιπολίτευσης.

Θυμίζουμε ότι οι συγκεντρώσεις ξεκίνησαν από τον περασμένο Απρίλη και προβάλλουν ως βασικό αίτημα την παραίτηση του σοσιαλδημοκράτη Προέδρου Νικολάς Μαδούρο, ο οποίος έχει εξαγγείλει διαδικασία Συντακτικής Συνέλευσης, με την εκλογή των αντιπροσώπων να γίνεται στα τέλη Ιούλη. Τη διαδικασία αυτή μάλιστα την εντάσσει στην προσπάθεια «εθνικής συνεννόησης και διαλόγου» με τη λεγόμενη «συμμετοχική δημοκρατία».

Το ΚΚ Βενεζουέλας, μαζί με άλλες δυνάμεις, το κόμμα «Πατρίδα για όλους», το κόμμα «Δίκτυα», το Επαναστατικό Κόμμα Εργασίας και τις οργανώσεις «Γκαγιόνες», «Γενναίος Νότος» και «Αντιιμπεριαλιστικές Φωνές», προχώρησαν στη δημιουργία του Λαϊκού Αντιφασιστικού Αντιιμπεριαλιστικού Μετώπου, που επιδιώκει επαναστατική απάντηση στην κρίση του καπιταλισμού που βιώνει η χώρα. Οι δυνάμεις αυτές δεν συμμετέχουν στην κυβερνητική «πλατφόρμα» για τη Συντακτική Συνέλευση και δημιούργησαν τη δική τους, με την επωνυμία «Ενότητα για να προχωρήσουμε 2017» (Union para Avanzar 2017), που συμβολίζει και την ιστορική συνέχεια και τιμή στα 100χρονα της Μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης του 1917.

Τη Δευτέρα, πάντως, ο Γιούλ Τζαμπούρ, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας, εξέφρασε την ανησυχία του Κόμματος για το γεγονός ότι ακόμα δεν έχει ξεκαθαριστεί το χρονοδιάγραμμα για την εκλογική διαδικασία και ζήτησε από την Εθνική Εκλογική Επιτροπή να προχωρήσει άμεσα στη δημοσίευσή του, ενώ επιφυλάχτηκε για επανεκτίμηση της κατάστασης για το αν τελικά θα συμμετάσχει στη διαδικασία.

Η κατάσταση στη Βενεζουέλα επιδεινώνεται λόγω της όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης, που δεν αποτράπηκε από τη σοσιαλδημοκρατική διαχείριση των κυβερνήσεων Τσάβες και Μαδούρο. Ταυτόχρονα, η αντιδραστική αντιπολίτευση αξιοποιεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τις ελλείψεις βασικών αγαθών και έχει τη στήριξη των ΗΠΑ και άλλων ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που επιδιώκουν στη Βενεζουέλα, όπως και σε άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, να ανακτήσουν γεωστρατηγικά στηρίγματα και αγορές στον ανταγωνισμό με άλλες δυνάμεις, όπως η Κίνα ή η Ρωσία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ