Παρασκευή 9 Ιούνη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΝΟΤΙΟΥ ΤΟΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΚΕ & ΚΝΕ
Μεγάλη εκδήλωση για τα 50 χρόνια από το πραξικόπημα του 1967

Πολύτιμη η πείρα που αναδείχθηκε για τη συγκρότηση - σε συνθήκες παρανομίας - της Αχτίδας Καλλιθέας

Περήφανοι για την ανυποχώρητη στάση του Κόμματος, ακόμα και στα πιο δύσκολα χρόνια της 7ετούς δικτατορίας 1967 - 1974, συμμετείχαν στην εκδήλωση των Οργανώσεων Νότιου Τομέα Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ εκατοντάδες μέλη και φίλοι του Κόμματος την Τετάρτη 31/5, στο κλειστό γυμναστήριο «Εσπερος» της Καλλιθέας.

Στην εκδήλωση η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, παρουσίασε την έκδοση της «Σύγχρονης Εποχής», με επιμέλεια του Τμήματος Ιστορίας, «Δικτατορία 1967 - 1974. Κείμενα και Ντοκουμέντα». Αναφέρθηκε αναλυτικά στους λόγους που επιβλήθηκε η δικτατορία, στη στάση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ (τότε ΕΟΚ), στη στάση της ελληνικής αστικής τάξης και στην οικονομική πολιτική του καθεστώτος, σημειώνοντας ότι αυτή αποτέλεσε συνέχεια της προδικτατορικής οικονομικής πολιτικής. Υπογράμμισε ότι το πραξικόπημα στηρίχτηκε από ισχυρά τμήματα της αστικής τάξης, με πιο φανερή από την πρώτη στιγμή τη στήριξη του εφοπλιστικού κεφαλαίου. Αναφέρθηκε επίσης στη στάση των αστικών πολιτικών κομμάτων, αλλά και στη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που όπως είπε αποτέλεσαν την «ψυχή της αντιδικτατορικής πάλης».

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό πρόγραμμα, με τραγούδια του αντιδικτατορικού αγώνα από το συγκρότημα της ΚΝΕ, με τραγούδια του Μάνου Λοΐζου, του Μ. Θεοδωράκη, του Γ. Μαρκόπουλου αλλά και της ΚΝΕ που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια της δικτατορίας.

Διδάσκει η συγκρότηση των παράνομων Οργανώσεων του Κόμματος


Η πρωτοβουλία αυτή της Οργάνωσης του Κόμματος ήταν αφιερωμένη στην οικοδόμηση των παράνομων Οργανώσεων της Αχτίδας Καλλιθέας του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια της δικτατορίας. Μάλιστα, αφορμή για τη διοργάνωσή της στάθηκε η αναφορά στην ανακοίνωση της ΚΕ για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα στο γεγονός ότι η Αχτίδα Καλλιθέας ήταν από τις πρώτες Οργανώσεις που συγκροτήθηκαν στην Αττική το 1967, σε συνθήκες βαθιάς παρανομίας.

Στο σύντομο χαιρετισμό της η Χριστίνα Μπέλλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Νότιου Τομέα του ΚΚΕ, αναφέρθηκε στην έρευνα που έκανε η Οργάνωση αναζητώντας πλευρές της συγκρότησης και λειτουργίας των παράνομων Οργανώσεων. Εξιστόρησε το πώς χτίστηκαν οι Οργανώσεις του Κόμματος, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετώπισε αυτή η προσπάθεια. Η συγκίνηση ήταν έντονη και στην αναφορά των ονομάτων των στελεχών του Κόμματος που συγκρότησαν το πρώτο καθοδηγητικό όργανο. Μάλιστα το «παρών» στην εκδήλωση έδωσε και ο Κώστας Ζωγράφος, πρώτος Γραμματέας της Αχτίδας Καλλιθέας, ο οποίος είχε καθοριστική συμβολή στην προετοιμασία της εκδήλωσης, με τις μαρτυρίες του για τη συγκρότηση της Οργάνωσης στην παρανομία.

Ακολουθεί ο χαιρετισμός της Χρ. Μπέλλα:

«Η ανασυγκρότηση των Οργανώσεων της Καλλιθέας βασίστηκε στους ισχυρούς δεσμούς που είχε το Κόμμα στην περιοχή από την εποχή της Αντίστασης. Η Καλλιθέα και οι γύρω δήμοι, εξάλλου, αποτελούσαν τότε τη θρυλική 5η Αχτίδα της ΚΟΑ. Στην Καλλιθέα λειτούργησε το παράνομο τυπογραφείο του ΕΑΜ, στην Καλλιθέα έγιναν μεγάλες μάχες τον Δεκέμβρη του '44, στην Καλλιθέα ήταν το "Σπίτι" της οδού Μπιζανίου. Από τις φυλακές της Καλλιθέας πήραν τον Νίκο Μπελογιάννη το Μάρτη του '52 για εκτέλεση.


Παρά το γεγονός ότι με την απόφαση του '58 είχαν διαλυθεί οι Κομματικές Οργανώσεις μέσα στην ΕΔΑ, στην περιοχή υπήρχαν πολλά κομματικά στηρίγματα. Τα κομματικά στηρίγματα αυτά ήταν μικρές Κομματικές Ομάδες, τα μέλη των οποίων - συνήθως 3 έως 5 - βρίσκονταν και συζητούσαν την πολιτική του Κόμματος. Δεν λειτουργούσαν σαν Κομματικές Οργανώσεις, δεν μπορούσαν να στρατολογήσουν. Σ' αυτά τα στηρίγματα βασίστηκε και η προσπάθεια των συντρόφων προκειμένου να στήσουν τις Κομματικές Οργανώσεις.

Το '68, μετά την 12η Ολομέλεια, συναντιούνται οι σύντροφοι Γιάννης Γιάνναρης, μέλος της ΚΕ, και Κώστας Ζωγράφος. Ο σ. Γιάνναρης δίνει εντολή να ξεκινήσει η προσπάθεια για στήσιμο των Κομματικών Οργανώσεων στην Καλλιθέα, οδηγίες για τις γειτονιές από τις οποίες μπορεί να ξεκινήσει η δουλειά και το όνομα ενός συνδέσμου, του συντρόφου Λάμπη Σαλασίδη.

Στην πρώτη επαφή ο σ. Σαλασίδης στέλνει τον Ζωγράφο στον Ντίνο Παναγιωτόπουλο και εκεί καταστρώνεται το πρώτο σχέδιο στησίματος των Οργανώσεων, στη βάση των οδηγιών που είχε δώσει η καθοδήγηση. Προσφυγικά, η περιοχή των παλιών σφαγείων, Τζιτζιφιές. Δεν ήταν εύκολη η δουλειά των συντρόφων, δεδομένου ότι ήταν πολλά τα μέλη του Κόμματος που από την πρώτη κιόλας μέρα του πραξικοπήματος είχαν συλληφθεί. Αξιοποίησαν όλους τους τρόπους. Αξιοποίησαν επαφές από την ΕΔΑ, τις οικογένειες όλων των συντρόφων που ήταν στις φυλακές και τις εξορίες, παλιούς οπαδούς του Κόμματος. Το μάζεμα των πληροφοριών χρειαζόταν τον τρόπο του, τη σωστή αξιολόγησή του, τα απαραίτητα μέτρα περιφρούρησης και επαγρύπνησης. Μην ξεχνάμε, μιλάμε για εποχή παρανομίας.

Παρακάμπτοντας τις δυσκολίες της παρανομίας

Η Χρ. Μπέλλα
Η Χρ. Μπέλλα
Οι δυσκολίες ενισχύονταν ακόμα περισσότερο από τη δράση των οπορτουνιστών που είχαν αποσχιστεί από το Κόμμα μετά τη 12η Ολομέλεια. Κάποιος που είχαν γνωρίσει οι σύντροφοι μέσα στην ΕΔΑ ως οπαδό του Κόμματος, τώρα προέκυπτε ότι είχε πάει με την πλευρά των οπορτουνιστών. Είναι χαρακτηριστική η μαρτυρία που έχουμε για τη διαβρωτική δουλειά που προσπαθούσαν να κάνουν μέσω της εφημερίδας που εξέδιδαν. Τη διακινούσαν με ύπουλο τρόπο σε μέλη και οπαδούς του Κόμματος, εκμεταλλευόμενοι τις συνθήκες της παρανομίας και το γεγονός ότι πολλοί δεν γνώριζαν, στις αρχές τουλάχιστον, τα γεγονότα της διάσπασης.

Ωστόσο, όλες οι δυσκολίες παρακάμφθηκαν, Οργανώσεις στήθηκαν και μέχρι το τέλος της δικτατορίας είχε δημιουργηθεί ολόκληρη Αχτίδα, η Αχτίδα της Καλλιθέας.

Οι Οργανώσεις που στήθηκαν με τη σειρά που στήθηκαν σ' όλη την παρανομία ήταν: ΚΟΒ Προσφυγικών Καλλιθέας, ΚΟΒ Παλιών Σφαγείων, ΚΟΒ Τζιτζιφιών, ΚΟΒ Αγίας Ελεούσας, ΚΟΒ Ταύρου, ΚΟΒ Νέας Σμύρνης και ΚΟΒ Μοσχάτου.

Ταυτόχρονα συμπληρωνόταν και το Αχτιδικό καθοδηγητικό όργανο, με συντρόφους έμπειρους, μαχητές του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, με βαθιά γνώση της παράνομης δουλειάς, οργανωτικές και καθοδηγητικές ικανότητες, μόλις αυτοί έβγαιναν από τη φυλακή ή την εξορία.

Το πρώτο Αχτιδικό Γραφείο, που συγκροτήθηκε σ' όλη τη διάρκεια της παρανομίας, αποτελούσαν οι Παναγιωτόπουλος Ντίνος από την Καλλιθέα, Θέτις Κωτσάκη από τη Νέα Σμύρνη, Ανθούλα Κακουλίδου από την Καλλιθέα, Χρήστος Μητσέας από την Καλλιθέα, Παναγιώτης Κυμιατζής από τη Νέα Σμύρνη, Πότης Αβραμόπουλος από την Καλλιθέα.

Πρώτος Γραμματέας της Αχτίδας της Καλλιθέας ήταν ο σύντροφος Κώστας Ζωγράφος, ο οποίος βρίσκεται σήμερα μαζί μας.

Θέλουμε να αναφέρουμε την καθοριστική συμβολή που είχε ο σύντροφος στην προετοιμασία της σημερινής μας εκδήλωσης, με όλα τα στοιχεία που μας έδωσε για τη δράση των Οργανώσεων στην παρανομία.

Στόχος των συντρόφων ήταν να μαζικοποιήσουν τις Οργανώσεις, να θωρακίσουν ιδεολογικοπολιτικά, μέσα από μαθήματα, τα μέλη του Κόμματος, να οργανώσουν την οικονομική δουλειά προκειμένου να βοηθιούνται οι οικογένειες όσων ήταν φυλακή και εξορία. Πολλοί από όσους προσέφεραν από το υστέρημά τους και συνέβαλαν σημαντικά, προκειμένου να τα βγάλουν πέρα πολλές οικογένειες, είναι σήμερα ανάμεσά μας.

Συνεδριάσεις των Οργανώσεων γίνονταν σε κατάλληλα επιλεγμένα σπίτια. Ενα μάλιστα από αυτά βρίσκεται στην οδό Αναγνωσταρά και Γρυπάρη στη Καλλιθέα. Ηταν το σπίτι του σ. Σταύρου Αμοιρά, στο οποίο σήμερα στεγάζονται τα γραφεία του Νότιου Τομέα. Οι συνθήκες της παρανομίας απαιτούσαν συνέπεια, ταχύτητα σε ενέργειες και αποφάσεις, αυστηρά μέτρα περιφρούρησης.

Πολύτιμη πείρα από την ιστορική έρευνα

Εξετάζοντας τη δράση της Οργάνωσης στη παρανομία, ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο διακινήθηκαν τα υλικά του 9ου Συνεδρίου, που ήταν πάνω από 30 σελίδες. Ο σύντροφος τις παρέλαβε και έπρεπε να λύσει αρχικά το ζήτημα της αναπαραγωγής τους.

Σ' αυτή τη δουλειά αξιοποιήθηκε συντρόφισσα που εργαζόταν στο δήμο του Ταύρου, τα γραφεία του οποίου βρίσκονταν στο ίδιο κτίριο με το τμήμα της Ασφάλειας της περιοχής.

Κάτω από τη "μύτη" της Ασφάλειας, μέσα από μια δύσκολη και χρονοβόρα διαδικασία, η συντρόφισσα Σοφία Σινάνογλου κατάφερε να εκτυπώσει και να παραδώσει στο Αχτιδικό Γραφείο 42 αντίτυπα των ντοκουμέντων του 9ου Συνεδρίου. Από αυτά τα αντίτυπα, τα δύο παρέμειναν στην Αχτίδα, προκειμένου να διαβαστούν εκ περιτροπής από τους συντρόφους, και τα υπόλοιπα 40 δόθηκαν στο μηχανισμό της ΚΟΑ, προκειμένου να αξιοποιηθούν κατάλληλα.

Η όλη διαδικασία προκειμένου να συγκεντρωθούν τα στοιχεία για την πορεία της συγκρότησης και τη δράση της Αχτίδας της Καλλιθέας έχει ξεκινήσει εδώ και δύο μήνες περίπου και συνεχίζεται.

Από τη μελέτη των ντοκουμέντων, τις συζητήσεις με τους συντρόφους που μετέδωσαν την πολύτιμη πείρα τους, καταλήξαμε στο εξής συμπέρασμα: Για το Κόμμα μας, το ηρωικό ΚΚΕ, είναι ζήτημα στρατηγικής σημασίας, ως Κόμμα της επαναστατικής πρωτοπορίας, να έχει γερές Κομματικές Οργανώσεις Βάσης, ικανές να δρουν κάτω από όλες τις συνθήκες, και σε συνθήκες νομιμότητας, και σε συνθήκες παρανομίας, και σε συνθήκες υποχώρησης του κινήματος, και σε συνθήκες ανόδου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ